Mācāmies atšķirt skābus un sārmainus produktus

Sieviešuklubs.lv
Sieviešuklubs.lv 16. februāris 2012 12:15
12801

Iemācoties sabalansēt skābu un sārmainu produktu attiecību ikdienas uzturā, sevi iespējams pasargāt no vīrusiem, sliktajām baktērijām un imunitātes pazemināšanos. Kāda ir skābu un sārmainu produktu attiecība uztura sadalījumā un kurai no grupām pieder katrs pārtikas produkts, stāsta uztura speciāliste Inga Pūce no Premium Medical klīnikas. 

Inga Pūce uzsver, ka jautājumus par uzturu ir svarīgi izprast cēloņu un seku kontekstā, un soli pa solim veidot kardināli jaunus uztura lietošanas ieradumus.

„Pats būtiskākais ir organismā uzturēt viegli sārmainu vidi, nevis to pārskābināt! Jo skābāka tā ir, jo organismam grūtāk pretoties dažādām sliktām baktērijām un vīrusiem. Savukārt tad, ja skābā vide organismā saglabājas ilgstoši, pamazām samazinās imunitāte, un līdz ar to daudz vieglāk "pieķeras" dažādas slimības,” skaidro Inga Pūce.

Lai savam organismam palīdzētu atveseļoties, uztura sadalījumam vajadzētu būt šādam: 50-80% sārmainu vidi veidojoši produkti un 20% skābu vidi veidojoši produkti.

„Ierastākie, ikdienā lietotie produkti, kas veido skābu vidi, ir gaļa, zivis, siers, makaroni, kafija, visi konservi un marinētie produkti, maize (īpaši baltmaize), milti un miltu produkti (cepumi, kūkas, pankūkas un citi), pasterizēts piens, pupas, cukurs, sāls, sviests, melnā tēja, dārza zemenes, dzērvenes un citi.

Savukārt ierastākie sārmainu vidi veidojošie produkti ir daudzi zaļumi, svaigs biezpiens, citroni (tie ir ar skābu garšu, bet visizteiktāk veido sārmainu vidi), griķi, savvaļas rīsi, kāposti, brokoļi, burkāni, ķirbji, spināti, ķiploki, diedzēti graudi, tumšās vīnogas, zāļu tējas bez cukura un citi,” uzskaita uztura speciāliste.

Ieskaties, kā skābos un sārmainos iedala visus pārtikas produktus!

Visskābākie produkti ir: pārtikas saldinātāji, aspartāms, zilenes, mellenes, dzērvenes, žāvētas plūmes, zemesrieksti, valrieksti, zemesriekstu sviests, liellopu gaļa, cūkgaļa, vēžveidīgie, ēdamie gliemeži, omāri, gliemenes, austeres, garneles, ķemmes gliemenes, kvieši, plēkšņu kvieši, baltie milti, makaronu ēdieni: nūdeles, makaroni, spageti, govs siers, homogenizēts piens, alus, bezalkoholiskie gāzētie dzērieni, spirtotie dzērieni, stiprie liķieri, vīni, citi alkoholiskie dzērieni.

Skābie produkti ir: baltais cukurs, brūnais cukurs, skābi ķirši, rabarberi, konservēti augļi, želejas, ievārījumi, kaltēti augļi, svaigi augļi ar cukuru, kartupeļi (bez mizas), raibās pupiņas, baltās pupiņas, cūku pupas, marinētas olīvas, pekanrieksti, Brazīlijas rieksti, kaņepju sēklu eļļa, tītara, vistas un jēra gaļa, rīsu izstrādājumi, mieži, griķi, kukurūza, auzu pārslas, rudzi, kafija, koka-kola, ķīmiskas vielas, medikamenti.

Maz skābie produkti ir: melase, rafinēts cukurs, plūmes, pārstrādātas augļu sulas, dateles, granātāboli, cidonijas, vārīti spināti, sarkanās pupiņas, Briseles kāposti, lēcas, ķirbju sēklas, saulespuķu sēklas, kukurūzas eļļa, sezama sēklu eļļa, brieža gaļa, jūras zivis, lasis, tuncis, truša gaļa, speķis, olas, sviests, jogurts, paniņas, biezpiens, aitu tauki, saldējums, govs piens, tēja, saldumi un konfektes, kakao un šokolāde, pārstrādāts medus.

Maz sārmainie produkti ir: nerafinēts cukurs, apelsīni, banāni, ķirši, ananāsi, persiki, avokado, aprikozes, mandarīni, nektarīni, burkāni, tomāti, svaiga kukurūza, sēnes, kāposti, zirņi, kartupeļu mizas, olīvas, puķkāposti, selerijas, kacenkāposti, kolrābji, miežu dzinumi, kviešu dzinumi, skābēti kāposti, puravi, skābenes, rācenis, kastaņi, rapšu eļļa, avokado eļļa, vistas krūtiņa, amarants, prosa, melnie rīsi, sojas siers, sojas piens, kazas piens, kazas siers, sūkalas, ingvera tēja, ābolu etiķis, lecitīna granulas, probiotiskas kultūras, sārmainie antioksidanti, ziedputekšņi, jēlmedus, austrumu dārzeņi – maitake, daikons, pieneņu saknes, šitaki sēnes, kombu, reiši, nori, umeboši, vakame.

Sārmainie pārtikas produkti ir: kļavu sīrups, rīsu sīrups, dateles, vīģes, melones, vīnogas, kivi, āboli, bumbieri, rozīnes, maizeskoka augļi, avenes, zemenes, ķirbji, zaļās pupiņas, bietes, selerijas, salāti, cukīni, saldie kartupeļi, brokoļi, hlorella, gurķi, zaļās sinepes, pienenes, ēdamās puķes, baklažāni, kāļi, redīsi, mandeles, kokosrieksti, linsēklu eļļa, mātes piens, zaļā tēja, žeņšeņa tēja, liepziedu un viršu medus, kanēlis, karijs, ingvers, sinepes, čilli pipari, jūras sāls.

Vissārmainākie produkti ir: stēvija, citroni, arbūzi, greipfrūti, mango, papaija, sparģeļi, sīpoli, dārzeņu sulas, pētersīļi, svaigi spināti, brokoļi, ķiploki, ūdenskrese, pastinaks, jūras kāposti, lucerna, olīveļļa, zāļu tējas, citronu dzēriens. 

Lai organisms ātrāk atgūtu spēkus pēc kādas slimības, noguruma vai izdegšanas sindroma, vairotu prieku un emocionālo līdzsvaru, Sieviešu Klubs iesaka uztura bagātinātājus Basica. Vairāk par tiem lasi šeit>>

Autors neiebilst, ja viņa publicētais materiāls portālā Sieviešu Klubs, bez iepriekšējas saskaņošanas ,tiek ievietots citos informācijas avotos ar hipersaiti uz viņa oriģinālo materiālu.
Lai komentētu, nepieciešams autorizēties Reģistrējies
leedija 18. augusts 2012 14:06

Kā var mellenes likt pie vissābākajiem, pat skābākām nekā cola? Šis iedalījums ir neprecīzs. Kļavu sīrups nav sārmains!!