Paaugstini savu produktivitāti ar uztura palīdzību!

LiepinaA
LiepinaA 15. novembris 2016 15:28
1565

Smadzenes ir viens no sarežģītākajiem orgāniem cilvēka organismā. Tām nepieciešamas pietiekami daudz uzturvielas, lai varētu normāli funkcionēt brīžos, kad mentālā aktivitāte ir īpaši liela, piemēram, studiju laikā. Sakarība starp pārtiku un smadzeņu darbību ir lielāka, nekā tas sākotnēji var šķist. Dietoloģe un “Herbalife” eksperte Laura Romeraite-Kuklieriene skaidro uzturvērtībām bagātas pārtikas labvēlīgo ietekmi uz smadzenēm, un kā neveselīgi ēšanas paradumi ietekmē to darbību ikdienā.

 

Veselīgi ēšanas paradumi ir svarīgi gan garīgajai, gan fiziskajai veselībai. Mūsu smadzenēm nepieciešamas barības vielas gluži tāpat kā muskuļiem, sirdij un citu orgānu sistēmām. Daži pārtikas produkti ietekmē mūsu smadzenes uzreiz, kamēr citi produkti spēj tās ietekmēt ilgtermiņā. Ir produkti, kas lieliski der smadzenēm un darbojas kā degviela, veicinot labāku to darbību, un ir īpaši nepieciešami, veicot garīgi smagu darbu. Tomēr ir arī produkti, kas tieši pretēji – palēnina smadzeņu darbību un rada tām papildu stresu. Tāpēc, pirms nākamajām brokastīm, pusdienām vai vakariņām, padomā par to, ko liec uz sava šķīvja!

 

Smadzeņu darbību viegli uzlabot ar uztura palīdzību

                                

Gluži tāpat kā visi citi orgāni mūsu ķermenī, smadzenes nevar funkcionēt bez enerģijas. Spēja koncentrēties ir atkarīga no vienmērīgas enerģijas piegādes smadzenēm – glikozes veidolā. Tāpēc izvēlies griķus, auzu putraimus, miežus un pilngraudu produktus.

Vēl svarīga uzturviela ir taukskābes, ko organisms pats nevar saražot, tas nozīmē, ka tās jāuzņem ar uztura palīdzību. Visefektīvākais omega-3 taukskābju avots ir treknās zivis - lasis, foreles un sardīnes. Labi augu valsts izcelsmes avoti ir linsēklas, sojas pupiņas, valrieksti un to eļļa. Lietuviešu dietoloģe un “Herbalife” eksperte Laura Romeraite-Kuklieriene piebilst: “Avokado ir viens no veselīgākajiem augļiem, ko iekļaut ēdienkartē, un viens no maniem visu laiku iecienītākajiem. Lai gan avokado bieži vien ir slikta slava augstā tauku satura dēļ, ir svarīgi piebilst, ka tie satur monosaturētos jeb labos taukus, uzturot stabilu cukura līmeni asinīs un padarot jūsu ādu mirdzošu. Saturot gan K vitamīnu, gan folātu, avokado palīdz novērst asins recekļu veidošanos un pasargā no insulta, kā arī uzlabo kognitīvās funkcijas - gan atmiņas, gan koncentrēšanās spējas”. Smadzenes būs tev pateicīgas, ja savā ēdienkartē iekļausi arī tomātus, mellenes, brokoļus, olīveļļu un dažādas sēklas.

 

Vadoties pēc Pasaules Veselības organizācijas sniegtajām vadlīnijām, lai organismā nodrošinātu nepieciešamos 7 gramus omega-3 taukskābes, nedēļā nepieciešams apēst vismaz 300 gramus zivs. Lai iegūtu visas nepieciešamās uzturvielas, ko satur augļi un dārzeņi, katru dienu jāapēd vismaz 400 grami. Īpaši svarīgi ir lietot šķidrumu - vismaz 1,5 litrus dienā, kas atbilst 8 glāzēm tīra ūdens.

 

Nekvalitatīva pārtika pavājina garīgo veselību

 

Kad savā uzturā lietojam pārtiku ar augstu cukura saturu, ģenētiski modificētajiem organismiem un citiem mākslīgiem toksīniem, mūsu smadzenes nesaņem nepieciešamās uzturvērtības un sāk attiecīgi reaģēt. Labas smadzeņu darbības noslēpums slēpjas sabalansētā uzturā un to vajadzētu paturēt prātā katru reizi, kad gatavojam maltīti. Pētījumi liecina, ka virtuļu, kruasānu un kēksiņu ēšana, kā arī pārtika no ātrās ēdināšanas restorāniem, var tikt saistīti ar depresiju. Pētījumi pierāda, ka cilvēki, kuri ēd ātro (fast food) pārtiku, ir par 51% vairāk pakļauti depresijai nekā tie, kuri ātrās uzkodas ēd maz vai nemaz. Nepilnvērtīgs uzturs var ietekmēt arī smadzeņu molekulas, kas atbild par atmiņu un mācīšanās spējām.

 

Pilnvērtīgs uzturs spēj uzlabot darba spējas par 20 %

 

Pasaules Veselības organizācija ir paziņojusi, ka pilnvērtīgs uzturs var celt produktivitātes līmeni vidēji par 20 procentiem.

Viena no interesantākajām lietām, kas saistīta ar ēšanu, ir tas, kā uzturvielas caur asinsriti iekļūst mūsu smadzenēs. Elementi, kas nonāk līdz mūsu smadzenēm, vai nu palīdz koncentrēties vai liek zaudēt uzmanību. Lielākoties tas, ko apēdam, pārtop glikozē. Glikoze ir cilvēka organisma degviela, kas saglabā mūsu smadzenes nomodā un možas. Daži pārtikas produkti ātri izdala glikozi, kamēr citi to dara lēnāk un ilgstošāk.

 

Pētījumi rāda, ka smadzenes vislabāk darbojas tad, kad asinsritē atrodas aptuveni 25 grami glikozes un šo līmeni nodrošināt ir pavisam vienkārši. To var uzņemt, apēdot virtuli vai nelielu bļodiņu ar auzu pārslām. Īstermiņā tavu smadzeņu aktivitātē atšķirības nebūs. tomēr 8 stundu garumā atšķirība, kā tavas smadzenes spēs strādāt, ir iespaidīga. Pēc virtuļa apēšanas, glikoze mūsu asinīs izdalīsies ļoti ātri, nodrošinot 20 minūtes mundruma, pēc tam glikozes līmenis strauji vien kritīsies, kas izraisīs miegainību un grūtības noturēt uzmanību. Turpretim, bļodiņa ar auzu pārslām glikozi izdalīs pakāpeniski, un produktivitāte būs novērojama daudz ilgākā laika periodā.  “Tas ir tāpat, kā turēt kāju uz gāzes pedāļa, līdz esat izlietojis visu degvielu. Auzu pārslas izdala tajās atrodamos cukurus kā glikozi daudz lēnāk. Tas nozīmē vienmērīgu glikozes līmeni, kas ļauj labāk koncentrēties un noturēt uzmanību ilgāk,” piebilst Laura Romeraite-Kuklieriene.

 

Sabalansēts uzturs ir viens no labākajiem un efektīvākajiem veidiem, kā uzturēt savu fizisko un garīgo veselību līdzsvarā, un vienmēr būt gataviem stāties pretī ikdienas izaicinājumiem. Pirms sniedzies pēc nākamās uzkodas, padomā, kādu labumu tā dos tavam organismam!

Lai komentētu, nepieciešams autorizēties Reģistrējies