Rudens nogurumam palīdzēs pilngraudu produkti un skābēti kāposti

Sieviešuklubs.lv
Sieviešuklubs.lv 12. novembris 2013 10:05
2190

Līdz ar rudens iestāšanos, samazinās organisma enerģijas rezerves un daudz biežāk jūtams nogurums, nespēks. Tāpat nereti manāmi saaukstēšanās simptomi, iesnas, klepus, kaklasāpes. Tā organisms ziņo, ka tam nepieciešams uzņemt papildu vitamīnu, minerālvielu un enerģijas devu. Taču vien retais aizdomājas, ka organisma rezerves papildinās un labu pašsajūtu nodrošinās pārdomāts un pilnvērtīgs uzturs. Eksperti rekomendē rudens un ziemas periodā ikdienas ēdienkartē iekļaut pilngraudu produktus, dārzeņus, kā arī ķiplokus un ingveru.

Kā norāda uztura speciāliste Liene Sondore, lai cīnītos ar miegainību un bezspēku rudens periodā, regulāri uzturā jālieto tādi B vitamīniem bagāti pilngraudu produkti kā, piemēram, auzu pārslas, maize, kailgraudu mieži. Tāpat nogurums un bezspēks var būt saistīts ar Omega 3 taukskābju jeb zivju eļļas trūkumu organismā. Tāpēc vēlams vismaz divas līdz trīs reizes nedēļā uzturā lietot zivis, vai arī maltīti papildināt ar olīvu, rapšu eļļu vai linsēklām. Savukārt C vitamīnu, kas stiprina imunitāti un palīdz cīņā ar saaukstēšanos, iespējams uzņemt ar bietēm, rutkiem, puraviem, cidonijām, dzērvenēm, brūklenēm, skābētiem kāpostiem un citiem produktiem.


“Pilngraudu putra vai rudzu maizes šķēle brokastīs sniegs enerģiju, normalizēs cukura līmeni unlabvēlīgi ietekmēs gremošanas sistēmu. Dienā ieteicams 5 – 6 porcijas atvēlēt šiem produktiem – piemēram, apēst pāris  maizes šķēles, kādu kartupeli vai 100 ml graudaugu – brūnos rīsus, grūbas, pastu vai kādu citu graudaugu produktu. Tāpat regulāri jāuzņem šķidrums – piemēram, ūdens vai tēja. Ik dienas vēlams uzņemt 6 līdz 8 krūzes šķidruma, kuru var papildināt ar cidonijām, citronu vai ingveru ar medu,” ikdienas ēdienkarti komentē uztura speciāliste Liene Sondore.  


Lai produkti saglabātu savu uzturvērtību un vitamīnus, īpaši būtisks ir to pareizs pagatavošanas veids. Rimi veselīgas ēšanas kustības Aikāgaršo šefpavārs Normunds Baranovskis rudens periodā mudina pēc iespējas biežāk uzturā lietot dārzeņus. “Rudens ražas veltes ne vienmēr jāēd svaigas – no dārzeņiem iespējams pagatavot biezzupas, sakņu sautējumus, sacepumus. Galvenais, kas jāievēro – dārzeņus labāk sautēt, tvaicēt vai cept cepeškrāsnī, pēc iespējas mazāk izmantojot eļļu. Savukārt gatavojot brokastu pilngraudu putras vislabāk tās vārīt ūdenī, nedaudz pievienojot pienu, lai nodrošinātu nepieciešamo aminoskābju saturu. Brokastu putra lieliski garšos kopā ar jogurtu vai kļavu lapu sīrupu, medu, žāvētiem augļiem, riekstiem vai citām piedevām.”


Tāpat rudens – ziemas periodā uzturā jāiekļauj skābpiena produkti, jo tie satur probiotiskās baktērijas, kas veicina imūnsistēmas darbību un aukstajā laikā var pasargāt no saaukstēšanās, vīrusu saslimšanās. Tāpat tās labvēlīgi ietekmē gremošanas sistēmu. Lai pilnībā nodrošinātu organismu ar visiem  tam nepieciešamiem vitamīniem, skābpiena, pilngraudu produktus, dārzeņus un ogas uzturā jālieto ik dienas.


