Sīpolu zupa

pece
pece 7. aprīlis 2013 00:00
1062

Tā stāsta, ka sīpolu zupa ir cēlusies no Francijas un tikusi pasniegta kā viesību otrās dienas zupa un tāpēc šur tur esot pazīstama ar nosaukumu paģiru zupa. Lai vai kā tur patiesībā ir, ziņkārība darīja savu un meklēju rokās receptes, lai saprastu kā tad tā zupa garšo.

Pārmeklēju netu un atradu, ka visas receptes ir stipri līdzīgas, līdz ar to, bažas, ka varētu nošaut greizi mazinājās. Šobrīd sīpolu zupu gatavoju laiku pa laikam nu jau pāris gadus un kas ir dīvaini, to ēd pat tie, kuri vārītus sīpolus neēd! Un prasa papildporcijas!

Lai tiktu pie sīpolzupas vajadzēs:

5-6 ieli sīpoli - vislabāk parastie vai baltie, jo sarkanie dod visnotaļ dīvainu krāsu;

50 g sviesta (vēlams tiešām ņemt sviestu, jo eļļa un margarīns cepot uzvedas citādāk);

2 litri buljona (labāk liellopa, bet ja nav kārtīga buljona var iztikt ar buljona kubiciņiem vai dārzeņu buljona, ja gatavo veģetāriešiem);

1 glāze baltvīna (šur tur raksta, ka var izmantot konjaku vīna vietā, bet man labāk garšoja rezultāts ar vīnu);

Plānās pusripiņās sagriež sīpolus.

Uz pannas izkausē sviestu un uz lēnas uguns, maisot apcep sīpolus, līdz tie kļūst zeltaini, būtiski ir tos nepiededzināt, jo tad zupai būs rūgtumiņš un nepareiza garša.

Katlā uzvāra buljonu, ber iekšā saceptos sīpolus un uz lēnas uguns vāra 10 -15 minūtes, piešauj vīnu un turpina vārīt vēl 10-15 minūtes bez vāka (lai izgaro alkohols).

Pasniedz ar ceptām siermaizītēm.

Diemžēl brīdī, kad atcerējos, ka neesmu nobildējusi gala rezultātu, sapratu, ka siermaizes jau visas ir notiesātas.

Labu apetīti!

Autors neiebilst, ja viņa publicētais materiāls portālā Sieviešu Klubs, bez iepriekšējas saskaņošanas ,tiek ievietots citos informācijas avotos ar hipersaiti uz viņa oriģinālo materiālu.
Lai komentētu, nepieciešams autorizēties Reģistrējies
emmanuelle 13. aprīlis 2013 02:26

Muusu pusee siipolu zupa ir mazliet citaada-paari traukam kauseeta siera skeele,Es to sieru noteikti neeedu,jo loti trekns,bet zupa pati garso lieliski! (Y)

VIT@ 7. aprīlis 2013 20:43

Man sīpolu zupai ir savādāka recepte un taisnība ir faktā, kas nav pieminēts, frančiem sīpoli, kartupeļi un āboli ir kas tāds ko mums nesaprast. Lai ēdiens sanāktu tāds kā frančiem jāizvēlas pats labākais no labākajiem. Vispār dikti interesanta tā virtuve viņiem :)

Rebeka 7. aprīlis 2013 14:36

Mmmm.... sagribējās nogaršot!!! :)