Pavasarīgi un veselīgi

pece
pece 25. maijs 2012 13:03
1521

Pavasarī kā jau daudziem, mans organisms prasa jaunos dārzeņus un visu ko zaļu.

Dažādi svaigie salāti savā ziņā ir vienlīdzības zīme pavasarim. Salāti satur gan minerālvielas – galvenokārt kāliju un mangānu, gan vitamīnus – K, C, B vitamīnus un beta karotīnu.

Spinātus lieku klāt gatavojot zaļos salātus. Tie satur mangānu, kāliju, magniju, dzelzi, varu, kalciju, fosforu, cinku, kā arī  K, C, E, A un B grupas vitamīnus. Tiek uzskatīts, ka spināti ir vērtīgs dzelzs avots, bet tas radies kļūdas pēc, kad savā laikā tālajā 19- gs kāds laboratorijā nokļūdījās un ielika komatu nepareizā vietā. Bet par to nav jāskumst, jo spināti tiešām ir ļoti, ļoti vērtīgi daudzo vitamīnu un minerālvielu dēļ.

Dilles, lociņi, baziliks un citi garšaugi arī ir lieliska piedeva svaigajiem salātiem. Tomēr jāatzīst, ka vismaz man ar zaļo masu ir par maz un tāpēc pievienoju klāt arī citas sastāvdaļas – tomātus, redīsus, gurķus, sēkliņas un kaut ko no olbaltumvielām – zivi (lasi), sieru, gaļu.

To visu pārlejot ar kādu pašgatavotu salātu mērci – mēdzu eksperimentēt, bet bāze ir eļļa, kaut kas skābs – labs un interesants etiķis, vīns, citrona sula, kaut kas salds – cukurs, medus, kāds sīrups vai bešamel mērce, un kaut kas sāļš – sāls, sojas mērce, terijaki mērce.

No salātiem vien nespēju pārtikt un tāpēc kas gan var būt labāks par skābeņu zupu pavasarī? Nav svarīgi vai skābenes ir no paša dārza, tirgus, lielveikala vai pļavas! Pavasarim piestāv skābeņu zupa! Skābenes satur C vitamīnu, beta karotīnu, magniju, kāliju, dzelzi un citas vērtīgas lietas.  

Lutināšanai un saldajiem lietoju rabarberus. Rabarberu galvenā sastāvdaļa ir ūdens – apmēram 90 %. Toties tas satur ābolskābi, citronskābi un skābeņskābi, kas kopā ar rabarberos esošajām šķiedrvielām labvēli ietekmē organisma vielmaiņu. Vēl rabarberi satur K vitamīnu, kalciju un kāliju. Interesanti, ka, lai arī skābs, rabarbers nesatur daudz C vitamīna. No rabarberiem gatavoju kūkas, kēksus, ķīseli un uzpūteni, reizēm kādu plātsmaizi.

Tā kā receptes salātiem jau ir bijušas Sieviešu klubā iesūtītas, ielikšu tikai atsauces:

Brokastu salāti

{fotoblog:485}

Biezpiena salāti

{fotoblog:486}

Spinātu salāti ar kūpinātu lasi

{fotoblog:487}

Piedalies lielajā blogu konkursā "Mosties kopā ar pavasari" un atklāj savu pavasarīgā, veselīgā ēdiena recepti! Lūk, 6.konkursa uzdevums!

Savu konkursa pēdējās nedēļas blogu iesūti šeit! 

Autors neiebilst, ja viņa publicētais materiāls portālā Sieviešu Klubs, bez iepriekšējas saskaņošanas ,tiek ievietots citos informācijas avotos ar hipersaiti uz viņa oriģinālo materiālu.
Lai komentētu, nepieciešams autorizēties Reģistrējies