SKĀBU KĀPOSTU ZUPA

20131112100913-37093.jpg


Pagatavošana laiks: 1.5 h

Porcija: 4 cilvēkiem


Nepieciešams:


  • Kūpinātas cūkgaļas ribiņas – 250 g

  • Skābēti kāposti – 600 g

  • Kartupeļi – 2 gab.

  • Burkāns – 1 gab.

  • Grūbas – 1 sauja

  • Ķiploks – 4 daivas 

  • Sīpols – 1 gab.

Pagatavošana:


  • Sagriez nelielos gabalos kūpinātās ribiņas, liec vārīties

  • Smalki sagriez skābētos kāpostus un liec vārīties kopā ar ribiņām

  • Pievieno grūbas un vāri vismaz 30 min.

  • Pannā apcep sagrieztus sīpolus un burkānu. Liec zupā, pievieno arī nomizotus un sagrieztus kartupeļus

  • Vāri līdz gaļa atdalās no kauliem

  • Pasniedzot pievieno smalki sakapātu ķiploku



CIDONIJU, GAIŠĀ GREIPFRŪTA UN INGVERA JOGURTA PANNA COTTA

20131112101106-98520.jpg


Pagatavošana laiks: 50 min.

Porcija: 4 cilvēkiem


Nepieciešams:


  • Jogurts bez piedevām – 400 g

  • Neliels ingvera gabals

  • Gaišais greipfrūts – 1 gab.

  • Cidoniju sīrups – 100 ml

  • Želatīns – 10 g

  • Svaigas dzērvenes – 3 saujas

  • Ziedputekšņi – 1 ēdamk.

  • Glāzes vai burciņas

Pagatavošana:


  • Traukā lej cidoniju sulu un pierīvē nelielu gabaliņu ingvera

  • Sulai pievieno želantīnu un atstāj uzbriest 5 min.

  • Izspied greipfrūtu sulu

  • Sakarsē želantīnu, sajauc ar greipfrūta sulu un jogurtu viendabīgā masā

  • Masai pievieno ziedputekšņus un lej glāzē līdz pusei

  • Panna cottu liec ledusskapī vismaz uz stundu

  • Pasniedz ar svaigām dzērvenēm


Aikāgaršo padoms! Jogurta bez piedevām vietā izmēģini jogurtu ar piedevām pēc savas izvēles




VISTAS STILBIŅI AR MELNO PUPIŅU UN SAKŅU SAUTĒJUMU

20131112101142-70697.jpg



Pagatavošana laiks: 1 h 30 min.  

Porcija: 4 cilvēkiem


Nepieciešams:


  • Vistas stilbiņi – 8 gab.

  • Medus – 1 ēdamk.

  • Sojas mērce – 1 ēdamk.

  • Čili pulvera – šķipsniņa

  • Piparu maisījums

  • Citronu sula – 1 citrons


Sautējumam

  • Melnās pupiņas – 150 g

  • Burkāns – 2 gab.

  • Ķiploks – 5 daivas

  • Puravs – 1 gab.

  • Rācenis – 1 gab.

  • Paprika – 1 gab.

  • Čili – 1/2 gab.

  • Sāls, pipari, rozmarīns 


Pagatavošana:


  • Liec vārīties melnās pupiņas. Tās novārīsies ātrāk, ja iepriekš izmērcēsi ūdenī

  • Samarinē vistas stilbus ar medu, soju, čili, pipariem un citrona sulu

  • Sakarsē cepeškrāsni līdz 180 grādiem

  • Vistas stilbiņus liec cepties 25 min, vai līdz tie kļuvuši zeltaini brūni

  • Sagriez dārzeņus kubiņos un uz atsevišķas pannas sautē, līdz tie kļuvuši mīksti

  • Dārzeņiem pievieno novārītās pupiņas, rozmarīnu un pēc garšas sāli un piparus

  • Sautējumu pasniedz kopā ar ceptām vistiņām


Autors neiebilst, ja viņa publicētais materiāls portālā Sieviešu Klubs, bez iepriekšējas saskaņošanas ,tiek ievietots citos informācijas avotos ar hipersaiti uz viņa oriģinālo materiālu.
Lai komentētu, nepieciešams autorizēties Reģistrējies