"Satur sulfītus"

Sieviešuklubs.lv
Sieviešuklubs.lv 24. jūlijs 2015 00:00
6145

Iegādājoties vīnus lielveikalā, ja vien vispār pēti vīnu etiķetes, noteikti būsi pamanījusi uzrakstu "satur sulfītus". Bieži vien cilvēki tam nemaz nepievērš uzmanību - īsti nav pārliecināti, kas tās par vielām, un, ja nezina, tad arī neuzmanās no to klātbūtnes vīnā.

Praktiski visi lielveikalos nopērkamie vīni satur sulfītus. Eiropas Komisijas Regula nosaka, ka uz vīna etiķetēm noteikti ir jāizvieto brīdinājuma uzraksts par sulfātu klātbūtni produktā.

Sulfīti un sēra dioksīds ir plaši izmantoti konservanti (E 220 – 224, E 226 – 228), kas pagarina dzēriena glabāšanas laiku, aizsargājot pret mikroorganismu iedarbību. Tie tiek pievienoti, lai apturētu oksidēšanos un novērstu mikrobioloģisku piesārņošanos, tādējādi paverot iespēju labāk saglabāt produktu aromātu un krāsu.

Augļus un dārzeņus, ko transportē no eksotiskām zemēm, apstrādā ar sēra dioksīdu, tie satur sulfītus (tieši tāpēc augļi un dārzeņi ir kārtīgi jānomazgā pirms to lietošanas uzturā). Arī žāvētie augļi un ogas satursulfītus. Daudzos citos dzērienos arī plaši izmanto sēra dioksīdu kā konservantu, bet EK Regula nosaka, ka brīdinājuma uzraksts ir jāizvieto tikai uz vīna etiķetēm.

Lai arī daudzi pētījumi sulfītus atzinuši par nekaitīgiem, tiem piemīt negatīva ietekme: sulfīti samazina B1 vitamīna daudzuma pārtikā, kam tie pievienoti, turklāt nelielai daļai cilvēku ir pastiprināts jutīgums pret tiem, kas var izpausties kā galvas sāpes, reiboņi, elpas trūkums, nātrene u.c. Īpaši vajadzētu uzmanīties astmas slimniekiem, alerģiskiem cilvēkiem un cilvēkiem, kuriem ir problēmas ar aknu vai nieru darbību.

Mūsdienās, kad īpašu popularitāti gūst  eko produkcija un zaļais dzīvesveids, ir iespējams iegādāties arī vīnu bez sulfītiem. Sulfītus nesaturoša vīna ražošana nav paredzēta plašam patēriņam, jo to uzglabāšanas termiņš ir ievērojami īsāks (līdz 6 mēnešiem), kā arī ir jāievēro īpaši noteikumi šāda vīna uzglabāšanā (vēsā pagrabā, aptuveni 10 grādu temperatūrā). Protams, ir jārēķinās, ka vīns, kura darīšanā netiek izmantoti sulfīti, ir dārgāks.

Vai Tu pievērs uzmanību brīdinājumam par sulfītiem sastāvā uz vīna etiķetes?

Lai komentētu, nepieciešams autorizēties Reģistrējies
KRX 24. jūlijs 2015 11:56

Nepievēršu. Ņemu vai nu pēc ieteikuma, pēc akcijas cenas vai pēc skaistākās etiķetes :D