Ejam rakt!

VesmaSk
VesmaSk 6. marts 2014 15:38
3596

Zemes brīnums, zemes bumbieris, neīstais kartupelis, Jeruzalemes artišoks – tā un, droši vien vēl dažādos veidos, tiek dēvēti topinambūri. Kādam tie saistās ar lopbarību, kādam citam – ar sētmales augu, kas zied dzelteniem, saulespuķei līdzīgiem ziediņiem.Patiesībā topinambūrs ir ēdams un, kā izrādās, tajā ir ļoti daudz vitamīnu un minerālvielu. Kas to būtu domājis, bet topinambūrā ir vairāk B grupas vitamīnu nekā burkānā, bet fosfors topinambūros ir tikai divas reizes mazāk nekā zivīs, kas ir populārākais fosfora avots. Dzelzs topinambūrā irpusotru reizi vairāk nekā bietēs! Topinambūrs tik pat labi kā kartupelis ir izmantojams pie kuņģa dedzināšanas, piedevām tas ir saldāks un sulīgāks par kartupeli. Diabētiķi topinambūru var lietot uzturā ārstnieciskos nolūkos – tas pazemina cukura līmeni asinīs. Par topinambūra dotajiem labumiem varētu stāstīt vēl un vēl, bet interneta dzīlēs var atrast ļoti izsmeļošu informāciju, tādēļ lieki neatkārtošos.

20140306153721-42790.jpg

Topinambūrs aug arī manā dārzā un es to pamanos izmantot trijos dažādos veidos – tas lieliski aizsedz skatu uz kaimiņdārza komposta kaudzi, jo izaug ap 2 metru augstumā, veidojot pamatīgu zaļo sienu, ziedus, kas patiesībā ir ļoti skaisti – kaut kas pa vidu starp rudbekijām un saulespuķi), lieku bērna 1.septembra skolas pušķī un trešais izmantošanas variants – lietoju pārtikā.

20140306153745-79581.jpg

Topinambūrs ir sulīgs, kraukšķīgs un nedaudz saldens. Esmu dzirdējusi, ka daži sagaršo pat riekstu garšu. Man topinambūrs vairāk saistās ar redīsiem, tikai bez stipruma un raksturīgās piegaršas. Varētu pat teikt, ka topinambūra garša ir ļoti neitrāla. Es topinambūru lieku salātos – sarīvēju uz rupjās rīves skaidiņās, pierīvēju burkānu, pielieku nedaudz sāls un aizdaru ar krējumu. Topinambūrs, to griežot un rīvējot, ātri sabrūnē, tādēļ jārīkojas ātri. Tāpat topinambūru var sajaukt ar dillēm un lociņiem – būs lieliski salātiņi.

Esmu lasījusi, ka topinambūrus cep pankūkās, vāra un sautē tāpat kā kartupeļus, bet pati to nekad neesmu mēģinājusi, tādēļ man viss vēl priekšā.

Starp citu, topinambūrs ļoti patīk bērniem. Mani puikas, mazi būdami, kad pašu dārzā „topiņu” vēl nebija izdiedelēja kaimiņonkulim gandrīz tukšu topinambūru dobi, jo viņiem tie bumbuļi ļoti garšoja svaigā veidā – vienkārši nomazgāti. Puikas grauza tos kā riekstus, pat nemizoja, vien kārtīgi nodūšoja.

Un tagad labā ziņa – topinambūri dārzā ir sarokami jau šobrīd. Būtībā tie ir pirmie dārzeņi, kurus svaigus pa taisno no dobes var dabūt agrā pavasarī. Tas nekas, ja zeme vēl sasalusi – ja izdodas izlauzt kādu bumbuli, nesam to mājās un liekam mēreni siltā vietā atlaidināties. Topinambūri lieliski pārcieš salu, tas viņiem neskādē. Kad topinambūri atlaidušies, nomazgājam un gatavojam, kā vēlamies.

 

Vai tu esi pagaršojusi topinambūrus?

 

 

Kādēļ sākt blogot Sieviešu Klubā?

Autors neiebilst, ja viņa publicētais materiāls portālā Sieviešu Klubs, bez iepriekšējas saskaņošanas ,tiek ievietots citos informācijas avotos ar hipersaiti uz viņa oriģinālo materiālu.
Lai komentētu, nepieciešams autorizēties Reģistrējies
Kerstyna 6. marts 2014 17:44

Tu paved mani kārdināšanā... (devil) Nāksies kādu iebakstīt, lai aug:)