Pilna mute zaļas zāles… (Svaigēšana)

Autors: Linduchy, 2013. gada 28. maijs, 00:40:39
Pilna mute zaļas zāles… (Svaigēšana)

Šodien bija lieliska iespēja apmeklēt interesantu LIAA (Latvijas Investīciju un attīstības aģentūra) organizētu pasākumu, kurā dalībnieki dalījās savās pārdomās par veselīgas pārtikas biznesa attīstības tendencēm Latvijā. Pasākumā piedalījās Sarma Melngailis (Ņujorkas restorāna "Pure Food and Wine" dibinātāja un īpašniece, pavārgrāmatu autore, divu Ņujorkas veikalu, kas piedāvā sulas un svaigas uzkodas līdziņemšanai, īpašniece, kā arī interneta veikala "One Lucky Duck" vadītāja, http://oneluckyduck.com), Matīss Eglītis (svaigēšanas restorāna ''Raw Garden'' īpašnieks http://www.rawgarden.lv) un Ervīns Labanovskis (eko produktu veikala ''Dabas dobe'' vadītājs un līdzīpašnieks, http://www.dabasdobe.lv/lv/home). 

Veselīgs uzturs, eko un bio produkti man nav nekas svešs, bet tieši lielāko interesi man radīja ''svaigēšana''. Šis tas bija iepriekš dzirdēts, bet detalizētu informāciju par šo ''zvēru'' un ko tas ēd, nebiju īpaši meklējusi - godīgi sakot, īsts vegānisms, veģetārisms un līdzīgas štelles mani baigi neaizrauj - es esmu 100% visēdājs. Bet intereses pēc devos uz šo tikšanos - apskatīties, vai visi mani pieņēmumi un izveidojušies stereotipi atbilst patiesībai.

Dalībnieku pārdomas par veselīgas pārtikas jomu un attīstību bija interesantas.  Protams, nekādus superjaunumus un noslēpumus neatklāja, bet iedvesmu sniedza gan. Zaļais dzīvesveids un veselīgs uzturs ir modes lieta, kas attīstās ar milzīgu ātrumu. Ar katru dienu šīs kustības piekritēju skaits pieaug - cilvēki sāk vairāk aizdomāties, ko un kā viņi ēd, kāda ir lauksaimniecības un pārtikas ražošanas ietekme uz apkārtējo vidi. Augošs pieprasījums un nepietiekams piedāvājums mudina pievērsties šī lauka biznesam. Taču jāņem vērā, ka vietējā tirgū patērētājiem ir zema pirktspēja, tāpēc, uzsākot ''zaļo'' biznesu, jāliek uzsvars uz eksportu.

Manu uzmanību piesaistīja informācija par ''Dabas dobes'' rīkoto akcija - ''Audzēsim kopā''. Tā ir iespēja jau tagad pasūtīt bioloģiskām lauksaimniecībām produktus, iemaksājot simbolisku samaksu, un rudenī saņemt izaudzētos lauku labumus ar 30% atlaidi dārzeņiem un 20% atlaidi medum, pīlēm un zosīm. Manuprāt, ļoti interesants piedāvājums. Vairāk informācijas http://www.dabasdobe.lv/lv/mes/56

Par pasākuma vietu un degustāciju... 

Pasākums notika restorānā ''Raw Garden'' (Rīgā, Skolas ielā 12). Šajā restorānā agrāk nebiju bijusi (kā jau iepriekš rakstīju - svaigēšanas ''zvērs'' man bija svešs). Vieta ļoti feina - man patika gan interjers, gan atmosfēra, svaigi zaļumi tiek audzēti turpat uz palodzēm. 

Pirmā degustācija - šotiņi uz bāra letes ar kaut ko mistiski zaļu iekšā…godīgi sakot - izskatījās atbaidoši, smaržoja vēl sliktāk un garša - nu lūk, tāpēc arī blogam tāds nosaukums ''Pilna mute zaļas zāles''.  Apkārtējie izrāva šotiņu vienā piegājienā…domāju, ka es laikam kaut kāda dīvaina, ja reiz nespēju to šķidrumu sevī iedabūt. Ok, saņēmos un izdzēru…un iekšējā balss skaļi, jo skaļi ziņoja- ''meitēn, tev tūlīt tā veselīgā dzira nāks atpakaļ!'' Tas tik būtu skats par rubli. Bet tad nāca glābiņš - lielas glāzes ar ūdeni un laima sulu. Laikam jau restorāna saimnieks nojauta, ka kādam varētu likties, maigi izsakoties, ne visai gards šis dzēriens. 

Un tā - pirmā no manām aizdomām apstiprinājās - svaigēšanā piedāvā visādus jokainus ēdienus/dzērienus, kuri varbūt arī ir mega-veselīgi, bet nu par garšīgiem tos nenosauksi. Iekšēji pie sevis domāju, ja uzkodas būs tikpat nesimpātiskas un smaržos tā it kā ar vaļā muti būtu iekritusi tikko pļautā zālē ar piemaisījumiem, nē, paldies, tās nemaz nemēģināšu.

Pienāca kārta uzkodām - viesmīlis atnesa lielus šķīvjus - skaistas un apetīti rosinošas. Mana lielā skepse momentā pazuda. Ļoooti garšīgi, godīgi! Jo īpaši garda man likās uzkoda, kas atgādināja mazas laiviņas - romiešu lapas ar lēcu dīgstu, avokado, tomātu, sīpolu, ķiploku utt. pildījumu. No saldajām uzkodām ļoti gardas likās riekstu, rozīņu un sezamsēkliņu bumbiņas.  

Pēc gardajām uzkodām galvenais mans uzskats, ka svaigēdāju ēdiens nav garšīgs un cilvēki, kas saka pretējo, klaji melo - tika veiksmīgi APGĀZTS! Jā, protams, pirmais šotiņš ar hlorofīla bombu bija kaut kas izcili pretīgs, bet toties visas pārējās uzkodas kompensēja ar savu izskatu, smaržu un garšu.

Gluži ikdienas pusdienu ēdāja svaigēšanas restorānā nebūšu, bet reizēm tur varētu ieturēt kādu maltīti vai panašķoties ar uzkodām, pļāpājot ar draudzenēm. Un apsveru domu, ka dažas no receptēm, ko piedāvā svaigēdāji, varētu arī mēģināt realizēt savā virtuvē. Hmm, diez ko teiks mans vīrs par šiem eksperimentiem…dzīvosim, redzēsim.

P.S. Grāmatu izdevniecība Zvaigzne ABC sola, ka Sarmas Melngailis pavārgrāmata ar svaigēšanas receptēm latviešu valodā tiks izdota pēc 1.5 mēneša.