Ziedi uz šķīvja

Sieviešuklubs.lv
Sieviešuklubs.lv 12. jūnijs 2017 22:22
532

Ziedu lietošana uzturā kādam var būt atklājums, tomēr cilvēku ēdienkartē dažādi ziedi ir bijuši jau kopš senseniem laikiem. Mūsu senči dažādus ziedus ir izmantojuši ne tikai veselīgu tēju gatavošanai, bet arī ēdiena garšu bagātināšanai. Ziedi ar savām  košajām krāsām ne tikai vizuāli uzlabo ēdiena izskatu, bet arī papildina maltīti ar veselīgām sastāvdaļām.

Izvēloties ziedus ēšanai, ir svarīgi pārliecināties, vai tie ir ēdami. Maltītes gatavošanai vai dekorēšanai neizmanto ziedu tirdzniecības vietās nopērkamās puķes, jo tās ir apstrādātas ar ķimikālijām ilgākai uzglabāšanai. Ieteicams izmantot ziedus no sava dārza, meža vai pļavas, kas atrodas pēc iespējas tālāk no noslogotiem autoceļiem un rūpnieciskām ražotnēm. Ziedus ir ieteicams ievākt to ziedēšanas sākumā, agri no rīta. Pirms lietošanas ziedus noskalo zem tekoša ūdens un nosusini uz auduma vai papīra dvielīša.

Pievienojot ziedus ēdienam, nevajadzētu pārcensties, jo katram ziedam ir sava garša un aromāts, dažiem ziediem ir intensīva garša, kas var nomākt pamatēdiena garšu.

20170612215953-47526.jpg

Ēdamie ziedi

Atraitnītes un vijolītes – to maigā garša lieliski papildinās salātus, uzkodas, zupas, desertus un dzērienus. Ļoti dekoratīvi izskatīsies sasaldēti ziedi ledus kubiņos.

20170612220452-73635.jpg

Ēdiena garšas papildināšanai vai dekorēšanai vari izmantot ābeļu, bumbieru, plūmju vai ķiršu ziedus.

Ēdiena dekorēšanai, salātos un desertos var izmantot zemeņu, aveņu un citu ogu ziediņus.

Āboliņa saldā garša lieliski iederēsies gan tējā, gan kokteiļos. Var pievienot salātiem un desertiem.

Begonijas (leduspuķītes) ar savu maigo garšu lieliski papildinās gan salātus, gan uzkodas, gan desertus.

Ceriņu ziedus vari izmantot kā ēdiena dekorēšanai, tā arī vīna un desertu gatavošanai.

20170612220607-95510.jpg

Jasmīnu ziedus izmanto tējā, vasaras kokteiļos, salātos, uzkodās, pīrāgos un mērcēs.

Hibiska ziedus visbiežāk izmanto tējas pagatavošanai. Bet meksikāņi ir iecienījuši šos ziedus salātos, tako un tortiljās.

Cigoriņa pumpurus var marinēt – atgādina redīsu un pieneņu garšas sajaukumu.

Citrusaugļu ziedus izmanto nelielā daudzumā kā piedevu. Var pievienot ūdenim.

Fenheļa ziedi lieliski garšo salātos un kartupeļu ēdienos.

Fuksijas ziedi ar skābeno garšu lieliski papildinās gan salātus, gan desertus, gan dzērienus. No fuksijas ziediem gatavo marmelādi.

Balzamīnēm piemīt ļoti maiga garša. Tās derēs gan salātiem, gan desertiem.

Baltās panātres ziediņu saldenā garša lieliski derēs salātos un desertos.

20170612221942-51181.jpg

Dārzeņu ziedus (kabaču, ķirbju, cukīni, patisonu) izmanto zupās un salātos, uzkodās, kā piedevu gaļas ēdieniem, pilda ar sieru.

Gaiļbiksītes derēs ne tikai tējas pagatavošanai, bet arī salātiem un zaļajiem kokteiļiem.

Gardēnijas saldenā garša lieliski iederēsies desertos.

Arī flokši ar savu saldeno garšu derēs gan salātiem, gan desertiem.

