Veselīgu uzkodu receptes, skolas gaitas atsākot: iesaka Barbora garšas eksperts Dzintars Kristovskis

Sieviešuklubs.lv
Sieviešuklubs.lv 26. augusts 2021 08:36
154

Kā ik katru gadu, vasaras sezona strauji tuvojas noslēgumam, un jau pēc nepilnām divām nedēļām bērni atkal atsāks skolas gaitas. Neatkarīgi no tā, vai skolēni mācību procesam seko līdzi klātienē vai attālināti, ir svarīgi rūpēties, lai tie ik dienu uzņemtu sabalansētu un veselīgu uzturu, kas ne tikai remdē izsalkumu stundu starplaikos, bet arī nodrošina nepieciešamo uzturvielu un vitamīnu uzņemšanu. Tas ir sevišķi būtiski augušam organismam, lai ļautu pilnvērtīgi koncentrēties mācībām, uzlabotu atmiņu un stimulētu smadzeņu darbību. Audzinot savu meitu nu jau gandrīz septiņus gadus, Barbora.lv garšas eksperts, pieredzes bagātais šefpavārs un lauku gardēdis Dzintars Kristovskis ir pārliecināts, ka bērna uzturam, pirmkārt, ir jābūt nesamākslotam, veselīgam un ar tīru garšu. Un, ja bērns kādus ēdienus vai produktus savā uzturā uzņemt nevēlas, tad iemesls tam, visticamāk, ir nepareiza to pagatavošana. Tādēļ šefpavārs piedāvā četras viegli pagatavojamas receptes ar sezonālo produktu sastāvdaļām, kas kalpos kā lieliskas maltīšu idejas lielākiem un mazākiem bērniem, skolas gaitas atsākot.

Gurķu ‘’nūdeles’’ ar bazilika un Indijas riekstu pesto

Lieliska un izteikti sezonāla alternatīva ierastajiem spageti makaroniem, kuras sastāvā ir vietējie gurķi un baziliks, kas šobrīd ir izcili aromātisks. Nūdeļu pagatavošana ir gaužām vienkārša un pat samērā jautra. Vienīgais, kas šim procesam ir nepieciešams – labs blenderis un spirāļotājs, kas saimniecībā noteikti noderēs ne reizi vien. Šo auksto maltīti var pagatavot un baudīt nelielās porcijās kā uzkodu vai arī kā pilnvērtīgu un sātīgu piedevu citiem ēdieniem - jūras veltēm, tvaicētai vistas filejai vai rīsiem.

Divām porcijām vajadzēs:

  • Gurķis - 1 garais vai 3 lauku gurķi
  • Indijas rieksti (iepriekš uz diennakti izmērcēti ūdenī) - 150 g
  • Svaigs baziliks - 80 g (divas nelielas buntes ar visiem kātiem)
  • Ķiploks (pēc izvēles) - viena daiviņa 
  • Citrona sula - 2-3 tējkarotes
  • Medus - 1 ēdamkarote
  • Sāls - pēc garšas

Indijas riekstus iepriekšējā dienā iemērc ūdenī tā, lai tie ir pilnībā nosegti. Nākamajā dienā nolej ūdeni, liek riekstus blenderī, pievieno baziliku, ķiploku, kā arī medu, citronu sulu un pašās beigās arī sāli pēc garšas. Visu blenderē viendabīgā masā. Šādu masu var uzglabāt slēgtā traukā ledusskapja temperatūrā pat vairākas dienas.

Gurķus nomizo, nogriež galus un ar spirāļotāju griež no tiem ‘’nūdeles’’. Ja mājās nav pieejams speciāls spirāļotājs, gurķi var griezt arī nelielās šķēlēs. Jo būtībā jau tie ir salāti, taču vijīgu nūdeļu formā tie bērnus noteikti uzrunās vairāk. 

Gurķus pārlej ar mērci un bauda mācību starplaikos, bet, lai gurķi pēc laika neatsulotos, tos un mērci līdz ēšanai ieteicams uzglabāt atsevišķos traukos. Pēc izvēles gurķiem klāt var pievienot arī nūdelēs sagrieztus burkānus vai cukīni.

20210826083456-15833.jpg

Veselīgie graudaugu čipsi

Vēl viena bērnu iecienīta uzkoda jeb veselīgā alternatīva kartupeļu čipsiem, kas pagatavoti bez eļļas un no dažādiem graudaugiem. Kā piemērotākais variants šai uzkodai noderēs prosa vai rīsi, kam ir pavisam neitrāla un patīkama garša. Turklāt šie čipsi labi saderēs arī ar veselīgām mērcēm, humusu un citiem smēriņiem. Lūk, receptes sāļā versija ar košu un krēmīgu avokado mērci, taču tikpat labi šo oriģinālo uzkodu iespējams pagatavot arī bez sāls un pēc tam apsmērēt to ar šokolādi vai kādu riekstu sviestu un ievārījumu, lai baudītu kā saldo ēdienu.

