Sēnes ar saules garšu - gailenes

Sieviešuklubs.lv
Sieviešuklubs.lv 16. augusts 2012 00:00
1325

Gailenes ir viegli sagatavot, ilgi saglabājas svaigas, tās ir ātri iztīrāmas un reti ir tārpainas. Un tieši tagad ir īstais gaileņu laiks!

Ziemai gailenes var saglabāt žāvētas vai apceptas un pēc tam sasaldētas. No žāvētajām sēnēm var vārīt zupas, gatavot mērces.

Gailenes tāpat kā citas sēnes nav kalorijām bagātas, bet satur daudz šķiedrvielu, tajās ir dažādi vitamīni un minerālvielas. Tā kā gailenes satur vielu, kuru nepanes kukaiņi un dažādi tārpi, tās var palīdzēt atbrīvoties no cilvēka organismā dzīvojošiem parazītiem, piemēram, cērmēm. Diemžēl termiski apstrādājot, šīs vielas zūd, tādēļ dziednieciskiem mērķiem jālieto svaigas vai kaltētas sēnes. Kaltētas sēnes samaļot, var veidot pulveri, ko izmanto kā garšvielu.

Kartupeļu, gaileņu un kabaču sacepums

Vajadzēs: 3 lielus kartupeļus, mazu groziņu ar gailenēm, pusi no vidēji liela kabača, saldo krējumu, garšvielas, 200 g Krievijas siera, majonēzi, 1 olu, nedaudz miltu.

Kā pagatavot: sarīvē sieru, pievieno sakultu olu, majonēzi un mazliet miltus, samaisa. Kabaci un kartupeļus nomizo, sagriež plānās šķēlītēs.

Sēnes sasmalcina. Pīlē vai citā cepšanai cepeškrāsnī paredzētā traukā kārto kartupeļus un kabačus. Pa vidu pieliek nedaudz sarīvēta siera. Tam visam pārlej saldo krējumu, kas sajaukts ar garšvielām un sakarsēts. Pēdējā jeb virsējā kārtā uzliek sasmalcinātas gailenes un pa virsu siera masu. Cep apmēram 30 minūtes, līdz gatavs.

Gaileņu zupa

Vajadzēs: apmēram 500 g svaigu gaileņu, 1 puravu, 2 ēdamk. sviesta, 1 l dārzeņu buljona, 150 g saldā krējuma, sāli, 2 ēdamk. Vermuta, milti iebiezināšanai.

Kā pagatavot: svaigas gailenes rūpīgi notīra ar birstīti. Notīra, noskalo un sasmalcina puravu. Sviestu izkausē 2 – 3 litru tilpuma katlā. Katliņā liek sēnes un puravu, sautē sviestā, līdz šķidrums iztvaikojis un puravs kļuvis caurspīdīgs. Uzsijā miltus un samaisa, tad pielej buljonu. Uz lēnas uguns vāra apmēram 10 minūtes. Pievieno saldo krējumu, sāli un vermutu. Pasniedz ar svaigu baltmaizi vai grauzdiņiem.

Zupu var gatavot arī no citām meža sēnēm vai šampinjoniem. Zupu var sasaldēt un saglabāt ilgākam laikam, taču krējumu un vīnu pievieno tikai tad, kad zupa ir atkausēta un tiek uzkarsēta.

 

Kurzemnieks

Sieviešu Kluba diskusijai:

Kāds ir Tavs mīļākais gaileņu ēdiens?

Autors neiebilst, ja viņa publicētais materiāls portālā Sieviešu Klubs, bez iepriekšējas saskaņošanas ,tiek ievietots citos informācijas avotos ar hipersaiti uz viņa oriģinālo materiālu.
Lai komentētu, nepieciešams autorizēties Reģistrējies
kjiparss 16. augusts 2012 16:26

Jau otro gadu cītīgi lasu gailenes (līdz pagājušajam gadam mežā reti gaju :D ), lai apceptu un saliktu ziemai! :)

Ivetta 16. augusts 2012 15:17

Man ļoti garšo, kad apcep gailenes un tad pārlej pāri sakultas olas. Olu pankūka jeb plācenis. Un ja vēl siers ir ko pievienot, tad pavisam garšīgi.
Un vēl viena recepte, ko nesen taisījām - kabači, rīsi, tomāti, gailenes, sīpoli un garšvielas. To visu kopā sasautē uz dziļās pannas. Garšai un sulīgumam vēl pievieno kādu no tomātiem izstrādājumu (pastu, mērci...). Arī ļoti garšīgi.

Noelle 16. augusts 2012 15:07

Runājot par gailenēm, šķiet, nav nekā garšīgāka par "bērnības klasiku" - gaileņu mērcīte (vēlams, lai mazlietiņ būtu piecepts klāt kāds kūpināts šķiņķītis vai kas tamlīdzīgs) + vārīti jaunie kartupelīši, mazsālīts gurķītis un varbūt vēl kāda piciņa biezpiena ar krējumu (bet nav obligāti)...mmm... :)

leksija 16. augusts 2012 14:35

Kā reiz vakardien pagatavoju gaileņu krēmzupu (nedaudz savādāku kā šajā recepte minēts). Man jau ļoti garšoja, bet bērns paziņoja, ka viņam tāda mērce negaršojot! :D
Bet kopumā parasti no gailenēm gatavoju mērci, kurai pievienoju malto gaļu.