20170612221320-58297.jpg

Gurķumētras koši zilie ziediņi izskatīsies un lieliski garšos gan uzkodās, salātos, kā biezpiena piedeva, mērcēs. Zilos ziediņus izmanto dzērienu iekrāsošanai.

Lavandas ziediņus pievieno tējai, vasarīgi aromātiskiem dzērieniem, konditorejas izstrādājumiem un garšaugu maisījumiem dažādu gaļas ēdienu pagatavošanai.

20170612220040-15087.jpg

Ēdienam var pievienot arī citu garšaugu ziedus - diļļu, bazilika, piparmētru, rozmarīna, salvijas, timiāna, raudenes, ķiploku, maurloku u.c. ziedus.

20170612220230-22609.jpg

Mārpuķītēm piemīt viegla riekstu piegarša. Tās der salātos un ar saldumiem. Labi iz­ska­tās uz sviestmaizēm, ar tām var pārkaisīt salātus. No ziediem var pagatavot “viltotos kaperus”, iemērcot tos vīnā un etiķī.

Pelašķu rūgtenos ziedus izmanto tējas pagatavošanai, salātos un zivju ēdienu papildināšanai.

Rožu ziedlapiņas var kaltēt tējai, pievienot dzērieniem, desertiem un salātiem, gatavot sīrupu un marmelādi.

Rudzupuķēm piemīt pikanta garša. Tās var izmantot salātos, mērcēs, zupās un kā piedevu gaļas ēdieniem.

Samtenēm mēdz būt gan pikanta, gan rūgti skābena garša. Tās pievieno salātiem, pīrāgiem, gaļas ēdieniem, zupām un mērcēm.

Kliņģerītes mēdz dēvēt par nabago ļaužu safrānu. Kliņģerīšu ziedlapiņas var pievienot salātiem, rīsu ēdieniem, desertiem.

Krizantēmas izmanto vīna pagatavošanai, pievieno rīsu kūkām, zupām, sautējumiem un salātiem.

Pieneņu saldenā garša iederēsies desertos un salātos. Pieneņu ziedlapiņas vari pievienot omletei. No pienenēm vari pagatavot arī vīnu un medu.

Māllēpes ir izmantojamas ne tikai tējas pagatavošanai, bet arī salātos un desertos.

20170612220109-84857.jpg

Krešu ziedu pikantā garša lieliski papildinās sāļās uzkodas, salātus, zupas un eksotiskus desertus, piešķirot tiem asumiņu.

Saulespuķu pumpurus var vārīt un tvaicēt – ēdami līdzīgi kā artišoki.

Ēd uzreiz vai saglabā vēlākam laikam

Sīkus ziediņus, piemēram, ceriņu, vijolīšu, jasmīnu, augļu koku vai garšaugu, kā arī atsevišķas lielāku ziedu ziedlapiņas var iecukurot. To dara, saputojot olas baltumu stingrās putās un pievienojot dažas lāsītes degvīna. Saliek tīrus un sausus ziediņus vai ziedlapiņas uz paplātes vai gluda sieta vienā kārtā. Ar smalku otiņu rūpīgi pārklāj katru ziediņu ar saputoto olas baltumu. Uzkaisa pūdercukuru un atstāj, lai sakalst. Cukurotos ziedus glabā cieši aizvākotā kārbā sešus mēnešus, saldētavā tos var glabāt apmēram gadu. Izmanto kūku un toršu rotāšanai.

Ziedus vai ziedlapiņas var arī iesaldēt ledū un glabāt saldētavā. Izmanto dažādu atspirdzinošu dzērienu, kokteiļu vai desertu rotāšanai.

20170612220346-76088.jpg

Rozes, krizantēmas, jasmīnus, ceriņus un citus ziedus izmanto vīna gatavošanai.

No ziediem ar saldenu garšu var pagatavot marmelādi vai sīrupu, ar ko pamieloties rudenī un ziemā.

Ziedus var izkaltēt un izmantot tēju pagatavošanai. Kaltētus ziedus var sarīvēt un izmantot kā garšaugus.

Lai koši, gardi un veselīgi!


Attēli no www.pinterest.com

Lai komentētu, nepieciešams autorizēties Reģistrējies
Iveta - tereeze 13. jūnijs 2017 10:53

Interesantas idejas