Neparasti ēdieni, ko pagatavot no griķiem

Sieviešuklubs.lv
Sieviešuklubs.lv 22. aprīlis 2020 11:18
167

Nacionālā pārtikas mazumtirdzniecības tīkla ELVI dati pēdējās nedēļās liecina – būtiski audzis pieprasījums pēc bakalejas produktiem, bet visvairāk pirkti tieši griķi! Veikalu tīkls ELVI kopā ar pavāri un uztura speciālisti Jevgēniju Jansoni piedāvā divas griķu ēdienu receptes, kas noderēs, ja vēlaties pagatavot kādu neparastāku griķu ēdienu vai pūļa efekta dēļ šo graudaugu sapirkts pārāk daudz un tagad jādomā, kā tos pārvērst gardā maltītē, lai iegādātie griķi tiktu pašam, nevis kodēm! 

 Sāļā griķu granola

Gatavošanas laiks 25 min (+laiks atdzesēšanai)

Lai arī mēs esam pieraduši, ka granola ir salda un to parasti ēd kopā ar jogurtu vai pienu, granola var būt arī sāļa, un tā lieliski papildinās svaigus dārzeņu salātus vai padarīs īpašāku, kraukšķīgāku klasisku dārzeņu sacepumu. 

Sastāvdaļas

100 g nevārītu griķu

100 g auzu pārslu

1,5 ēdamk. medus

80 g valriekstu

80 g mandeļu

70 g saulespuķu sēkliņu

1 svaigs, smalki sakapāts rozmarīna zariņš

1 tējk. kaltēta bazilika

1 tējk. kaltēta majorāna

1 - 2 tējk. sāls

melnie pipari 

30 ml olīveļļas

50 ml rapšu eļļas

2 ēdamk. ūdens 

Pagatavošana

1)    Sakarsējiet cepeškrāsni līdz 160 grādu karstumam. Lieciet visas granolas sastāvdaļas lielā bļodā, kārtīgi samaisiet un izlīdziniet uz cepamās paplātes, kas iepriekš izklāta ar cepampapīru.

2)    Cepiet cepeškrāsnī aptuveni 20 minūtes, ik pa laikam atverot cepeškrāsns durtiņas un visu apmaisot (gatavai granolai ir jābūt skaisti zeltainā krāsā).

3)    Atdzesējiet un pasniedziet ar salātiem vai citu iecienītu ēdienu.

20200422111827-39122.jpg

Griķu-sēņu brokastis 

Gatavošanas laiks 15 min (+30 min griķu uzbriedināšanai).

Šī maltīte garšos arī tiem, kam griķi īsti negaršo, un būs perfekts brokastu variants, ja vārīti griķi ir palikuši pāri no iepriekšējās dienas.

Sastāvdaļas (2 personām)

150 g griķu (ja izmantojat jau vārītus griķus, tad 300 g)

1 neliels, smalki sagriezts sīpols

1 smalki sagriezta ķiploka daiviņa

300 g plānās šķēlēs sagrieztu šampinjonu

1 ēdamk. rapšu eļļas

1 ēdamk. sviesta

2 olas

sāls un melnie pipari

zaļumi pasniegšanai 

Pagatavošana

1)    Uzbriediniet griķus – katliņā uzvāriet aptuveni puslitru ūdens, pievienojiet sāli, verdošā ūdenī ieberiet griķus un ļaujiet graudiem 30 min uzbriest. Tos var arī vārīt vai izmantot no iepriekšējās dienas maltītes pāri palikušos griķus, taču uzbriedināti griķi būs irdenāki un gaisīgāki. Pēc 30 min nokāsiet lieko ūdeni.

2)    Uz pannas rapšu eļļā apcepiet sīpolus līdz tie kļūst zeltaini, pievienojiet sēnes, sviestu, ķiplokus un visu cepiet aptuveni 5 minūtes. Pievienojiet masai griķus, piparus, visu apcepiet vēl 5-7 minūtes. Griķi kļūs sausāki un nedaudz kraukšķīgāki.

3)    Uzcepiet vai izvāriet olas.

4)    Pasniedziet olas kopā ar griķiem, rotājot ar zaļumiem.

Recepšu foto Viktorija Kožemjakina

Lai komentētu, nepieciešams autorizēties Reģistrējies