Slinkie pīrāgi ar pasēdēšanu internetā

VesmaSk
VesmaSk 23. jūnijs 2017 12:47
1267

Tie, kas nogaršojuši manus ceptos pīrāgus, prasa recepti. Un kā gan lai pasaku, ka tādas masas vienībās aprakstītas receptes nav?  Ir slinkās saimnieces pīrāgu recepte, kas nu jau vairākus gadus pārbaudīta un atzīta par ļoti slinku un labu esam.

Slinkā saimniece neko nesver, vienīgi iemēra visu ar glāzi, karoti un uz aci.

Tātad, lej katlā vai sildāmā bļodā 3 glāzes piena, kam piemet 6 ēdamās karotes cukura un 1 nepilnu ēdamkaroti sāls. Tālāk pielej krietnu tiesu eļļas (lej, kamēr nav žēl un piegāž vēl mazliet).

Maza atkāpe – Eļļas vietā var izmantot cūku taukus, sviestu, cepammargarīnu – kas nu kuro reizi mājās mētājas vai tieši otrādi - labi stāv. Galvenais – taukvielas pielikt tā devīgi.

Liekam bļodu uz mazas uguns un maisot sildām, kamēr piens ir mēreni silts un, iebāžot, pirkstu, ir patīkams. Ja par karstu – atdzesējam!

Pie siltā piena/eļļas/cukursāls pieberam sauso raugu 1,5 paciņas un izmaisām. Tad drusku pasēžam internetā (5-10 min!!!!) un ejam lūkot, ko dara mūsu draugs raugs. Viņam vajadzētu būt jau dzīvam un skaistos pufīgos kunkuļos peldēt šur tur bļodā starp eļļu un pienu.

Maza atkāpe – slinkajām saimniecēm vienmēr pa ķērienam garšvielu skapītī stāv vismaz 2 veidu sausais raugs, jo, ja nestrādās viens, noteikti dzīvību izrādīs otrs. Tāpēc gadījumos, kad saprotam, ka pienā iebērtais raugs ir beigts un pagalam, ņemam citu paciņu. Tomēr, jāsaka, sausais raugs reti pieviļ.

Ja raugs ir pienā atdzīvojies, pārejam pie nākamā etapa – beram klāt miltus. To darām, miltus sijājot caur sietiņu. Vispirms ieberam tik daudz, lai samaisot sanāk tāda kā plāna viendabīga.putriņa. Tālāk jau turpinām piebēršanu un sparīgi darbojamies, ar karoti maisot. Un nē, rokas nost no mīklas! Slinkā saimniece rokas nesmērē un neko ar rokām nemīca. Slinkā saimniece miltus mīklai ber tikmēr klāt, kamēr ar karoti spēj mīklu sajaukt un samīcīt. Kad slinkā saimniece piekūst, tad pietiek karoti ap mīklu staipīt, pārber mazliet miltu mīklai, uzplikšķina pa virsu, lai smuks un apaļš tas mīklas kunkulis, pārsedz ar tīru smuku vai nesmuku dvielīti un liek siltā vietā (bet ne karstā!)

Tagad varētu atkal pasēdēt internetā, bet nesanāks, jo jāsagatavo pildījums pīrāgiem. Ņem žāvētu gaļu, tādu treknāku, sīki sagriež. Tad ņem sīpolus, sīki sakapā. Sīpolu un gaļas attiecība uz aci apmēram 1 pret 1 apjoma ziņā. Samaisām gaļu ar sīpoliem, piemaļam maltus melnos piparus un pieberam sāli. Ja bail no sāls, var nebērt, bet ticiet man – maisījumam jāsanāk kreptīgam un sāļākam, lai pīrāgos to kārtīgi varētu izgaršot.

Tad paskatām, ko dara tā mīkla, kuru kaut kur nogrūdām. Jā, kārtīgi sacēlusi savu punci. Iebakstām šai pāris reizes, lai sakrītas, jo vēl tā kā gribas atpūsties pēc mīklas taisīšanas un gaļas griešanas. Un internetā arī vēl kādas minūtes 20 pasēdēt gribas, jo jāpalielās taču draudzenēm, ka pīrāgus cepšu….

Kad FB un citās vietnēs visi ir informēti par pīrāgu aktivitātēm, ņemam un sākam taisīt pīrāgus. No mīklas kunkuļa ar karoti atdalām palielāku gabalu un uzveļam tieši uz galda, kurš mazliet sakaisīts ar miltiem. Apmiltojam pirkstus un drusku miltus pārkaisām pāri mīklas pikai, daudz ne. Tad no malas mīklu ar pirkstiem padarām plānāku, izspaidot vajadzīgajā biezumā, uz saplacinātās mīklas uzliekam karoti pildījuma, pārlokām pāri tam plāno mīklu un ar glāzi nokniebjam saveidoto pīrāgu. Pildījumu slinkā saimniece liek daudz – kārtīgu karoti, jo tad ātrāk pildījums beidzas (un ātrāk darbs cauri) un arī garšīgāki pīrāgi, jo nav jāmeklē, kur pīrāgā var gaļu atrast. Tā turpinām apstrādāt mīklas piku no malas, kamēr viss gabals pārvērsts pīrāgos. Fiška ir tajā, ka mīklu nerullē, bet gan tikai ar pirkstiem maigi izspaida.

Kad viena cepešplāts ar pīrāgiem sagatavota, atliekam to malā un ieslēdzam cepeškrāsni, lai uzsilst. Pīrāgus krāsnī vēl nebāžam! Turpinām veidot pīrāgus, kamēr ir nākamā plāts pilna. Un tad saveidojam vēl trešajai plātij. Kad jau piegriezusies tā mīklas spaidīšana un pīrāgu taisīšana, uzmetam acis pirmajiem pīrāgiem – ō, jā, re, kādi šie apaļi sapūtušies. Pārsmērējam tos ar sakultu olu un liekam uzkarsušajā cepeškrāsnī un cepam zeltainus. Tagad tikai neaizsēdēties internetā….

Un lūk, rezultāts – tas pa kreisi ir „interneta” pīrādziņš…

20170623124543-96020.jpg 

Līgo!

Konkurss: Brienam papardēs!


20170614153909-57104.jpg

Lai komentētu, nepieciešams autorizēties Reģistrējies
Kerstyna 23. jūnijs 2017 20:38

Pilnīgi izklausās pēc manis :D
Bet neviena nodarbe nedrīkst būt kā slogs :) Līgo!

Linduchy 23. jūnijs 2017 15:15

Un es ar cepos un cepinos :D Mīklu gan riktīgi mīcīju ar rokām, jo man patīk tas process :D

Linduchy 23. jūnijs 2017 15:14

ROFLROFLROFL interneta pīrādziņš - to var piedāvāt kādam afroamerikānim, kas iemaldījies Latvijā līgot

Ciao 23. jūnijs 2017 13:04

Interneta pīrādziņš :DROFL(Y)