Steidz izbaudīt sparģeļu ražu!

Sieviešuklubs.lv
Sieviešuklubs.lv 16. maijs 2015 07:24
3560

Sparģeļi ir diezgan seni un interesanti dārzeņi. Lai arī pasaulē ir sastopami aptuveni 200 sparģeļu veidi, tomēr visizplatītākie uzturā ir tieši baltie un zaļie sparģeļi. Gatavojot maltīti, ieteicams izmantot jaunos sparģeļus, jo tie ir maigi un garšīgi. Sparģeļu ražu (protams, atkarībā no pavasara laikapstākļu īpatnībām) sāk ievākt aprīlī. Pārauguši sparģeļi ir kokaini, tos nav ieteicams lietot uzturā.

Sparģeļi ir ļoti veselīgi, jo satur daudz vitamīnus (B1, B2, B9, C, E, A, PP) un minerālvielas (cinku, kāliju, fosforu, kalciju, magniju, dzelzi). Sparģeļos esošie vitamīni un minerālvielas pozitīvi ietekmē redzi, ādas un kaulu stāvokli, palīdz asinsritei, kā arī veicina brūču sadzīšanu un saistaudu izturību. Tiem piemīt nomierinošas un urīndzenošas īpašības, ir viegli sagremojami, veicina vielmaiņu. Dārzeņos esošās vielas palīdz mazināt tūskas. Sparģeļi lieliski palīdz pazemināt asinsspiedienu, kā arī izvadīt toksīnus no organisma, tāpēc tie kā obligāta uztura sastāvdaļa ir ieteicama grūtniecēm, aknu slimību gadījumos, sirds un asinsvadu slimniekiem.

Sparģeļu sulu mēdz pielietot arī skaistumkopšanā, jo tā attīra un mīkstina sejas ādu.

Sparģeļi ir ļoti veselīgi dārzeņi, kas satur maz kaloriju. Bet atsevišķos gadījumos šos dārzeņus nav ieteicams lietot – piemēram, kuņģa vai divpadsmitpirkstu zarnas čūlas gadījumā.

Kā pagatvot sparģeļus

Iegādājoties sparģeļus, pievērs uzmanību tam, lai tie būtu cieti, gludi un elastīgi, ar neizplaukušām galviņām. Nedaudz parīvējot dārzeņus vienu ar otru, jābūt gurkstošai skaņai.

20150513175659-83847.jpg

Ar dārzeņu tīrītāju nomizo sparģeļus, sākot no kāta vidiņa līdz apakšējam galam (baltos sparģeļus mizo no augšas). Katram sparģelim nogriez aptuveni 1-2cm no apakšējā gala (dārzeņa cietākā daļa).

Zaļos sparģeļus var ēst svaigus, tvaicētus (aptuveni 5min), vārītus (aptuveni 3-8min) vai viegli apceptus (3-5min). Lai zaļajiem sparģeļiem saglabātu košo krāsu, uzreiz pēc vārīšanas tos liek aukstā ūdenī uz aptuveni 30sekundēm.

Baltos sparģeļus vāra 6-15minūtes. Gatavošanas process ir atkarīgs no sparģeļu ražas svaiguma. Vecāki un cietāki dārzeņi būs jāgatavo ilgāk.

20150513175725-58040.jpg

Sparģeļu vārīšanas procesam ir vairāki varianti – var iegādāties speciālu sparģeļu vārīšanas groziņu, var sasiet dārzeņu kātiņus, lai vārītu tos stāvus pozīcijā (augšējie gali aptuveni 5cm garumā paliek virs ūdens un top gatavi, pateicoties tvaikiem), vai arī var vienkārši samest visus sparģeļus karstā ūdenī, kuram pievienots sāls, ½ citrona sula un cukurs vai medus (var vārīt arī tikai sālsūdenī).

Sparģeļus nevajadzētu pārvārīt, citādi tie zaudē visas labās īpašības. Pareizi pagatavotiem sparģeļiem ir maiga garša, tie ir viegli uzdurami uz dakšas. Turot pirkstos aiz vidiņa, sparģeļi saglabā taisnu formu.

Iedvesmai

Salāti - viegli apcepti sparģeļi un cukīnī, zaļās pupas, piparmētru lapas, olīveļļas+sarkanvīna etiķa+sāls+piparu mērcīte

20150513175815-50263.jpg

Krāsnī ceptu sparģeļu un bekona uzkoda

20150513180232-12725.jpg

Sparģeļi ļoti labi garšo ar dažādām zivīm. Nogaršo krāsnī ceptu lasi ar sparģeļiem!

20150513180339-17058.jpg

Tradicionāli vācu stilā - sparģeļi ar kartupeļiem un Holandes mērci.

20150513180507-52119.jpg

Sparģeļu, bekona un vārītu olu salāti

20150513180608-51510.jpg

Esi vesela un skaista! Lai labi garšo sparģeļi!

Vai Tev garšo sparģeļi? Un kā tos gatavo Tu?

Autors neiebilst, ja viņa publicētais materiāls portālā Sieviešu Klubs, bez iepriekšējas saskaņošanas ,tiek ievietots citos informācijas avotos ar hipersaiti uz viņa oriģinālo materiālu.
Lai komentētu, nepieciešams autorizēties Reģistrējies
Linduchy 14. maijs 2015 16:42 Nymph

Tagad varēsi droši izmēģināt :)

Nymph 14. maijs 2015 12:24 Catwoman

Jā, esmu redzējusi Rimi pat tīri simpātiskus pēc skata, bet nav pieticis drosmes nopirkt :)

Linduchy 14. maijs 2015 11:25 Nymph

Pie mums diezgan grūti nopirkt normālus sparģeļus - ja baigi paveicas, tad reizēm Rimi ir...un ja ļoti paveicas, tad ir tādi, kurus var un ir vērts pirkt :D

Nymph 14. maijs 2015 11:07

Pārsteidzoši, bet šo dārzeni vēl neesmu nekad nogaršojusi :D Vismaz ne apzināti :)

Linduchy 13. maijs 2015 19:06

Ņam, ņam, ņam...sparģeļus varu ēst kaut 7 dienas nedēļā dažādās kombinācijās :)