Trīs lieliskas idejas pašceptām un gardām dāvanām, ko ērti piegādāt

Sieviešuklubs.lv
Sieviešuklubs.lv 21. decembris 2020 09:11
83

Šajos Ziemassvētkos nevarēsim klātienē apciemot savus mīļos un tuvos, bet neviens nav atcēlis iespēju iepriecināt viņus ar dāvanām. Ar mīlestību cepti našķi, kas radoši iesaiņoti un piegādāti, ievērojot drošības pasākumus, ir lielisks risinājums! Iedvesmai “Dobeles dzirnavnieks” sadarbībā ar kulinārijas blogeri Betiju Kalēju piedāvā 3 receptes gardumiem, ko viegli pagatavot un ērti iepakot burciņās, tūtās un kastītēs, lai droši nogādātu adresātiem.

Pekanriekstu batoniņi

 Sastāvdaļas:

Pamatnei:

  • 200 g “Dobeles dzirnavnieka” kviešu miltu “Ekstra”
  • 160 g sviesta un papildu sviests ietaukošanai
  • 80 g baltā cukura
  • šķipsna sāls

Pildījumam:

  • 2 ēdamkarotes “Dobeles dzirnavnieka” kviešu miltu “Ekstra”
  • 150 g pekanriekstu
  • 2 olas
  • 80 g brūnā cukura (ieteicams Muscovado)
  • 70 g baltā cukura
  • 100 g sviesta
  • šķipsna sāls
  • 2 ēdamkarotes piena

Pagatavošana:

1. Gatavo pamatni. Sviestu sakuļ ar cukuru, izmantojot mikseri. Pievieno sāli un miltus. Mīca, līdz izveidojas drumstalaina mīkla. Pievieno ēdamkaroti ūdens un saveļ mīklu bumbā. Mīklu liek veidnē (aptuveni 20x20 cm), kurā ieklāts cepamais papīrs, izlīdzina vai izrullē un liek saldētavā uz 10 minūtēm sastingt.

2. Veidni liek krāsnī, kas sakarsēta līdz 170 grādiem, un cep 15-20 minūtes, līdz pamatne sāk kļūt viegli zeltaini brūna.

3. Kamēr pamatne cepas, gatavo pildījumu. Pekanriekstus ar lielu nazi sasmalcina mazākos gabaliņos. Bļodā ar putojamo slotiņu sakuļ olas. Pievieno abu veidu cukuru un sajauc. Pievieno šķipsnu sāls, izkausētu sviestu, miltus un pienu. Maisa, līdz iegūta viendabīga, šķidra masa, tad iemaisa pekanriekstus. 

4. Karstajai pamatnei pārlej pildījumu. Liek atpakaļ krāsnī un cep 30 minūtes - līdz pildījums vairs nav šķidrs (pārbauda, pakustinot veidni) un virspuse izskatās apbrūnējusi.

5. Izņem no krāsns un ļauj atdzist veidnē. Kad pilnībā atdzisis, sagriež kvadrātiņos.

20201221090855-50351.jpg

Melnbaltie biskvīta cepumi ar glazūru

 Sastāvdaļas:
(24 cepumiem)

  • 400 g “Dobeles dzirnavnieka” kviešu miltu “Ekstra”
  • 200 g sviesta, istabas temperatūrā
  • 1,5 tējkarotes cepamā pulvera
  • ½ tējkarote sodas
  • 200 g skābā krējuma
  • ¼ tējkarote sāls
  • 300 g cukura
  • 1 tējkarote vaniļas ekstrakta vai vaniļas cukura
  • 3 olas
  • 2 ēdamkarotes piena

Glazūrai:

  • 500 g pūdercukura
  • 1 ēdamkarote gaišā cukura sīrupa (ieteicams)
  • ~4 ēdamkarotes karsta ūdens
  • 50 g šokolādes
  • 30 g kakao pulvera 

Pagatavošana:

