Tas nu tiešām nav rīsu pudiņš!

LosOjosVerdes
LosOjosVerdes 16. februāris 2016 17:18
1495

Godīgi sakot, nekad klasiskos rīsu pudiņus nebiju iecienījusi, bet, kopš receptes sāku meklēt arī spāņu valodā, manu uzmanību ne vienu reizi vien piesaistīja kāds Meksikā iemīļots saldais ēdiens. Mēs to pazīstam ar nosaukumu rīsu pudiņš bet spāniski to sauc "arroz con leche", tātad rīsi ar pienu. Bet ja Spānijā šo saldo ēdienu tiešām gatavo no rīsiem un piena (nu vēl tipiski ir citrona miziņu pievienot un vaniļu), tad Meksikas vecmāmiņas šo gatavo ar 3 dažādiem! pieniem. Bet par visu pēc kārtas.

Nepieciešams:

900 ml ūdens

300 g rīsu (Izvēlos mazo apaļos rīsus, jo tad pudiņš sanāk tāds pufīgāks, bet der arī gargraudainie). 

3-4 kakao standziņas

2 bundžiņas (320 gx2) kondensētā piena

2 bundžiņas (320 gx2) sterilizētā piena bez cukura

600 ml parastā piena (parasti ņemu 2-2,5%)

1 tējkarotīte vanilīncukura

Kanēlis rotāšanai

20160216171038-62868.jpg

Lej ūdeni katlā  un uz lielas uguns uzvāra. Tad liesmu samazina līdz mazākajam un ber iekšā rīsus un kanēļa standziņas. Sautē, kamēr rīsi uzsūkuši visu ūdeni. Izņem kanēla standziņas un katlā rīsiem klāt lej visu 3 veidu pienus. Liesmu samazina uz tādu karstumu, lai katla saturs nevārītos, bet arī nesautētos, respektīvi, noturēt virumu apmēram uz 90 grādiem. Un kas svarīgi! Šobrīd katlam būsiet piesaistītas apmēram 45-55 minūtes! Nevarēsiet iet skatīties mīļāko seriālu vai spēlēt galda spēli :) Jāstāv klāt un visu laiku jāmaisa, lai nepiedegtu, nesakunkuļotos vai kā citādi nesabojātos jūsu saldais ēdiens. 

20160216171125-50908.jpg

Pirmo reizi, kad šo gatavoju, nemaz neticēju, ka tur beigās kas sanāks, jo rīsu tur bija tik maz, bet pienu daudz, taču jo tuvāk vārīšanās laiks nāca uz beigām, jo krēmīgāks saturs palika.

 20160216171219-58876.jpg

Dažās receptēs pat iesaka vēl uz šo daudzumu likt 60 g cukura, bet, manuprāt, salduma te ir pilnīgi pietiekoši, tāpēc es nekad nelieku to. Tāpat arī dažviet ieteiktās rozīnes ignorēju tieši tā paša iemesla dēļ.Vienīgais, ko vārīšanās laikā vēl pievienoju, ir vaniļas cukurs.

Gatavo masu pārliek citā traukā. Pasniegt var apmēram pēc pusstundas jau, kad saturs padzisis un  vēl mazliet savilcies. Es parasti šo vāru vakaros, kad vairs neviens netraucē, un tad mēs šo izsmalcināto un patiesībā viegli pagatavojamo ēdienu ēdam gan launagā, gan brokastīs. 

20160216171339-50095.jpg

Meksikāņi šo ēd vienkārši-liek trauciņā, pārber ar kanēli un pasniedz. Mēs vairāk šo iecienījuši latviski :) - traukā lej pašspiestu jāņogu sulu (ķīseli gan netaisu), kurai pa vidu tad liek gardo trīs pienu saldo "bumbu".

20160216171524-83197.jpg

P.S. No augstāk uzrādītā produktu daudzuma sanāk nepilni 3 l gatava saldēdiena. Ja ģimene nav tik liela, visus norādītos daudzumus var samazināt uz pusi.

Recepšu konkurss

20151008140647-14371.jpg


Lai komentētu, nepieciešams autorizēties Reģistrējies
LosOjosVerdes 18. februāris 2016 14:50 VesmaSk

Bet man likās, ka ar vecumu nāk viedums:D

VesmaSk 18. februāris 2016 11:37

Es laikam uz vecumu palieku slinka un izvēlīga. Esmu pamanījusi, ka visgaršīgākās ir nesarežģītās lietas. Un arī laika žēl, lai ar baigi ilgo procesu kaut ko gatavotu. Šī recepte arī nav man.

LosOjosVerdes 17. februāris 2016 14:44 Emmy

Šovalar grasos vārīt, vari braukt virtuālajā ciemā:D

Emmy 17. februāris 2016 12:59 LosOjosVerdes

haha :D piedod, vienkārši tas man liekas diezgan līdzīgi, vismaz pēc garšas un tā :D Mani vispār biedē iebiezinātais piens, liekas nenormāli salds :D
Bet noteikti ir garšīgi, es gan to nekad neuzzināšu, jo pati netaisīšu :D slinkā :D

LosOjosVerdes 17. februāris 2016 09:59 Emmy

Trakā, salīdzināt manu virumu ar vienkārši vārītiem rīsiem(devil):D Bet, jā, drusku laika prasa. Taču var izvārīt daudz, daaauudz un tad tā stunda, kas pavadīta, atmaksājas

Emmy 17. februāris 2016 09:43

Es pa vienkāršo, izvāru rīsus, atdzesēju, saputoju saldo krējumu, samaisu kopā ar rīsiem, pāri skābenu ķīseli un ir labi :D
Nekad neesmu bijusi PAR ilgu laika tērēšanu pie plīts.

Nymph 17. februāris 2016 09:05

Izaicinoši dēļ ilgā laika, kas jāpavada pie plīts, bet esmu noskaņota pamēģināt! :)

LosOjosVerdes 16. februāris 2016 19:21 Marta Marta

Vakarā, kad noliek mazo(s), ir īstais laiks sev:):D

Linduchy 16. februāris 2016 18:41 LosOjosVerdes

Jā, kopā ar SK tas laiks paskrien nemanot :D (Y)

Marta Marta 16. februāris 2016 18:38

Šis ir mans mīļākais (L) bet nu prasa laiku :D

LosOjosVerdes 16. februāris 2016 18:34 pece

Easy-vienā rokā maisāmā karote, otrā-SK:)

pece 16. februāris 2016 18:28

Stundu pie katla, man par sarežģītu.