Čipsiem vajadzēs:

  • Rīsu milti - 40 g
  • Brūno rīsu milti vai pilngraudu rīsu milti - 40 g
  • Ūdens - 150 ml 
  • Sāls - šķipsna

Samaisa visas sastāvdaļas viengadīgā masā. Uz cepamās plāts uzklāj cepamo papīru vai silikona paliktni, ar karoti izlīdzina ļoti plānas apaļas formas pankūciņas, cep 200 grādos vidēji 15 minūtes līdz tās kļūst viegli brūnas. Izņem no krāsns un atdzesē.

Avokado mērcei vajadzēs:  

  • Gatavs avokado - 2 gab.
  • Ķiršu tomāti - 100 g
  • Sāls pēc garšas
  • Citrona sula - 1 ēdamkarote

Avokado pārgriež uz pusēm, izņem kauliņu un ar karoti izgrebj mīkstumu. Liek to bļodā, apslaka ar citrona sulu un saspaida ar dakšiņu. Pievieno ceturtdaļās sagrieztus tomātus un sāli. Papildus pēc izvēles pievienot arī sausās garšvielas - melnos piparus, kūpinātu papriku, citronpiparus, kuminu, koriandra sēklas vai čili pulveri, kā arī svaigos garšaugus - piparmētru, baziliku, pētersīļus, lociņus, koriandru vai rukolu, lai paspilgtinātu kopējo garšas buķeti. Pēc izvēles klāt var uzkost arī svaigus dārzeņus.

20210826083519-68037.jpg

Sātīgās šokolādes - dateļu bumbas

Nav noslēpums, ka pēc maltītes vai to starplaikos bērnu roka stiepjas arī pēc kādas saldas uzkodas, tāpēc dažādu mākslīgi saldinātu desertu vai dzērienu vietā ieteicams izvēlēties uzturvielām bagātinātus našķus, kas turklāt palīdzēs atjaunot enerģijas rezerves. Lieliska izvēle šādās reizēs ir žāvētu augļu un riekstu bumbas (tās var veidot arī batoniņu formā), ko ērti iesaiņot un paņemt līdzi dienas gaitās.

10 bumbām vajadzēs:

  • Sauja žāvētu dateļu bez kauliņiem (sasmalcinātas)
  • Tumšā šokolāde 60% un uz augšu - 60 g (salauzta nelielos gabalos)
  • Pāris ēdamkarotes žāvētu ķirši (vēlams skābu)
  • Pāris ēdamkarotes riekstu maisījuma 
  • Pāris ēdamkarotes kokosriekstu skaidiņu
  • Pāris ēdamkarotes saulespuķu sēklu
  • Ēdamkarote olīveļļas (vai kokosriekstu eļļas)
  • Vaniļa (pēc izvēles)

Visas sastāvdaļas liek blenderī un sakuļ viendabīgā masā. Masu izņem no blendera un veido divu-trīs kodienu izmēra bumbas - ap 30 gramiem katru. Vai arī sapresē masu kādā nelielā veidnē, sastindzina ledusskapī un sagriež mazākos gabaliņos kā batoniņus. Kokosriekstu skaidiņas var izmantot arī kā dekoru, kurā apviļā gatavās bumbas vēl izteiktākai garšu kombinācijai. 

20210826083548-28055.jpg

Kaltēti banāni un to dažādās variācijas

Vēl viena ļoti garda un bērnu iecienīta saldās uzkodas opcija, kas neprasa teju nekādu piepūli un kuru veido tikai divas labi pazīstams sastāvdaļas. Tā ir arī laba ideja, kur likt lietā izteikti nogatavojušos banānus, ko tāpat vairs negribas lietot uzturā. 

  • Banāni – 2-3 gab.
  • Kanēlis vai kakao pulveris – tējkarote
  • Šokolāde vai saldējums (pēc izvēles)

Banānus nomizo un griež ripiņās vai plānās šķēlēs gareniski. Uzsilda krāsni līdz 60 grādiem vai izmanto žāvēšanas režīmu ar ventilatoru, ja tāds ir pieejams. Kā alternatīvu un nebūt ne dārgu variantu banānu žāvēšanai var izmantot arī dehidratoru, ko uzstāda uz tiem pašiem grādiem. Banānu šķēles vai ripiņas izklāj uz cepamā papīra vai silikona un apkaisa ar kanēli vai citu garšvielu pēc izvēles, kaltē 6-7 stundas. Izņem no krāsns, atdzesē. Rezultātā banānu našķiem jābūt daudz saldākiem un ar patīkamu tekstūru. Tos var ēst tāpat maltīšu starplaikos vai izmantot kā piedevu muslim, jogurtam vai saldajiem sendvičiem, kā arī izteikti saldā variantā tos var iemērkt kausētā šokolādē vai sasmalcināt un iemaisīt saldējumā, baudot šo uzkodu mājās.

Lai komentētu, nepieciešams autorizēties Reģistrējies