Rabarberu laiks sācies

Sieviešuklubs.lv
Sieviešuklubs.lv 19. maijs 2015 07:01
2353

Rabarberu krūms sakuplojis milzīgs, laikam jau ir ticis īstajā dārza vietā – aug lepns, priecē ar savu ēnu gliemežus – veselīgs, gards un noderīgs dārzenis.

20150516170648-32957.jpg

Rabarberus ārstniecībā (gremošanas procesu veicināšanai) izmantoja Senajā Ķīnā jau pirms 5000 gadiem, bet kā dārzeni to sāka izmantot vien 250 gadus atpakaļ.

Rabarberi uzlabo garastāvokli, nostiprina kuņģa – zarnu traktu, veicina aknu darbību, uzlabo apetīti, novērš sliktu dūšu. Attīra asinis, palīdz sirds nepietiekamības gadījumā. Lieto arī hemoroīdu, caurejas, hepatīta, drudža gadījumos. Rabarberi satur daudz P vitamīna un minerālvielas – kāliju, fosforu, magniju u.c.

Šos dārzeņus neiesaka lietot ghrūtniecības un menstruāciju laikā.

Rabarberu lapās un saknēs ir daudz skābeņskābes, tāpēc tās uzturā nelieto. Arī kātos skābeņskābes daudzums palielinās vasaras otrajā pusē, tāpēc rabarberus ieteicams lietot uzturā tikai līdz Jāņiem. Bet, protams, Tu vari rabarberus sasaldēt vai pārstrādāt zaptēs, sīrupos u.t.t., lai varētu tos lietot uzturā kaut visu gadu.

Ja arī Tu savā dārzā vēlies rabarberu krūmu, tad maija sākums, kad augsne ir viegli iesilusi un pietiekami mitra, ir īstais laiks rabarberu stādīšanai.

20150516170904-74642.jpg

Rabarberi ar biezpienu.


Pienā izmērcē baltmaizes šķēles. Ar tām izklāj cepamo veidni. Vari baltmaizi aizstāt ar mīklu. Virsū liek 1/2kg gabaliņos sagrieztu un cukurūdenī novārītu rabarberu. Tiem liek virsū 1/2kg biezpiena. Cep cepeškrāsnī aptuveni 30minūtes.

20150516171112-40398.jpg

Rabarberu un banānu marmelāde

700 g sarkano rabarberu, 250 g notīrītu banānu, 1 kg želejas cukura

Rabarberus nomazgā, nosusina, nomizo, sagriež mazos gabaliņos. Banānus sagriež mazos gabaliņos. Rabarberus un banānus samaisa ar želejas cukuru, uzvāra, ļauj 4 minūtes kārtīgi vārīties. Lej tīrās, izkarsētās burkās ar skrūvējamiem vāciņiem.

20150516171136-63242.jpg

Rabarberu sulā marinēta vistas gaļa

Vistas gaļa, rabarberi, medus, timiāns, baziliks, ķiploki, saldās paprikas pulveris, sāls+pipari

Saliek bļodā gaļu. No rabarberiem izspiež sulu, lai tā pilnībā nosegtu gaļu. Tad pievieno 3 ēdamkarotes medus un garšvielas, kārtīgi samaisa. Bļodu nosedz ar pārtikas plēvi un liek vēsā vietā ievilkties uz vismaz 2 stundām. Cep uz grila vai cepeškrāsnī.

Lai labi garšo! Esi vesela!

Vai Tu uzturā lieto rabarberus? Kādā veidā Tu izmanto rabarberus?

Autors neiebilst, ja viņa publicētais materiāls portālā Sieviešu Klubs, bez iepriekšējas saskaņošanas ,tiek ievietots citos informācijas avotos ar hipersaiti uz viņa oriģinālo materiālu.
Lai komentētu, nepieciešams autorizēties Reģistrējies
Linduchy 18. maijs 2015 08:58 Ema

(Y)(Y)(Y)

Emmy 18. maijs 2015 08:51 Catwoman

Man bija zemenes klāt...

Linduchy 18. maijs 2015 08:40 Ema

(Y) Es arī vakar morsiņu vārīju - dzērvenes+rabarberi. Lai nebūtu tiiiiik skābs, pieliku karoti medus, ņamma :)

Emmy 18. maijs 2015 08:35

Kā reizi vakar pirmo reizi šogad uztaisīju rabarberu ķīseli ( šķidro gan vairāk, man patīk strēbt :D )

Linduchy 18. maijs 2015 07:27

Starp citu, pēc dārza darbiem rabarbers lieliski palīdz notīrīt nagus un ādu - viens, divi un var justies atkal kā dāma ar glītām rociņām :D