Svētku receptes un svētku galdi

Parisa
Parisa 6. janvāris 2016 18:44
1837

Ziemassvētki, 2016. gada sagaidīšana un janvāra sākums tika (un vēl dažas dienas būšu mīļajās mājiņās) pavadīts Latvijā. Ēsts, dzerts (nepārprotiet par dzeršanu:) un arī gatavots tika katru dienu gan mājās, gan ciemos.

Šoreiz konkursam iesūtīšu divas receptes: viena kūka, kas der svinībām un, protams, arī ikdienā, kad gribas sevi un savus mīļos palutināt. Otra recepte no bērnības, (kā saka, ar bērnības garšu) kuru nebiju baudījusi, laikam gadus 7-8, ja ne ilgāk...

Tātad, kūka Tiramisu

sākumā, liekas, ka baigi sarežģīti pagatavot, bet izrādās, ka tomēr ne:)

Sastāvdaļas:

  • 200 g cepumu "dāmu pirkstiņi"
  • 4 svaigas olas olas (ideāli, ja radu vistiņu olas)
  • 125 g cukura
  • 500 g Mascarpone siera
  • 100 g saldā krējuma
  • kafijas krūze cepumu mērcēšanai
  • kakao pulveris vai rīvēta šokolāde 
Pagatavošana
Pagatavo stipru kafiju un atdzesē. Pārlej bļodiņā, kura atbilst cepumu izmēram, lai varētu viegli mērcēt.
Atdala olu baltumus no dzeltenumiem.
Saputo olu baltumus līdz iegūst stingrai masu.
 
Atsevišķi saputo olu dzeltenumus ar cukuru.

 
Vēl atsevišķi saputo saldo krējumu ar 1,5 ēdamk. cukura.
Pie olu dzeltenumiem pievieno Mascarpone sieru un saputotu saldo krējumu, tad iecilā saputotos olu baltumus. Masai jāsanāk bieza krējuma konsistencē. Kad tas nu ir padarīts var ķerties klāt interesantākajai daļai.
Iesaku pirms cepumu mērcēšanas pamērīt cik cepumu būs nepieciešams vienai kārtai. Manā gadījumā tie bija nepilni 20 cepumi.
 
Smērējam krēmu un kārtojam pa virsu kafijā mērcētus cepumus (es cepumus mērcēju tikai no vienas puses, jo savadāk sanāk pārāk mitri). Tad atkal krēma kārtu, cepumu kārtu un vēl vienu krēma kārtu.


Beigās virsū bagātīgi uzber kakao pulveri vai rīvētu šokolādi.


Liekam ledusskapī uz pāris stundām, vai arī ļaujam pastāvēt visu nakti, lai pamatīgi iesūcas. Tas arī viss. Debešķīgi gards Tiramisu ir gatavs. Svētku laikā tika divas reizes gatavots un no galda zibenīgi pazuda!:)

Otra recepte no bērnības: piena klimpu zupa!:) Bieži neēdu piena zupas. Pāris reizes gadā uznāk kāre uz piena zupu ar makaroniem vai rīsiem, bet ar klimpām nebiju gatavojusi. Bet jau gadus divus gribēju pagatavot, bet nepagatavoju. Un beidzot šīgada ziemas brīvdienās, kad bija apnikuši visi svētku ēdieni, beidzot pagatavoju!:)
klimpu mīklai:

1 ola, glāze piena, 3 ēdamkarotes cukura (liek pēc garšas)

Šķipsniņa sāls

Apmēram glāze miltu 

Zupai:

Pusotra glāze ūdens

Pusotra glāze piena

Šķipsniņa sāls

Pagatavošana:

1. Sakuļ olu ar cukuru, pieber šķipsnu sāls, pielej pienu.

2. Mīklai pievieno miltus, līdz tā kļūst vijīga. 

3. Katliņā uzvāra ūdeni, pieber šķipsnu sāls. 

4. Vārošā ūdenī ar karoti liek klimpas.  (ja klimpa izšķīst, jāpieber vairāk miltu).

5. Kad visas klimpas ieliktas un pacēlušās ūdens virspusē, pievieno pienu.

20160106182953-58584.jpg

Un vēl dažas svētku galdu bildes:
sāļā tortīte:

20160106183236-24534.jpg

saldā tortīte:

20160106183317-15014.jpg

20160106183336-15411.jpg

cepot torti, mazliet miltu "sniega" uz grīdas (nejauši uzsniga
:) )

20160106183403-34828.jpg

Ziemassvētku galds:

20160106183547-56688.jpg
 
Vecgada/Jaungada galds:
 
20160106183628-48305.jpg
 
Piparkūku cepšanas maratons 3 dienu garumā :)
 
20160106183707-89979.jpg
 
20160106183723-73736.jpg
 
un vēl ciemos esot pie vieniem radiem tika apjūsmotas orhideju ziedēšana, bet ne svētku galds :)
 
20160106183853-38843.jpg
 
 Laimīgu, priecīgu un garšīgu Jums 2016. gadu!

20160106184223-91644.jpg

Konkurss: Klājam svētku galdu

20151214152811-95744.jpg



Lai komentētu, nepieciešams autorizēties Reģistrējies
pece 7. janvāris 2016 08:31

Tiramisu tikai izklausās sarežģīti. Vienreiz pamēģini un saproti, ka vienkārši. Vismaz saldā variants.

Tiramisu kā kūku neesmu gan vēl mēģinājusi pagatavot. (ir versija, kur tiramisu tiek cepts)

Inleila 6. janvāris 2016 21:07

Jaukas svētku bildes un, piekrītu, ka sākumā liekas sarežģīti pagatavot Tiramisu

Dzeinna 6. janvāris 2016 19:34

Tiešām, sen nav ēsta klimpu zupa!:)

Linduchy 6. janvāris 2016 19:33

Forši! Paldies par blogu :) (Y)