Siera kūka
Noteikti ne mazbudžeta, bet ļoti garda siera kūka.
Pamatnei:
160 g selgas vai taml. cepumu
90 g sviesta
1 ēdamkarote cukura
šķipsna kanēļa
Virpusei:
900 g krēmsiera
200 g cukura
3 ēdamkarotes miltu
1 ēdamkarote vaniļas cukura
1 laima miziņa
2 tējkarotes laima sulas
3 olas un 3 olu dzeltenumi vai 5 olas
200 ml trekna (25 vai 30%) skāba krējuma
Glazūrai:
200 ml skābā krējuma
2 ēdamkarotes cukura
1 ēdamkarote laima sulas
Pasniegšanai:
Zemenes/avenes - saldētas vai svaigas, blenderētas
Cep pamatni. Uzkarsē cepeškrāsni līdz 200 grādiem, sasmalcina cepumus (blenderis ir ideāls šim darbiņam), izkausē sviestu, pievieno cukuru, cepumus, kanēli un sajauc. Formā (23 cm) ieklāj cepamo papīru un ieber cepumu masu, izlīdzina un mazliet piespiež. Cep 10 minūtes, līdz viegli brūns. Ņem laukā un gatavo siera masu.
Siera masa. Lielā bļodā atjauc krēmsieru un cukuru, kuļ masu kamēr staipīga un cukurs izkusis. Iemaisa miltus, vaniļas cukuru, laima sulu un rīvētu miziņu, visu sakuļ. Atsevišķi sakuļ olas, tās pievieno masai un pievieno skābo krējumu. Izmaisa. Lej virs pamatnes.
Cep kūku. Uzkarsē cepeškrāsni līdz 220 grādiem un tādā t cep 10 minūtes, tad samazina t līdz 120 grādiem un turpina cept 30 minūtes. Tad izslēdz krāsni, paver mazliet durtiņas un ļauj kūkai atdzist.
Glazē kūku. Sakuļ krējumu ar cukuru un laima sulu un pārlej kūkai. Kūku pēc tam ievieto vēsumā vismaz uz 8 stundām.
Pasniedz ar blenderētām avenēm vai zemenēm. Der kā svaigas tā saldētas.