Sēnes kas garšo pasakaini-Čigānietes

nosiguldas
nosiguldas 5. septembris 2013 10:07
16422

Šī mēneša laikā es Jūs iepazīstināšu ar patiesi ļoti garšīgām sēnēm un dažādām receptēm, kā šīs sēnes var izmantot. 

 

Par to, ka sādas sēnes ir un tās var ēst uzzināju no sava vīra, kad sāku dzīvot Egļupē. Tur augustā priežu meži ir nosēti ar čigāniešu plantācijām. Vislabāk lasīt ir mazos podiņus. Pēc salasīšanas tīra- izņemot svārciņus no kātiņa un sēnītu pārgriez, lai pārbaudītu vai nav tārpaina. Tārpi ļoti mīl šo sēnīti. Tās lasās ļoti viegli un ir daudz tapēc stundas laikā grozs ir pilns.

UZMANĪBU- ČIGĀNIETI VECI CILVĒKI SAJAUC AR BALTO MUŠMIRI.

Man gan tas nav saprotams, jo čigānietes ir gaiši brūnas, aug daudz kopā un man jau liekas, ka nemaz neatgādina šo sēni. Lai kā nevajag ņemt sēnes, ja neesat pārliecinātas, ka tā ir ēdama un čigānietes neaug egļu mežos, kur ir tumšs.

Ssēnes lieku katlā, pievienojam sāli pēc garšas, melnos piparus un lauru lapas, pārleju ar ūdeni un uzvāru. Pavārīt vajag 1. minūti, tad noleju ūdeni un izņemu lauru lapas.  ( Man pašai ļoti garšo tikko uzvārītas)

Kad čigānietes ir atdzisušas, sajaucu ar sāli un lieku spainītī, tam virsū vāku un lielu akmeni slogam.

Otrs veids skābēšana, te nekādas īpašas gudrības nav skābē tāpat kā gurķus. Upeņu lapas lieku burkas apakšā un augšā, man nepatīk viņas pēc tam makšķerēt no vidus, sēnes sajauc ar sīki sagriztām dillēm un ķiplokiem, diezgan stingri saspiež burkā un pārlej ar sāls ūdeni,  pēc garšas.

Ko daru ar šādiem konserviem:

Salāti ar krējumu, majonēzi.

Salāti ar eļļu un nedaudz sīpoliņu.

No sālītām sēnēm gatavoju mērci vai zupu. ( Receptes pievienošu vēlāk ar fotgrāfijām, jo kā reiz pie mums ir sācies čigāniešu laiks).

 

Recepšu konkurss: Sēņu receptes

Autors neiebilst, ja viņa publicētais materiāls portālā Sieviešu Klubs, bez iepriekšējas saskaņošanas ,tiek ievietots citos informācijas avotos ar hipersaiti uz viņa oriģinālo materiālu.
Lai komentētu, nepieciešams autorizēties Reģistrējies
nosiguldas 6. septembris 2013 11:33 madmozele

daudzi jauc čigānietes ar atmatenēm. Čigānietēm nav piegaršas. :) Pacentīšos tevi pārliecināt, ka ir vērts vēl reiz mēģināt ēst šīs sēnes.

madmozele 5. septembris 2013 18:00

Vai nu tā bija sagadīšanās vai kas,man negaršoja,tāda piegarša,citi ēd,slavēdami,pāris gadus atpakaļ pirmo reizi salasīju draudzenes iespaidā,nekad bērnībā un agrāk nebiju tādas lasījusi.Lasu jau ka vērtīga sēne,arī uzreiz cepjama kā beka ,bez iepriekšējas novārīšanas,bet laikam nav domāta man.....:)

madmozele 5. septembris 2013 17:57

V

nosiguldas 5. septembris 2013 16:37 pece

es ievietošu nākošā reizē arī vietu, kur aug un kā izskatās dzīvē.

pece 5. septembris 2013 16:19

Cirtainā čigānene

Rozites caperata
(Pers.:Fr.)P.Karst.
Cepurīte
4–12 cm plata, sākumā puslodesveidīga, vēlāk plati izliekta;
sākumā gaiši dzeltena, vēlāk okerdzeltena vai brūngani dzeltena, dažreiz
ar iesārtu nokrāsu un radiāli plaisājošu apmali. Virsmiziņa sausa, ar
gaišu miltainu apsarmi.
Mīkstums
gaišs, gandrīz balts, lauzumā dzeltē, ar maigu
garšu, bez īpašas smaržas.
Lapiņas
platas, netīri dzeltenīgas, brūnganas, ar nelīdzenu
malu.
Kātiņš
4–9, pat līdz 12 cm garš un 1–2 cm resns,
cilindrisks, pie pamatnes nedaudz paplašināts, ar pilnu
vidu, balti dzeltens vai dzeltenbrūns ar sākumā baltu, vēlāk
dzeltējošu šķiedraini svītrainu ādainu gredzenu.
Sastopama ļoti bieži galvenokārt sausos smilšainos priežu
mežos, mazāk jauktos mežos, no augusta līdz novembrim.
Sagatavojama visdažādākajos veidos bez iepriekšējas
novārīšanas.
Šo sēni nedrīkst sajaukt ar indīgo Patujāra šķiedrgalvīti
http://www.diena.lv/uploads/LVM-SenotajaCelvedis.pdf

nosiguldas 5. septembris 2013 16:04 ladyme

viņas nav glumas, izskatās kā fotogrāfijā

ladyme 5. septembris 2013 15:55

tās čigānietes ir kā "podiņi" tikai nav spīdīgas un glupas pēc lietus? (es nekad tās nelasu...)

pece 5. septembris 2013 14:05 nosiguldas

To jau tik zinās pēc tam :)

nosiguldas 5. septembris 2013 13:57 pece

nav par ko galvenais, ka garšo(hi)

pece 5. septembris 2013 12:44

Paldies par skābēšanas recepti!

nosiguldas 5. septembris 2013 10:56 Kerstyna

man arī:) pieliec lauru lapas, viņš dod ļoti interesantu garšu.

Kerstyna 5. septembris 2013 10:49

Man čigānenes tīri labi patīk tāpat, novārītas ar sāli ..

Rebeka 5. septembris 2013 10:34

Mjā es arī lasu čigānietes, draugam gan ir stingra nostāja, ka neko ar kleitiņām nevar ēst, un netic arī pēc visām tām reizēm ko redzējis mani izdzīvojam, pēc čigāniešu ēšanas :D :D :D