Ar ko atšķiras agars no želatīna?

Sieviešuklubs.lv
Sieviešuklubs.lv 31. jūlijs 2015 00:00
4790

Agars (agar-agars) ir augu valsts produkts. Viela, kuru iegūst no sarkanajām jūras aļģēm. Agara želējošās īpašības ir tikušas atklātas 1658. gadā Japānā - Mino Tarōzaemon, gatavojot zupu, pievienoja tai aļģes. Vēlāk, kad zupa bija atdzisusi, viņš atklāja, ka tā ir saželējusi.

Agaru pēc starptautiskās pārtikas piedevu klasifikācijas produktos var atpazīt ar numuru E 406.  Mūsdienās tiek izmantotas gan Āzijas piekrastes ūdeņos augošās aļģes, gan Kalifornijas, gan arī Baltijas jūrā esošās aļģes. Igaunijā ir attīstīta agara ražošana, izmantojot vietējās aļģes.

Agaram nepiemīt specifiska smarža un garša, tāpēc tas tiek izmantots kā lielisks recinātājs dažādu ēdienu pagatavošanai - desertiem, jogurtiem, želejām u.c.

Agars ir stabils recinātājs, kas sabiezē pat 35 grādu temperatūrā, bet tā kušana norit 85 grādu temperatūrā.

Agaru mazāk ietekmē augļu un ogu skābums un tajos esošie enzīmi, tāpēc to var izmantot eksotisku desertu pagatavošanai, pievienojot vairāk agara, nekā receptē norādīts.

Pārtikas želatīns tiek gatavots no dzīvnieku produktiem - cīpslām, plēvēm un kauliem. Kvalitatīvam želatīnam nav specifiskas garšas un smaržas, tas ir bezkrāsains, tomēr mazāk kvalitatīvi produkti gan var sabojāt ēdienu ar dzīvnieku valsts produktu piegaršu un smaržu.

Želatīna pārmērīga karsēšana (virs 60 grādiem un ilgāk par 15 minūtēm) var sabojāt to, kā rezultātā želatīns iegūs līmes konsistenci ar attiecīgu smaržu un garšu.

Skāba vide mazina želatīna recējošās īpašības, tāpēc tas nav piemērots skābiem augļiem un ogām.

Lai želatīns sabiezētu, to ir nepieciešams uzglabāt ledusskapī.

Kādu recinātāju izmanto Tu ēdiena pagatavošanā?

Lai komentētu, nepieciešams autorizēties Reģistrējies
lisrataeeva 16. februāris 2020 10:05

Agar-agars - https://www.iherb.com/pr/Now-Foods-Agar-Powder-5-oz-142-g/77859?rcode=AID8235 Kopumā esmu apmierināta ar šo produktu un iesaku to lietot arī citiem.