Medus

Marta Marta
Marta Marta 4. augusts 2015 13:31
2586

Tā kā nesen mums bija neliela diskusija par medus kristalizēšanos, nolēmu nedaudz par to palasīt un padalīties ar Jums. 

Medus ķīmiskais sastāvs ir atkarīgs no ievāktā nektāra, klimatiskajiem apstākļiem, bišu rases utt. No cukuriem medū visvairāk ir glikoze, fruktoze un saharoze, bet sastopama arī maltoze, melicitoze un citi cukuri. Jo vairāk medū fruktozes, jo sliktāk tas kristalizējas. No minerālvielām medū konstatēti 37 pelnu elementi. Sevišķi daudz medū ir kālija, fosfora, kalcija, hlora, sēra, nātrija un magnija. No mikroelementiem medū ir dzelzs, mangāns, varš un kobalts. Viršu medū daudz magnija, mangāna un vara. Lapu medū minerālvielu ir vairāk nekā ziedu medū. Medū konstatēti fermenti invertāze, amilāze, diastāze, fosfatāze, katalāze, lipāze. Medū sastopamas 23 brīvās aminoskābes (1 g medus 400—1000 jig). Visvairāk ir prolīna un fenilalanīna, tad seko asparagīnskābe, glutamīnskābe un tirozīns. Medū galvenokārt ir B grupas vitamīni (Bi, B2, B3, B6, PP, H), arī A, C un E vitamīns. D vitamīns nav konstatēts. Vēl medus satur dekstrīnus — cietes skaldproduktus, kas šķīst ūdenī un kavē medus kristalizēšanos. Medus sastāvs (procentos)
  1. Glikoze (vīnogu cukurs) līdz 35%
  2. Fruktoze(augļu cukurs) 35—38%
  3. Saharoze līdz 7%
  4. Citi cukuri 9%
  5. Ūdens 17%
  6. Minerālvielas 0,17%
  7. Citas vielas 3,38%

Medus fizikālās īpašības atkarīgas no medus izcelsmes gatavības pakāpes un iegūšanas veida. Medus ārējās pazīmes ir krāsa, garša un konsistence. Krāsa medum var būt no baltas, dažādiem dzelteniem toņiem līdz brūnai vai tumši brūnai. Tā atkarīga no medus ieguves avota, t.i. no augiem, no kuriem iegūts nektārs, kā arī no auga nektāriju sekrēcijas. Jo vairāk un intensīvāk izdalās nektārs, jo tas ir gaišāks. Arī pavasara medus ir gaišāks. Medus krāsu ietekmē arī temperatūra — medu karsējot tas kļūst tumšāks, jo ilgāk un augstākā temperatūrā medu karsē, jo tumšāks tas kļūst. Smarža un garša medum ir no maigas, tikko jūtamas līdz asai, specifiskai. Gaišākas krāsas medum ir vājāka smarža un maigāka garša. Konsistence atkarīga no medus sastāva un temperatūras. Medus ir stīgrs, sīrupveidīgs, no karotes tas nelīst, bet, karoti griežot, tinas ap to. Stigrība atkarīga no ūdens satura medū un no tā, no kādiem augiem medus iegūts. Medu pēc konsistences iedala 5 grupās:

  1. ļoti šķidrs (baltā amoliņa, āboliņu medus),
  2. šķidrs (liepu, griķu, rapša medus),
  3. biezs (cūkpieņu, esparsetes medus),
  4. ļoti biezs, lipīgs (lapu medus),
  5. recekļveida (viršu medus)

Ilgi glabājot medu, tas kristalizējas. Par medus kristalizēšanos sauc tā pārvēršanos no šķidra, sīrupveidīga stāvokļa cietā, kristāliskā. Tas ir fizikāls process. Kristalizēšanās procesā medus ķīmiskais sastāvs un uztura vērtība nemainās.

Lai novērstu medus kristalizāciju vai izkausētu sakristalizētu medu, to silda līdz 40—45 °C temperatūrai. Karsējot medu temperatūrā kas augstāka augstākā par 55 °C izzūd vitamīni un fermenti. Uzvārot medu, notiek arī cukuru pārveidošanās, tie karamelizējas.

Dažādu ziedu medus – gaiši dzeltens līdz pat tumši brūnam un dažādiem aromāti. Tas ir atkarīgs no ziediem, no kādiem medus ir ievākts. Kristalizēšanās veidi daudzveidīgi. Bagātina organismu ar vitamīniem, minerālvielām, stiprina imunitāti. Ieteicams lietot jebkuras saslimšanas gadījumos.

Pavasara ziedu medus – dažādos dzeltenos toņos vai krēmkrāsā ar izteiktu smaržu. Pārsvarā tas ir pūpolu, ziemas rapša un citu pavasarī ziedošu augu medus, kas kristalizējoties iegūst īpaši smalkgraudainu struktūru un tam ir izteikti maiga garša. Ļoti spēcinošs medus, kas ieteicams kuņģa un nieru slimniekiem.

Kastaņu medus – tumši dzeltenīgi brūns ar vieglu kastaņziedu smaržu, rūgtens. Kristalizējas lēni. Spēcīgi iedarbojas pret nevēlamiem mikrobiem organismā. Ieteicams pret kuņģa-zarnu trakta un nieru slimībām.

*Informācija avots:

Wikipēdija un "Daugmales Jāņa bišu medus" + manas korekcijas.  Attēls  ņemts no kasjauns.lv

Lai komentētu, nepieciešams autorizēties Reģistrējies
Linduchy 4. augusts 2015 14:35 Marta Marta

Darīts ;)

-Scarlett- 4. augusts 2015 14:30 Marta Marta

es pati neesmu standarta :D :D :D

Marta Marta 4. augusts 2015 14:15 VIT@

Par Tavu medu man vajadzēja kārtīgāk pameklēt :D nebija kopā ar standarta mediem :D

Marta Marta 4. augusts 2015 14:14 Catwoman

Tikko ieraudzīju ka man divreiz iekopējies par īpašībām un sastāvu, varētu lūdzu palabot :)

Linduchy 4. augusts 2015 13:57

Mmmm, paldies par saldo blogu :) (Y)

-Scarlett- 4. augusts 2015 13:45

nu re... tāpēc mans medus nav kristālā :D Kastaņu medus.. turklāt mēs viņu ātri pieveicam... nestāv pat gadu vai ilgāk. Un vēl starp citu ieskatījos... mums ir medus šūnās kastītē (tiesa tas nav regulārs produkts mūsmajās), bet to mēs saldumu vietā reizēm lietojam.. baigi garšīga lieta :)