Sēklas - uztura sastāvdaļa

29. marts 2010 00:00
1376

Daudzas no mums brokastīs izvēlas graudus vai to izstrādājumus- kliju radziņus, sausās brokastis vai dīgstus, kā arī dažādas sēklas.

{smallpic:1}

Grauds ir tāds, kā topošā auga embrijs, kurš sevī tur visu auga spēku. Sēklas satur daudz barības vielas un eļļas, līdz ar to graudiem ir augsts tauku saturs.

 

Lai arī graudu ietekme uz veselību nav pētīta tik ļoti, kā, piemēram, riekstu tomēr ir zināms, ka seklas ir lielisks šķiedru, selēna, E vitamīna, proteīnu, cinka un dzelzs avots. Tā kā graudi satur koncentrētu daudzumu tauku un kaloriju, ieteicams tos baudīt mazos daudzumus- 1/8-1/4 tases, trīs līdz četras reizes nedēļā.

 

Linsēklas ir bijušas daļa no cilvēku uztura jau tūkstošiem gadu un pavisam nesen atguvušas savu popularitāti. Lai uzņemtu visas linsēklu vērtīgās vielas tās pirms lietošanas jāsamaļ vai arī pavisam nedaudz jāapgrauzdē, lai atdzīvojas vērtīgās vielas.

 

Kaņepju sēklas ir ļoti garšīgas, ar pikantu garšu. Bieži kaņepes mēs saistām ar narkotiskām vielām, bet atšķirībā no marihuānas tajās nav atrodamas aktīvas psihotropās vielas. Tāpēc nesatraucies, narkotiku testā kaņepju lietošana neatspoguļosies.

 

Ķirbju sēklas nav tikai priekš Halovīniem. Tās vari ēst, kā uzkodu visu cauru gadu. Mūsdienās ķirbju sēklas tiek iekļautas arī riekstu maisījumos. Lieliski papildina arī šokolādes trifeles.

 

Sezama sēklas. Sezama sēklas dod kraukšķīgu „odziņu” dažādiem Āzijas ēdieniem. Tās vari lietot, kā papildinājumu tvaicētiem dārzeņiem, salātiem un maizei. Vidējos Austrumos sezama sēklu pasta lieliski papildina havas, humusus, zupas un sviestmaizes.

 

Saulespuķu sēklas arī ir daļa no riekstu maisījumiem un ir lieliska uzkoda. Pēdējā laikā cilvēki iemīļojuši tās pievienot karstajiem salātiem.

 

 

Izvēle un uzglabāšana

 

Sēklas un graudus labāk izvēlēties tās, kas glabājas labi noslēgtos iepakojumos- pakās, burkās un maisiņos. Tā kā sēklās ir daudz taukvielu, tie viegli bojājās.

 

Vislabāk sēklas uzglabāt tumšā un sausā vietā. Ja uzglabāsi ledusskapī, tad tās kalpos 2 mēnešus, bet, ja izvēlēsies saldētavu, tad līdz diviem gadiem.

 

Grauzdēšana

 

Lai uzlabotu sēklu aromātu un garšu, tās var viegli apgrauzdēt- uz zemas temperatūras, 1-2 minūtes, pastāvīgi maisot, zeltaini brūnas. Lai pievienotu vēl nedaudz aromāta var piepilināt nedaudz olīveļļas, sāli, sojas mērci, ķiploku vai čili pulveru.

 

Avots: www.sparkpeople.com

 

Vai Tu uzturā lieto kādas sēklas un graudus? Kā sēklas papildina tavu ēdienkarti?

Autors neiebilst, ja viņa publicētais materiāls portālā Sieviešu Klubs, bez iepriekšējas saskaņošanas ,tiek ievietots citos informācijas avotos ar hipersaiti uz viņa oriģinālo materiālu.
Lai komentētu, nepieciešams autorizēties Reģistrējies
sandrulish 30. marts 2010 17:10

Mēs saulespuķu sēkliņas apgrauzdējam un ēdam.,,,
Bērnībā garšoja no ķirbjiem sēklas, laubījām un grauzām....
Protams rieksti - tie man ļoti garšo///

ligamis 30. marts 2010 02:50

Ak, jā apgrauzdētas sēkliņas (arī rieksti) ir gardākas un aromātiskākas, bet stipri gan neveselīgākas, jo apcepot veidojas veselībai kaitīgas vielas.

ligamis 30. marts 2010 02:48

Pavasaros es daudz diedzēju gan kviešu graudus, gan dažādas sēklas. Mēs ģimenē tās maisam pie biezpiena.
Ļoti garšo kaņepju sviests. Esmu arī pati taisījusi, bet nevaru saberzt tik smalki, lai sanāktu viendabīga masa.
Mājās pa retam uzraudzēju un uzcepu mazas maizītes no kviešu un rudzu miltiem, kas ir pilnas ar sēklām - ķirbju, linu, sezama un saulespuķu sēkliņām. Visiem dikti garšo!

paasma 29. marts 2010 15:38

Kaut kad sen sen mēs uz pannas apcepām kviešu sēklas (tāpat kā apcep riekstiņus vai saulespuķu sēklas) un grauzām kā saulespuķu sēklas. Bija garšīgi.

Kā pievienot rakstus Sieviešu Klubā?

PAMĀCĪBA: Kā pievienot rakstu/fotoblogu/video Sieviešu Klubā?

PAMĀCĪBA: Kā pievienot rakstu/fotoblogu/video Sieviešu Klubā?

Kādēļ sākt blogot Sieviešu Klubā?

Kādēļ sākt blogot Sieviešu Klubā?

Redaktores sleja

Pārmaiņas...

Pārmaiņas...

Kādi konkursi notiek Sieviešu klubā

Skaistumkopšanas balvas, kino un teātru biļetes, grāmatas

Horoskopi

Horoskopi: ko zvaigznes sola jūlijā

Horoskopi: ko zvaigznes sola jūlijā