  1. Lielā bļodā sajauc sausās sastāvdaļas – izsijātus miltus, cepamo pulveri, sodu un sāli. 
  1. Atsevišķā lielā bļodā mīkstam sviestam pievieno cukuru un vaniļu. Ar mikseri puto aptuveni 5 minūtes, līdz masa kļuvusi gaišāka un gaisīgāka.
  1. Pa vienai pievieno olas, pēc katras pievienošanas kārtīgi saputojot. 
  1. Sviesta un olu masai pievieno daļu miltu masu un sajauc, tad – daļu skābā krējuma un turpina maisīt. Tā atkārto vairākas reizes, līdz viss skābais krējums un miltu masa pievienota un iegūta biezas konsistences kēksa mīkla. Iemaisa pienu. 
  1. Uz cepamās plāts, kam uzklāts cepamais papīrs, ar lielu karoti vai kausiņu liek apaļus mīklas pikucīšus tā, lai uz katras plāts būtu ap 5 cepumiem, starp kuriem ir liela atstarpe, jo cepoties tie kļūs plakanāki un izplūdīs. Ar minēto produktu daudzumu sanāks aptuveni 24 cepumi.
  2. Liek iepriekš līdz 170 grādiem sakarsētā krāsnī un cep aptuveni 10-15 minūtes, līdz cepumu virspuse kļuvusi zeltaini brūna. Ja vienlaikus cep 2 plātis, cepšanas laika pusē tās krāsnī apmaina vietām, lai visi cepumi būtu vienādi brūni. Izņem no krāsns un ļauj atdzist līdz istabas temperatūrai.
  3. Kamēr cepumi atdziest, gatavo glazūru. Lielā bļodā liek pūdercukuru un cukura sīrupu, ja to izmanto. Maisot pievieno karstu ūdeni (aptuveni 4 ēdamkarotes), līdz iegūta biezas konsistences glazūra, kas šķidrāka par piparkūku glazūru un, ar karoti lejot, lēni plūst.  
  1. Kad cepumi atdzisuši, tos var glazēt. Katra cepuma plakano pusi apziež ar glazūru līdz vidum tā, lai puse no cepuma būtu noklāta ar glazūru. Ja šķiet, ka glazūra ir pārāk bieza, var pievienot vēl ūdeni. Kad tas izdarīts, nedaudz mazāk nekā pusei glazūras vajadzētu palikt pāri.
  1. Atlikušajai glazūrai pievieno izkausētu šokolādi un izsijātu kakao. Pēc vajadzības pievieno vēl karstu ūdeni, lai glazūra būtu tikpat biezā konsistencē kā iepriekš. 
  1. Katram cepumam uz neglazētās puses uzsmērē šokolādes glazūru, cenšoties nenosmērēt balto daļu. Ļauj glazūrai sacietēt pirms pasniegšanas.

20201221091002-45192.jpg

Ziemassvētku cepumi ar ievārījumu

 Sastāvdaļas:

  • 220 g “Dobeles dzirnavnieka” kviešu miltu “Ekstra” un papildu milti rullēšanai
  • 200 g sviesta, istabas temperatūrā
  • 100 g cukura
  • 100 g mandeļu miltu 
  • 2 olu dzeltenumi
  • šķipsna sāls
  • ½ tējkarote piparkūku garšvielu
  • 400 g aveņu ievārījuma
  • ~50 g pūdercukura

Pagatavošana:

  1. Gatavo cepumu mīklu. Lielā bļodā liek sviestu un cukuru. Ar mikseri puto, līdz iegūta viendabīga masa. 
  1. Sviesta masai pievieno kviešu miltus, mandeļu miltus, sāli un piparkūku garšvielas. Masu ar mikseri vai lielo koka karoti sajauc, līdz iegūta drumstalaina konsistence. Pievieno olu dzeltenumus un samīca mīklā.
  1. Mīklu ietin pārtikas plēvē un liek ledusskapī atpūsties (vismaz 30 minūtes). 
  1. Tikmēr sagatavo ievārījumu. Ievārījumu izberž caur sietu, lai atbrīvotos no sēkliņām. Lai ievārījums kļūtu biezāks, to liek katliņā un, ik pa brīdim apmaisot, vāra 5-10 minūtes, lai daļa ūdens izgaro. Pieskata, lai nepiedeg. Pārlej bļodiņā un ļauj atdzist. 
  1. Cep cepumus. Mīklu izrullē 1 eiro monētas biezumā. Pēc vajadzības pakaisa miltus, lai mīkla nelīp pie ruļļa un dēlīša. Tā var būt diezgan irdena un neturēties kopā, bet tas nekas. No mīklas izgriež aplīšus ~7 cm diametrā un pārliek uz šķīvja vai dēlīša. Liek saldētavā sastingt uz 5 minūtēm – tas palīdzēs cepumiem cepoties nemainīt formu. Mīklas atgriezumus samīca kopā, vēlreiz izrullē un izgriež aplīšus. Pusei no cepumiem centrā izgriež zvaigznīti. 
  1. Uz cepamās plāts, kam uzklāts cepamais papīrs, uzmanīgi pārliek cepumus ar nelielām atstarpēm. Liek iepriekš līdz 180 grādiem sakarsētā krāsnī un cep 7-10 minūtes, līdz cepumu maliņas kļūst brūnganas. Izņem no krāsns un ļauj atdzist. 
  1. Kad cepumi atdzisuši, uz tiem plānā kārtiņā uzziež ievārījumu un uzmanīgi uzliek otru cepumu, kam izgriezta zvaigznīte. Tā atkārto, līdz visi cepumi savienoti pa divi kopā. To dara uzmanīgi, jo cepumi ir ļoti trausli.
  1. Sietiņā ieber pūdercukuru. No cepamā papīra izgriež zvaigznīti, kuru pārliek pāri atsegtajai ievārījuma daļai, kad cepumu apkaisa ar pūdercukuru. Visus cepumus apkaisa ar pūdercukuru un pasniedz.

Lai gardi svētki!

Lai komentētu, nepieciešams autorizēties Reģistrējies