Kas jāzin kaltējot tējas un garšvielas

Sieviešuklubs.lv
Sieviešuklubs.lv 7. augusts 2015 00:00
2184

Aromātisko zālīšu un garšvielu kaltēšana joprojām ir aktuāla. Kaltēt un izmantot pašu rokām salasītās zālītes un garšvielas ir daudz drošāk, patīkamāk un veselīgāk, nekā rūpnieciski gatavotās. Tāpēc mēs jums sniegsim dažus padomus šajā jomā.

Sagatavojiet
 augus kaltēšanai: nogrieziet apvītušās, nodzeltējušās un melnās lapas, pēc tam uz 10 min augus iemērciet ūdenī, tad izņemiet un rūpīgi nosusiniet.

Nelieciet kopā vienā buntītē augus ar dažādiem aromātiem, jo tie konfliktēs savā starpā. Labāk sakaltētās garšvielas un zālītes sajauciet kopā tieši pirms lietošanas.

Sasieniet
 cietos, aukstumizturīgos augus (timiānu, rozmarīnu) nelielās buntītēs un pakariniet ar kātiem uz augšu, piemēram, vasarnīcas verandā zem jumta vai kādā citā, labi vēdināmā, telpā. Maigos augus (baziliku, pētersīļus) izklājiet uz tīra dvieļa, kurš ir uzklāts uz restītes. Nekaltējiet zaļumus tiešos saules staros, jo tad tie zaudēs savu garšu un aromātu.

Paātrināt kaltēšanas procesu jums palīdzēs cepeškrāsns. Salieciet zaļumus uz cepešpannas vienā kārtā un uz 2 – 3 stundām ielieciet cepeškrāsnī 35 – 40 grādu temperatūrā. Kad zaļumi būs manāmi apvītuši, varat palielināt temperatūru līdz 50 grādiem ( priekš pētersīļiem līdz 70 grādiem).

Pārbaudiet
 vai augi ir pareizi izkaltēti. Ja viss process ir noritējis pareizi, tad izkaltēto augu paberzējot starp pirkstiem, tas sabirst drupačās, taču nepārvēršas putekļos.

Glabājiet izkaltētos zaļumus hermētiski noslēgtos traukos, sausā, tumšā vietā, tad tie nezaudēs savu krāsu.

Ēdienam kaltētos zaļumus pievienojiet trīsreiz mazākās devās, nekā svaigos zaļumus, jo kaltēšanas procesā aromāts kļūst stiprāks.

Eksperimentējiet ar iepakojumiem. Ja jūs izkaltētās garšvielas saliksiet lielās, krāsainās aploksnēs un aploksnes ievietosiet papīra turētājā, tad tā būs lieliska instalācija jūsu virtuvē, kur mūsdienās izkārtām garšvielu buntītēm nav vietas.

20150806231449-20161.jpg

Lai komentētu, nepieciešams autorizēties Reģistrējies
chika 8. augusts 2015 09:23 Marta Marta

Tēja sanāk garda - agrāk es viņas uzskatīju par nezālēm! Tagad speciāli atstāju visās malās augam, lai ievāktu tēju. Noder imunitātes stiprināšanai un pret saaukstēšanos.
Parasti ievācu sāna dzinumus ar ziediem, kad pavērušies un sākuši ziedēt, sasienu buntītēs un pakaru kur žāvēties. Tad kad gribas tēju, tad tik pa drusciņai parauc nost no zariņiem cik stipru gribas un viss.

Marta Marta 7. augusts 2015 10:56 chika

Kas tās vībotnes tādas ir?

chika 7. augusts 2015 09:23

Es garšvielas tikai saldēju - visu kas ir dārzā. Tējas žāvēju pie mājas zem jumta kores un nav ne vainas. Glabāju tās stikla burkās 0.5l - šodien iešu ievākt labi daudz vībotnes, jo speciāli dārzā atstāju vienu stūri, lai tās aug un izaugušas mana auguma, laikam laba zeme tur viņām patīk. Bet nekas - novākšu tēju un vieta tiks uz arta un tur tiks stādītas zemenes.