Ēdam ķiploku!

Sieviešuklubs.lv
Sieviešuklubs.lv 6. februāris 2016 00:00
2738

Ohaio universitātē veiktie pētījumi apliecina saistību starp ķiploku ēšanu un vēža šūnu veidošanos. Jo vairāk ēdīsim ķiplokus, jo mazākas izredzes vēža šūnām attīstīties.

Pētījumi vēl turpinās, ar mērķi atklāt, kā šīs zināšanas varētu palīdzēt cīņā ar vēzi, bet viennozīmīgi ir skaidrs – ķiploks ir zelta vērtē. Protams  - ar mēru, pārforsēt NEDRĪKST! To gan vajag atcerēties, ka pārāk daudz ķiplokus arī nevajag ēst, jo lielos daudzumos tie kaitē kuņģa un zarnu gļotādai, var izraisīt caureju un sliktu pašsajūtu.

Vai Jūs zinājāt, ka  C vitamīns ķiplokos ir pat 2-3 reizes vairāk nekā apelsīnos un greipfrūtos?

Tomēr, lai kādas slavas dziesmas ķiplokam arī nedziedātu (normalizē vielmaiņu, sirdsdarbību, līdzsvaro holesterīna līmeni asinīs, novērš vēdera uzpūšanos), daudzi tomēr saka NĒ, spēcīgā aromāta dēļ. Protams, ja ir jāiet cilvēkos, labāk atteikties no ķiploka, bet varbūt der arī pāris viltībiņas, kā neitralizēt ķiploka aromātu:

1)      uzdzert pēc tam siltu pienu

2)      pakošļāt pētersīļu lapiņas

3)      vai arī krustnagliņu

Dažas idejas, lai sadraudzētos ar ķiploku:

  • Ķiploku kā garšvielu var pievienot jebkuram ēdienam, tikai svarīgi atcerēties, lai tas nezaudētu vērtīgās vielas, to vajag pievienot īsi pirms gatavošanas beigām.
  • Brīvdienās, kad nekur nav jādodas ārpus mājas, droši apēdam vienu ķiplokmaizi: Rupjmaizi apsmērējam ar sviestu, saliekam virsū sagrieztu ķiploku, pārrīvējam nedaudz siera, vēl tomāta šķēle un bazilika lapiņa – no tādas maizītes grūti atteikties.
  • Ķiploku liekam klāt zupām – dārzeņu biezzupām, biežu zupai, frikadeļu zupai. Nevis vārot zupu, bet gan atsevišķi katrā porcijā, un pavisam nedaudz, lai ķiploku garša nenomāc visas pārējās garšas. Rezultāts fantastisks!
  • Ķiploku grauzdiņi – mmm, pa reizei jau var, ne? Apcepam rupjmaizi ar ķiplokiem un atstājam brīdi, lai garšas ievelkas.
  • Karstie burkānu – ķiploku salāti. Uz pannas liekam ripiņās sagrieztu burkānu, un sautējam mīkstu, tad pievienojam sagrieztu ķiploku, vēl pāris minūtes pasautējam un pasniedzam kā piedevu pie gaļas.

Apkopoja: Ilze Lipska

Autors neiebilst, ja viņa publicētais materiāls portālā Sieviešu Klubs, bez iepriekšējas saskaņošanas ,tiek ievietots citos informācijas avotos ar hipersaiti uz viņa oriģinālo materiālu.
Lai komentētu, nepieciešams autorizēties Reģistrējies
LosOjosVerdes 7. februāris 2016 20:59

Ķiploki ir super! Lietojam katru dienu. Un lieku mājās arī vienkārši sagrieztus šķīvītī, lai gaiņā baktērijas

Shalako 6. februāris 2016 18:35

Man ļoti garšo ķiploki, tā aromāts ir tik apetalīgs!!! Turklāt, gan svaigā, gan pārstrādātā veidā, abejādi labi :)

sandrulish 30. janvāris 2011 13:40

Mēs arī ķiplokus tagad zolējam iekšā visos
veidos un liekam visur klāt, kur iespējams!:)

taschinka 2. aprīlis 2010 19:02

Es ari ar kiplokiem uz TU.Edu gan uz maizes,gan salatos,gan zupas.Loti garso salati pupinas,sarkanas bietes,rivets siers,kiploks,krejums un siers,varits burkans,varita ola ,kiploks,majoneze.Tie ir mani milakie salati.

13. marts 2010 18:40

Es arī esmu ļoti liela ķiploku ēdāja.

8. marts 2010 21:13

Ķiploks lieliski garšo ar krējumu+biezpienu+sāli!!!

lambada 8. marts 2010 17:49

Oj es esmu kjiplokeedaaja, taa ka tas tikai priecee! :)