Sēņu laiks

svabits
svabits 27. augusts 2010 01:00
771

Nemanot mums ir piezadzies izteikti rudenīgais laiks ar lietutiņu retiem saules stariem pamalē un tas mani (Jūs) aicina ne jau uz Siguldu, bet uz mežu sēņot. Esmu ritīga „sēņu vecene” un šo laiku gaidu ai kā gaidu!


{smallpic:1}

 

Mežs taču ir maģisks un tajā es meditēju, elpoju svaigu gaisu, nodarbojos ar azartspēlēm, attīru domas nedaudz baidos un visbeidzot iepriecinu savu un citu punčus. Jautāsies kāpēc minēju azartspēles – tas taču ir tāds azarts staigāt pa mežu un meklēt sēnes, atrasts, tad skatīties kura ir visskaistākā, kura vislielākā, redzēt kā piepildās groziņš un tad ar patīkamu nogurumu iznākt no meža. 

 

Mans sēņu tops - gailenes, apšubekas, baravikas. Un 2 h stundu pastaiga mežā ir tāds sports mūsu riepiņām un tauciņiem :)

 

Lūk Jums iedvesmai ko darīt ar pilnu sasēņoto grozu!

 

 

Gaileņu zupa:


Kausētā siera iepakojums ( var ņemt «Dzintara» ar sēņu piedevu)200 g gaileņu 1 burkāns3 kartupeļi

puravsdillessālspipari

 

Izvārām buljonu teiksim no vistas vai arī izmantojam buljona kubiņus. Kartupeļus un burkānus sagriež gabaliņos un liek vārīties. Sēnes ar puravu sagriež un apcep uz pannas sviestiņā, kad kartupeļi jau gandrīz mīksti, sēnes pievieno zupai. Kad saknes izvārījušās, zupai pievieno kausēto sieru un zaļumus. Ja vēlas, zupu vārīšanas beigās var ietumēt ar tējkaroti ūdenī iejauktu miltu. Sāli un piparus pievieno pēc garšas.

Kam tīk, var pievienot arī gaļiņu.

 

Gailenes marinādē:

 

gailenes - 1 kg

etiķis - 1 glāze

ūdens - 1/3 glāze

sāls - 1 ēd.kar.

cukurs - 1 tējkar.

smaržīgie pipari - 5

lauru lapa

 

Pagatavošana:

 

Notīrītās sēnes liek katlā, pārlej ar ūdeni un uzvāra.

Pieber sāli un uz lēnas uguns vāra 20 min. Ja vārīšanas laikā rodas putas, tās nosmeļ.

Pēc tam sēnes saber caurdurī un notecina.

Katlā lej ūdeni ar etiķi un uzvāra. Pievieno sēnes un garšvielas, vāra uz lēnas uguns 20-30 min., strauji atdzesē.

Atdzisušās sēnes liek burciņās tā, lai marināde noklāj virsējās sēnes.Ja sēnēm vēlas asāku un neparastāku garšu, marinādei var pievienot dažas ripiņas čilli (bez sēklām).

 

Vai šī nebūtu jauka dāvana uz ZSV??

 

 

Pasta ar gailenēm:


Pasta (kāda nu kuram tīk)

sviesta

1 mazs sīpols

1 ķiploka daiviņa

100 g garneļu (var izmantot arī vistas fileju)

1 citrons

100 g gaileņu, sagrieztas

saldais krējums

 

Vāram pastu un tikmēr uz pannā uzkarsē sviestu, tajā cep smalki sagrieztu sīpolu un ķiploku, pievieno garneles, kas apslacītas ar nedaudz citrona sulas, un apcep. Uz atsevišķas pannas sviestā uzcep gailenes; ja tās ir pārāk sulīgas, tad lieko sulu nolej. Tad pannas saturu samaisa ar pastu un pasautē visu vel saldajā krējumā.

p.s. šeit var variēt  - likt klāt arī dārzeņus (cukīnī, ķirštomātiņus, čilī ja patīk asumiņš utt)

 

Padalies ar sēņu receptēm arī Tu! Piedalies konkursā un laimē

skaistu manikīru!>>

 

Foto: Cetrassezonas.lv

Autors neiebilst, ja viņa publicētais materiāls portālā Sieviešu Klubs, bez iepriekšējas saskaņošanas ,tiek ievietots citos informācijas avotos ar hipersaiti uz viņa oriģinālo materiālu.
Lai komentētu, nepieciešams autorizēties Reģistrējies
27. augusts 2010 23:25

o, jau sāka kājas kņudēt uz šo sēņošanas prieku

miranda 27. augusts 2010 11:55

Paldies par receptēm. Kaut ko pamēģināšu. :)