Mākslīgais saldinātājs aspartāms

pece
pece 16. decembris 2011 09:13
1520

Dietologi bieži iesaka cukuru aizvietot ar mākslīgajiem saldinātājiem. Mākslīgie saldinātāji ir pat 200 reižu saldāki par cukuru un satur mazāk kaloriju un lai iegūtu pierasto saldumu līmeni, tos vajag ļoti maz.

 

 

 

Viens no visplašāk pazīstamākajiem ir aspartams, atpazīstams visbiežāk kā Nutrasweet, Aminosweet un Canderell. Sintizēts 1965. gadā un kopš tā laika ir veikti ļoti daudz pētījumu. 1974.gadā ASV pārtikas drošības uzraudzības institūcija aspartāmu atzina par drošu lietošanā cilvēkiem. 2002.gadā šo vielu par cilvēku veselībai drošu atzina arī Eiropā.

 

Vairakkārt ir bijusi diskusija zinātnieku starpā par to vai šī viela ir nekaitīga, vai tomēr vainojama pie smadzeņu vēža laboratorijas pētījumos izmantotajām žurciņām.  2007.gadā Itāļu zinātnieki nāca klajā ar pētījumu, kurš it kā pierādīja, ka pastāv sakarība starp aspartāma lietošanu un smadzeņu vēža rašanos. Šī ziņa diskusijas ir uzjundījusi no jauna.

 

Dažādi pētījumi liecina, ka aspartāma lietošana var izraisīt ne tikai smadzeņu vēzi, bet arī depresiju, epilepsiju, Parkinsona slimību, izkaisīto sklerozi, diabētu un virkni citu slimību. Jāpiebilst, ka pētījumos izmanto maksimāli atļauto aspartāma normu cilvēkam, kas ir 40 mg/kg, tomēr lielākoties cilvēki patērējot vien 10 mg/kg. Tomēr līdz šim neviens nav izvērtējis pašus pētījumus.

 

Eiropas Pārtikas drošības aģentūra šo diskusiju rezultātā 2011. gada maijā nolēma uzsākt jaunus pētījumus un izpētīt esošos pētījumus, lai gan sākotnēji šo jautājumu bija paredzēts atvērt tikai 2020. gadā. Iesāktais pētījums nav beidzies un rezultāti nav paziņoti.

 

Aspartāms kā saldinātājs ir plaši sastopams visdažādākajos produktos – gan košļājamajās gumijās, konfektēs, cepumos, limonādēs, gan daudzos citos.

 

Ja nu tomēr nolemjat lietot, ir derīgi zināt, ka aspartāms ir lietojams pēc iespējas zemākās temperatūrās, jo augstās temperatūrās, tas sadaloties rada toksiskas vielas, tāpat būtu jāizvairās no ilgstošas glabāšanas, jo arī uzglabājot istabas temperatūrā, tas ilgtermiņā sadalās tāpat veidojot toksiskas vielas.

 

 

 

Sieviešu Kluba diskusijai:

Kādus saldinātājus tu izmanto savā ikdienā?

Autors neiebilst, ja viņa publicētais materiāls portālā Sieviešu Klubs, bez iepriekšējas saskaņošanas ,tiek ievietots citos informācijas avotos ar hipersaiti uz viņa oriģinālo materiālu.
Lai komentētu, nepieciešams autorizēties Reģistrējies
banderoso 16. decembris 2011 16:31

Lietoju medu, cukuru tikai, kad cepu kēksus. Man ļoti nepatik cukura aizvietotājs, vienreiz pamēģināju un tēja garšoja briesmīgi :S