Veselīgais baklažāns – antioksidants un antimutagēns

Sieviešuklubs.lv
Sieviešuklubs.lv 18. augusts 2017 00:00
3923

Šķiet, kabači ir gandrīz katras saimnieces ēdienkartē. Bet baklažāni? Iespējams, daudzas no jums baklažānus atstāj veikalu plauktos, nemaz nemēģinot veikt eksperimentus savā virtuvē.

Baklažāni ir dabīgi antioksidanti un antimutagēni. Tie ir ļoti veselīgi, jo satur daudz vitamīnu (A, B1, B2, B3, B6, B9, C, E, K), minerālvielu (kāliju, magniju, fosforu, kalciju), kas palīdz novērst ļaundabīgu audzēju veidošanos, kā arī samazina holesterīna līmeni. Baklažānu lietošana uzturā palīdz cīnīties ar diabētu, kā arī veicina vielmaiņas darbību.

Baklažāni ir mazkaloriju ēdiens, tie praktiski nesatur taukus. Ja vien to pagatavošanai neizmanto pārāk daudz eļļas, tos var uzskatīt par ļoti diētisku ēdienu.

Uzturā ieteicams izmantot 10-15cm garus baklažānus, jo tieši tie ir visgaršīgākie un visveselīgākie, arī sēkliņu tajos būs ļoti maz. Bet pārauguši baklažāni ir ne tikai negaršīgi rūgti, bet arī satur organismam kaitīgo solanīnu. Izvēloties baklažānus, jāpievērš uzmanība tam, lai tie nebūtu bojāti, lai miza būtu tumša un spīdīga. Apvītušus un ieskrambātus baklažānus labāk atstāt veikala plauktā.

Baklažānus var gatavot kopā ar citiem dārzeņiem – tomātiem, papriku, kabačiem. Tos lieliski papildinās dažādi gaļas ēdieni, pastas un sieri.

Gatavošanas procesā ieteicams izmantot garšaugus - baziliku, ķiplokus, sīpolus, timiānu, rozmarīnu, koriandru vai raudeni.

Baklažānus var grilēt, cept, vārīt, tvaicēt, marinēt. Tie būs lielisks gaļas aizstājējs tiem, kas ir nolēmuši pievērsties veģetāram dzīvesveidam.

Baklažānu ēdieni iedvesmai:

Cepti baklažāni ar pikantu cūkgaļu un zaļajiem lociņiem.

20150710235720-41313.jpg

Cepeškrāsnī ceptas baklažānu šķēles ar grieķu jogurtu, granātābolu sēkliņām un Zaatar garšvielām (marjorāns, sezama sēklas, olīveļļa, etiķkoks).

20150710235740-99517.jpg

Baklažānu rullīši – pildīti ar feta sieru, piparmētrām un čili pipariem.

20150710235835-10843.jpg

Bildes no: www.pinterest.com

 

Lai komentētu, nepieciešams autorizēties Reģistrējies