Košais pīlādžu laiks

Sieviešuklubs.lv
Sieviešuklubs.lv 7. septembris 2017 13:00
1634

Pīlādzis ir viens no izplatītākajiem kokiem Latvijā, pateicoties tā dekoratīvajam izskatam, veselīgajām īpašībām un maģiskajām spējām.

Pīlādzis kopš senseniem laikiem ticis uzskatīts par mājas sargu un ļauno garu atvairītāju. Senāk pīlādzi stādīja mājas pagalmā, tā zarus kāra pie ieejas namā un izmantoja dažādos rituālos. Pīlādža pirts slota tika izmantota gadījumos, kad bija nepieciešams cilvēku enerģētiski sakārtot, atbrīvot no negatīvās enerģijas un nodrošināt enerģētisko aizsardzību. Pīlādzim piemīt maģiskas spējas atmodināt sievietē seksualitāti un veicināt auglību. Negatīvās enerģijas atvairīšanai tika izmantotas pīlādžogu krelles.

Pīlādžogas ir lietojamas arī uzturā. No pīlādžogām var gatavot želejas, džemus, marmelādi, vīnu, uzlējumus un tējas. Pīlādžogu izstrādājumi derēs gan kā veselīgs našķis, gan kā papildinājums gaļas maltītei. Kaltētas un miltos samaltas pīlādžogas ir dabīgs konservants. Lai ilgāk saglabātu svaigu rupjmaizi, zviedri un somi malumam pievieno maltas pīlādžogas – maizei tās piešķir arī specifisku garšu.

20170907131206-42480.jpg

Košais un veselīgais pīlādžu ievārījums

Sastāvdaļas: 1 kg pīlādžogu, 2 glāzes ūdens, 2 glāzes Dansukker baltā smalkā cukura.

Pagatavošana: Ogas aplej ar divām glāzēm verdoša ūdens, tad vāra, līdz tās kļūst mīkstas. Izberž caur sietu, pieber divas glāzes cukura un vāra, līdz ievārījums gatavs – uz šķīvja uzliets piliens neizplūst.

Pīlādžu ogām nav tipiska dārza ogu garša. Tajās apvienojas rūgtums, skābums un sīvums. Lai novērstu rūgtumu, pīlādži jāblanšē karstā sālsūdenī 3-5 minūtes (3l ūdens un tējkarote sāls) un strauji jāatdzesē (traukā ar aukstu ūdeni, kurā salikti ledus gabaliņi). Tad jānotecina liekais mitrums un ogas diennakti jātur saldētavā.

Pīlādzim piemīt vairākas īpašības veselības uzlabošanai un skaistumkopšanai.

Pīlādžogas satur A, P un C vitamīnus, rūgtvielas un ēteriskās eļļas, kā arī organiskās skābes – ābolskābi, citronskābi. Pīlādžogas satur karotinoīdus, flavonoīdus, C vitamīnu, spirtu, sorbītu, cukurus, pektīnvielas, organiskās skābes, miecvielas, ēterisko eļļu un dažādus mikroelementus.  Tautas medicīnā pīlādža ogas lieto reimatisma, nierakmeņu, žultspūšļa slimības un urīnceļu iekaisuma gadījumā, kā vitamīnu avotu ikdienā un saausktēšanās gadījumā, pret klepu un aizsmakumu, caurejas un dizentērijas ārstēšanai, atmiņas un koncentrēšanās spējas uzlabošanai. Pīlādžu ogas iesaka aterosklerozes aizkavēšanai, asinsspiediena samazināšanai, noguruma mazināšanai un depresijas ārstēšanai, menstruāciju regulēšanai.

Tautas medicīnā tiek izmantotas ne tikai ogas, bet arī lapas un mizas. Pīlādža lapas tiek pievienotas tējai imūnsistēmas stiprināšanai, gremošanas veicināšanai, elpošanas ceļu iekaisumu ārstēšanai. Pīlādžu lapas palīdz apturēt dažādu sēnīšu un baktēriju attīstību organismā, apturēt asiņošanu, kā arī palīdz novērst trombu veidošanos. Savukārt pīlādžkoka miza (svaiga un saberzta) tiek ārēji izmantota sāpju mazināšanai.

Pīlādžu ogām piemīt baktericīda un pretiekaisuma iedarbība, tāpēc tās lieliski der zobu un smaganu stiprināšanai, elpas atsvaidzināšanai. Lai uzlabotu mutes dobuma veselību, ir ieteicams ik pa brīdim pakošļāt svaigu pīlādžogu. Bet atceries, ka dienas laikā nav ieteicams izmantot vairāk kā 10 svaigas ogas.

Savukārt sausas un saplaisājušas lūpas vari palutināt ar pīlādžogu sulas, medus un augu eļļas smēri.

Lai komentētu, nepieciešams autorizēties Reģistrējies