Veselīgu salātu receptes sportiskiem sasniegumiem

Sieviešuklubs.lv
Sieviešuklubs.lv 30. aprīlis 2019 11:54
218

Saulainais un siltais laiks tāvien rosina izkustēties, un gatavošanās daudzveidīgiem sportiskiem izaicinājumiem, tostarp maratonam, rit pilnāsparā. Lai treniņa laikā izsalkums netraucē mērķu sasniegšanai, un pēc sportošanas pietiek spēka atlikušajai dienai, būtiski parūpēties par aktivitāšu slodzei atbilstošu maltīti. Rimi kustības Labākai dzīvei” šefpavārs Normunds Baranovskis sagatavojis vieglu un gardu salātu receptes, kas lieliski iederēsies sportotāju ēdienkartē gan pirms, gan arī pēc treniņiem. 

Līdz ar gaidāmo Tet Rīgas maratonu, kurā Rimi Bērnu dienas skrējienos piedalīsies arī paši mazākie sportotāji, arvien lielākus apriezienus uzņem skriešanas treniņi. Piemēram, Mežaparkā ik svētdienu pieaugušie un bērni pulcējas, lai kopīgi gatavotos maratona startam. Veselīgi salāti ir laba izvēle šādiem treniņiem, jo tie ir viegli un ātri pagatavojami, un nodrošinās organismu ar nepieciešamajām uzturvielām. Lai rūpētos par enerģijas rezervēm, salātos svarīgi iekļaut saliktos ogļhidrātus, piemēram, rīsus, pērļu grūbas vai maizi. Šādus salātus var paņemt arī līdzi uz treniņu, lai pēc skriešanas visa ģimene var iestiprināties un atjaunot spēkus. Tas ietaupīs laiku, ļaujot pievērst vairāk uzmanības sportiskām nodarbībām,norāda Rimi kustības Labākai dzīveieksperte, uztura speciāliste Olga Ļubina.

Meklējot jaunas idejas sportotāju uzturam, kas garšotu visai ģimenei, šefpavārs Normunds Baranovskis iesaka pievērst uzmanību kvinojai. Tā veselīgu ēdienu piekritēju vidū iegūst arvien lielāku popularitāti. Arī Olga Ļubina norāda, ka salāti ar kvinoju būs laba maltītes izvēle aptuveni divas stundas pirms treniņa, turklāt kvinoja ir ne vien garšīga, bet arī satur saliktos ogļhidrātus, šķiedrvielas, B grupas vitamīnus, magniju, mangānu un fosforu. Savukārt pēc treniņa Olga sportotājiem iesaka izvēlēties olbaltumvielām bagātus ēdienus, piemēram, kā lielisku olbaltumvielu avotu salātos var iekļaut, piemēram, vistas, liellopa vai trušagaļu. 

Ledus salāti ar melno kvinoju

Sastāvdaļas:

1/2 ledus salātu galviņas

1 avokado

ābols

ķiršu tomātiņi

50 g melnās kvinojas

1 sauja valriekstu 

Mērcei:

ēd. k. extra virgin olīveļļas

ēd. k. laima sulas

1 tējk. aveņu etiķa

1 tējk. kļavu sīrupa

ēd. k. svaigu, sakapātu piparmētras lapiņu

1/2 tējk. maltu melno piparu

Pagatavošana:

Novāra kvinoju, sekojot pagatavošanas norādēm uz iepakojuma. Noskalo salātus un saplūc vai sagriež mazākos gabalos, liekot traukāĀbolam izņem serdi un sagriež plānās strēmelēs, pievieno salātlapām kopā ar uz pusēm sagrieztiem tomātiem un avokado šķēlēm. Pievieno novārītu kvinoju un riekstus.

Atsevišķā traukā sajauc kopā visas mērces sastāvdaļas. Mērci pievieno salātiem un apmaisa neilgi pirms pasniegšanas. 

Salāti ar truša gaļu 

Sastāvdaļas:

250 g truša gaļas

Šķipsniņa sāls

1 tējk. Maltas saldās paprikas

ēd. k. vīnogu kauliņu eļļas

1/3 tējk. ķiploku pulvera

Nedaudz citrona miziņas

300 g Pak choi jeb Ķīnas kāposta

100 g vārītu biešu

5 gab. sarkano redīsu

1/2 tējk. citrona miziņas

Sula no 1 citrona

1 tējk. medus

3ēd. k. extra virgin olīveļļas

Pagatavošana:

Truša gaļu sagriež gabaliņos un iemarinē eļļā un garšvielās ar nelielu daudzumu citrona miziņas. Apcep uz pannas līdz gatavībai. Noskalo salātus un saplūc nelielos gabalos. Pievieno salātiem bietes un redīsu šķēlītes. Atsevišķā traukā sajauc mērci līdz viendabīgai konsistencei un pārlej salātiem.

Normunds Baranovskis iesaka: šie var būt arī gardi siltie salāti, jo visas salātu sastāvdaļas var arī karsēt, piemēram, pagatavot uz pannas.

Lai komentētu, nepieciešams autorizēties Reģistrējies