Netaupīt ir grēks:)

LosOjosVerdes
LosOjosVerdes 28. februāris 2017 17:51
1647

Ja jārunā par taupīšanu, tad vissvarīgākās ir divas lietas-ēdienkartes sastādīšana nedēļai uz priekšu un neatkāpšanās no tās!:) Tā kā esmu 3 ēdelīgu bērnu mamma, kura pie tam strādā uz pilnu slodzi un kurai nauda neaug kokā, esmu pārliecinājusies, ka stingri sastādīts saraksts un neiešana veikalā katru dienu "pēc piena un maizes" ļauj ietaupīt naudu....daudz naaudas. 

Kādreiz ēdienam tērējām ļoti daudz...teiksim, summu x. Tagad, kad pārdomāju katru nedēļu iepērkamo, kad vairs nepērku desas, margarīnus, saldos sieriņus, paku sulas, majonēzes, kečupus utmldz. brīnumus (šo gan jau vairākus gadus nedaru), nauda tik tiešām aiziet daudz mazāk, kaut neēdam ne sliktāk, ne retāk:D Vismaz x:2. Ir mums gan lasis savā reizē, gan teļa gaļa, gan augļi utt, bet pēc iespējas tīra pārtika. Ļoti esmu samazinājusi gaļas patēriņu. Tas tā palēnām iesākās vasarā un kaut kā arī tagad gaļu biežāk par 3 reizēm nedēļā nesanāk ēst. Bieži pērku zivtiņu, biežāk ēdam sēnes (gan savas saldētās, gan šampinjonus uc.), pākšaugus, sieru utmldz. Respektīvi, domāju līdzi, lai ēdienkarte būtu pilnvērtīga un makam draudzīga. Jā, protams, ir jāgatavo, kas aizņem ne mazums laika, bet kad iemanās, nav nemaz tik traki. Svētdienu vakaros, piemēram, izvāru lielu katlu zupas, jo pirmdienās esam visi vēlu mājās, līdz ar to gatavot vairs negribas, tāpēc zupu tikai uzsildam.  

Nu, piemēram, varu ielikt aptuvenu ēdienkarti:

Pirmdiena Brokastis:4 graudu biezputra ar sviestu/ievārījumu, jogurtu/augļiem

Pusdienas: Sēnes ar brokoļiem un burkāniem, un rīsiem.

Vakariņas: Skābeņu zupa

Otrdiena: Omletes kapkeiki (bildē) ar dārzeņiem

Pusdienas: Makaroni ar saulē kaltētiem tomātiem un sieru

Vakariņas:Biezpiens ar tunci vai siļķi.

Trešdiena Brokastis:Auzu pārslu biezputra

Pusdienas:Vistas fileja ar vārītiem kartupeļiem un burkānu/baltā redīsa salātiem

Vakariņas:Piena zupa ar griķiem un dārzeņiem

Ceturtdiena:Brokastis: Siermaizītes vai pašu gatavotas pastētes maizītes, jogurts ar augļiem

Pusdienas: Zivs (karpa, breksis, lasis)ar kuskusa salātiem (tur iekšsā viss, kas ienāk prātā:)

Vakariņas:biešu salāti ar lēcām un /vai fetas sieru

Piektdiena:Brokastis:rīsu pārslu/biepziena pankūciņas

Pusdienas:Šķelto zirņu un ķirbju zupa

Vakariņas:Malta teļa gaļas mērcīte ar krāsnī ceptiem kartupeļiem un svaigajiem salātiem

Brīvdienās jau vairāk sanāk visādas pankūkas, sēņu/sīpolu/tunča kiši, daudz svaigo salātu (tie mūsmājās garšo visa vecuma iedzīvotājiem), šķēlēs cepta gaļa krāsnī. Respektīvi kas tāds, kas nav obligāti jāpagatavo ātri. 

Protams, mājās vienmēr ir arī kāds riekstiņš vai auglis (svaigs, žāvēts), ko uzēst. Nav jau tā, ka dodu tikai šo un neko citu papildu, bet, jā, sistēmā ir spēks:)

Visietilpīgākais šajā visā ir piektdienas vakarā vai sestdienas rītā apsēsties un izplānot pērkamo. Bet tas noteikti ir tā vērts-ietaupā sgan laiks, gan nauda. 

p.s. ēdienkarte, ko šeit uzrakstīju, nav iepriekš bijusi, starp citu, ātri no galvas izdomāju. Būs jāpaņem nākamajai nedēļai:)

Mazbudžeta recepšu konkurss

20151008140647-14371.jpg

Zvaigzne ABC moto ir: “Labas grāmatas – gudrāki lasītāji!”.

Lai komentētu, nepieciešams autorizēties Reģistrējies
hiperkeri 2. marts 2017 10:18

Nu lielisks Tev plāns! Arī man palīdz plānošana, bet tas vairāk dēļ tā,ka pēc darbdienas tās idejas vairs neiešaujas galvā. Ja piesēžos un tam veltu laiku,lai sameklētu dažādas idejas, tad tā lieta strādā. sastādu ēdienkarti mēnesim un ar to saskaņā arī ik nedēļu iepērkam pārtiku. Jo tā staigāšana uz veici katru dienu- jā....daudz,daudz naudas.

Shalako 1. marts 2017 17:59

Ļoti pārdomāti, bildē redzamie omletes kapkeiki ļoti oriģināli pasniegti! (Y)
Man jau liekas, ka ar bērniem tā plānošana ir saprotama :)

Ciao 28. februāris 2017 19:25 LosOjosVerdes

Man nav tā, ka stundu sēžu domāju un otru stundu gatavoju :) Viss tā dabīgi, ātri :)

LosOjosVerdes 28. februāris 2017 19:18 VIT@

Nu jā, kad ir laiks, tad es arī tā darīju. Tagad vairs nevaru atļauties. Jo man, jau nākot mājās, jābūt vai nu gatavam ēdienam vai jau uzreiz skaidram plānam, ko pagatavošu. Nevaru stāvēt stundu pieledusskapja, domādama, "kam lai sēžu kamanās":D

Ciao 28. februāris 2017 19:06

Mūsmājās ēdienkarte nedēļai nestrādā (man pārāk patīk improvizēt) un mēs ēdam un tērējam ar apdomu. Bet mums strādā konstanta produktu iepirkšana no kuriem es variēju dažādās kompozīcijās.. mainās tikai sezonālie produkti (dārzeņi, augļi).

Kerstyna 28. februāris 2017 18:01

Ēdienkarte saprātīga un laba :)