Plūškoks tavai veselībai un gastronomiskajai baudīšanai

Sieviešuklubs.lv
Sieviešuklubs.lv 12. oktobris 2017 08:40
173

Latvijas daba ir bagāta ar augiem, kuri mūs lutina gan garšas, gan veselīgo īpašību ziņā. Bet nereti mēs ikdienā ejam garām augiem, priecājoties vien par to izskatu un smaržu, bet nemaz nenojaušam par augu izmantošanas iespējām. Plūškoks ir viens no tiem augiem, kas ir plaši izplatīts Latvijas dabā, taču bieži vien līdz galam nenovērtēts nezināšanas dēļ.

Jau kopš seniem laikiem plūškoks tiek uzskatīts par svētu koku, kas aizsargā no ļaunuma, pagarina dzīvi, to izmanto gan tautas medicīnā, gan kulinārijā.

Plūškoka lapām raksturīga īpatnēja smarža, kas atbaida odus un citus kukaiņus. Savukārt plūškoka saknes ar sev piemītošo smaku atbaida kurmjus un ūdensžurkas. Tāpēc plūškoks ir kļuvis par izplatītu un iecienītu augu gan piemājas dārzos, gan muižu un piļu parkos.

Latvijā ir sastopams melnais un sarkanais plūškoks. Sarkano plūškoku (ziedi ir dzeltenzaļā krāsā, bet ogas ir sarkanas) ir ieteicams baudīt tikai ar acīm un degunu tā ziedēšanas laikā, bet ziedus un ogas nevajadzētu izmantot uzturā, jo tās ir indīgas. Uzturā var lietot tikai melnā plūškoka ogas un ziedus, kā arī lapas, mizu un jaunos zarus veselības nolūkos – kā diurētisku un caurejas līdzekli. Ziedi satur flavonoīdus, glikozīdu, ēterisko eļļu, organiskās skābes, gļotvielas, miecvielas un citas vērtīgas vielas. Plūškoka ogas ir bagātas ar vitamīnu C, kā arī A, B1 un B2, karotīns, flavonoīdi, miecvielas, cukuri un organiskās skābes.

Melnā plūškoka ogas ir ieteicams lietot uzturā tikai tad, kad tās ir pilnībā nogatavojušās un kļuvušas zili melnas. Nebūtu ieteicams aizrauties ar šo ogu lietošanu svaigā veidā, jo pāris ķekaru apēšana var beigties ar diezgan pamatīgu caureju. Termiski apstrādājot melnā plūškoka ogas, toksiskās vielas to sastāvā izzūd. Sula, uzkarsēta līdz +80 °C, nezaudē bioloģisko aktivitāti. Melnā plūškoka ogu sula darbojas kā antioksidants.

Melnais plūškoks zied jūnijā. Baltajiem ziediem piemīt ne tikai reibinoši salda smarža, bet arī virkne veselībai noderīgu īpašību. Ziedus var izkaltēt tējai, svaigā veidā izmantot sīrupa vai deserta pagatavošanai. Ziedus svaigā veidā var pievienot atspirdzinošiem dzērieniem un ūdenim. Šobrīd gan aiz loga ir rudens, bet šis ir īstais laiks, lai noskatītu īsto plūškoku un nesajauktu to ar indīgo sugasbrāli.

No melnā plūškoka ziediem un ogām gatavo gardu un veselīgu tēju, lai spēcinātu organisma aizsargspēju un mazinātu uzņēmību pret vīrusu iedarbību. Melno plūškoku lieto kā sviedrējošu līdzekli saaukstēšanās gadījumā, tas ārstē astmu, laringītu, bronhītu, gripu, reimatismu, nomierina nervus, veicina asinsriti, to lieto kā diurētisku līdzekli nieru un urīnpūšļa slimību gadījumā. Melnais plūškoks palīdz novērst aptaukošanos, sakārto zarnu darbību, novērš zarnu spazmas, nierakmeņu rašanos, šķīdina esošos nierakmeņus.

Plūškoka ziedus, lapas, augļus un mizu var izmantot sāpju (galvas, ausu un zobu) mazināšanai. Svaigas plūškoka ogas var izmantot aizcietējumu gadījumos.

Melnā plūškoka ziedu sīrups

Melnā plūškoka ziedu sīrupa pagatavošanai tev būs nepieciešams: 40-50 melnā plūškoka ziedu čemuri, 3 citroni, 50g citronskābe, 1,5kg cukurs, 2l vāroša ūdens. Plūškoka ziedus noskalo, nosusina un pārliek lielā traukā. Citronus sagriež šķēlēs un pievieno ziediem. Pārlej ar verdošu ūdeni, pievieno cukuru un rūpīgi maisa, līdz cukurs izšķīdis. Pievieno citronskābi. Trauku pārklāj ar tīru drāniņu un atstāj vēsā vietā uz 3 diennaktīm. Izkāš caur marli, pilda sterilās pudelēs un novieto uzglabāšanai vēsā vietā.

Melnā plūškoka ziedu deserts

Vācijā ir diezgan izplatīts melnā plūškoka ziedu deserts, kura pagatavošana neprasa īpašu meistarību un laikietilpīgu darba procesu. Plūškoka ziedu čemurus iemērc šķidrā pankūku mīklā (200 ml piena, 100 g miltu, 1 tējkarote rīvētas citrona miziņas, 1 ola, šķipsniņa sāls) un apvāra eļļā. Desertu pārkaisa ar pūdercukuru un kanēli.

Lai komentētu, nepieciešams autorizēties Reģistrējies