Rabarberu mērcīte

ilzel
ilzel 12. maijs 2010 06:00
1375

Tad nu tā, BEIDZOT saņēmos to pagatavot. Recepte jau kādu laiku izrakstīta blociņā, ik pa laikam, garām skrejot, uzmetu aci, un nodomāju - nez, kā varētu garšot, bet izklausās varen labi. Kas tas ir? Rabarberu mērce. Varētu domāt - kas tad tur īpašs, kurš tad rabarberus nav ēdis, bet es šādu kombināciju dzirdēju pirmo reizi, tāpēc, kad nejauši šādu recepti vienā pavārgrāmatā angļu valodā uzgāju - izrakstīju ar domu - MAN NOTEIKTI JĀPAMĒĢINA! 

Jau sen metu acis uz rabarberiem dārza stūrī, liekas, šogad kā par spīti, tie aug daudz lēnāk nekā vajadzētu. Beidzot šodien izdomāju, pietiek gaidīt - pāris mazos rabarberu kātus noplūkšu nekavējoties. Būs pankūkas vakariņās, un - šī mērcīte. Tiesa, ne jau ar pankūkām kopā, nē. Šī mērce ēdama kopā ar sāļajiem krekeriem, sieru, gaļu, un mana ideja - ar rupjmaizes (ķieģelīša) grauzdiņiem - izrādījās vienkārši ideāla!

Tātad - pie lietas! Kas nepieciešams?

Balzama etiķis - 2 ēdamkarotes

Cukurs - 3 ēdamkarotes

Svaigs ingvers - viena tējkarote

Ķiploks - 3 daiviņas

rabarberi - divas saujas 

Pirmais darbs būtu - sagatavot grauzdiņus, sagriežam maizi gabaliņos, uz pannas apcepam. Es neliku klāt ne sāli, nekādas garšvielas, tikai maizīti sacepu.

Rabarberus sagriežam gabaliņos. Mmmmm, kā smaržo, saprotu, ka biju ļoti noilgojusies pēc rabarberu svaigās smaržas un garšas. 

Tālāk mazā katliņā (Ja lielākos apjomos, teiksim uz viesībām taisa, noteikti var pannā) liekam balzama etiķi - 

Pievienojam cukuru, smalki sagrieztu ingvera sakni!

Kā arī ķiploku. Es to smalki sakapāju ar nazi, bet noteikti var spiest arī ar ķiplokspiedi. Man gribējās, lai tie gabaliņi tādi lielāki būtu. 

Liekam uz uguns un karsējam, līdz cukur izkusis. Tad liekam klāt rabarberus - 

Tos iemaisām iekšā un pavisam neilgi, 1 minūti, ilgāk noteikti ne, var nedaudz mazāk - pavāram, un ar karoti izņemam ārā. 

Šķidrumu turpinām karsēt aptuveni 2-4 minūtes, kamēr tas sabiezē, tad lejam pāri rabarberiem. Mērcīte gatava! 

Kopā ar grauzdiņiem - ideāli! Es esmu šokā par garšu! Cik ideāli ķiploks ar rabarberu saiet kopā, uz balzametiķa fona. Ingvers nedaudz jūtams cauri - ar to noteikti pārforsēt nevajadzētu, lai nepārmāc citas garšas. Bet cukurs mērci padara tādu sald-skābu. 

Šī mērcīte noteikti iederēsies uz vasaras piknika galda! 

Pastāsti - kādu Tu mērcīti uzkodām esi iecienījusi! Iesūti to šeit!  Un piedalies pavārgrāmatu konkursā!

Autors neiebilst, ja viņa publicētais materiāls portālā Sieviešu Klubs, bez iepriekšējas saskaņošanas ,tiek ievietots citos informācijas avotos ar hipersaiti uz viņa oriģinālo materiālu.
Lai komentētu, nepieciešams autorizēties Reģistrējies
danija 13. maijs 2010 21:02

Šitā ir kaut kas pavisam neredzēts, kad uz tādiem grauzdiņiem Ilzīt uzaicināsi?

13. maijs 2010 15:05

Ne tikai izklausās, bet arī izskatās lielsiski un gardi :) Jāpamēģina!

sandrulish 13. maijs 2010 14:22

Noteikti izmēģināsim!!!!:P:P:P

olchen 12. maijs 2010 23:07

noteikti izmēģināšu! Ar sieru vai cepeti :)

ilzel 12. maijs 2010 20:25

Jābrauc ciemā ;) Jo es zinu - NOTEIKTI gatavošu vēl!

ievukitis 12. maijs 2010 19:27

Es labprāt nogaršotu :) pirms pati gatavotu :)

sandija 12. maijs 2010 15:26

Tiešām kaut kas neredzēts līdz šim!

12. maijs 2010 13:29

Paldies par recepti, jau tagad zinu, ka man šī mērcīte garšos (beidzot varēšu sākt lietot balzāmetiķi, kuru biju nopirkusi ar domu- gan jau noderēs, bet jau 2 gadi nav atvērts);)

pece 12. maijs 2010 09:47

Izklausās bezgala gardi!