Našķi, našķīši

LosOjosVerdes
LosOjosVerdes 25. septembris 2016 22:52
1328

Parādīšu pēdējā laikā gatavotas uzkodas jeb našķus. Apzinos gan, ka šīs receptes par mani labu viedokli neveidos :D Kā tāda saldummīle. Kaut gan viena ir pavisam veselīga! Bet nu pēc kārtas!

Jau trešo reizi pāris mēnešu laikā mūsmājās ir tapuši virtuļi. Izklausās garšīgi un pufīgi, ja? Tā arī ir. Grēcīgi neveselīgi, bet ja kādam no bērniem tas ir viens no kārotākajiem saldumiem un viņš, tādām nelaimīgām actiņām skatoties, saka:"Mammīt, vai pagatavosi? Tu taču proti visu!" Nu vai tad varēju atteikt? Kaut iesākumā nebija ne jausmas, kā tie top.  Tad nu, lūk, ja arī jums kāds ar pieglaustām ausīm ko tādu prasa, tad ziniet, ka vajag:

300 g miltu, 250 ml ūdens, 20 g rauga (tas, kas paciņās- svaigais), 560 g miltu, sāls, 150-200 g cukurs, 6 olas, 200 g sviests, elļa cepšanai (mierīgi var rapšu).

Vispirms jātaisa ieraugs. Traukā iesijā 300 g miltu, kam pievieno raugu un glāzi jeb 250 ml ūdens.  Mīklu maisa pāris minūtes, kamēr iegūst lipīgu, ķepīgu masu, kuru apsedz un atstāj siltumā uz stundu.  Pēc stundas ieraugam ber klāt pārējos miltus, kurus pirms tam izsijā, pievieno cukuru, olas un sāli. Maisa kārtīgi minūtes 5-10, tad pielej izkausētu un atdzesētu sviestu. Samaisa. Mīkla veidojas gluda, mīksta, patīkama.Ja tā nav, ber klāt vēl miltus. Gatavo mīklu apsedz un atstāj atpūsties uz pusstundu, pēc tam liek aukstumā (kādam ledusskapis, kādam pieliekamais skapis). Viss, mīkla gatava! Un kad nākošajā dienā atskan zvans no draugiem, ka teju, teju būs klāt, mīklu velk laukā no ledusskapja, liek uz taisnas virsmas un rullē apmēram 1-2 cm biezumā. Izspiež ar glāzi apļus, kam vēl pa vidu izspiež mazus aplīšus (man tam noderēja eļļas pudeles korķītis :))

Tikmēr katlā  uzkarsē eļļu, kurā pa vienam liek mīklas veidojumus. Burtiski pāris sekunžu laikā tie uzpeld augšā brūni, piepūtušies-ieņēmuši savu formu. Tad jāapgriež uz otru pusi. Virtuli cepas apmēram minūti. Tad tos liek uz papīra salvetēm, lai notek liekā eļļa. Protams, var ēst tādus pašus, apakaisīt ar pūdercukuru, bet var arī apliet ar ūdens peldē izkausētu šokolādi, kas sajaukta ar saldo krējumu, vēl pārbērt dažādas ēdamas zelta bumbiņas, krāsainas puķītes utt. Tā teikt, izpausties pēc pilnas programmas. Garšīga uzkoda, kas pagatavojama 15 minūšu laikā (ja neskaita mīklas raudzēšanu :))

20160925222418-82603.jpg

Otrs našķis, kurš gan tievētājiem un citiem veselīga uztura pārstāvjiem matus gaisā nesacels, ir pavisam vienkāršs-no trīs sastāvdaļām cepti cepumi. Vispār atkāpei padalīšos, kā šo recepti sadomāju. Kādu dienu zvana draudzene un prasa, vai nevajag tomātus un gurķus. Mamma izaudzējusi, neesot, kur likt. Es saku, ka protams, ka vajag, un jautāju, cik maksā. Neci, necik. Nu tā gluži nevar. Ja ne naudā, tad graudā :) Kā jau teicu, dārzs pilns ābolu (toreiz vēl dzidrie), ledusskapī mīksti banāni, skapītī auzu pārslas. Un tā tapa mani veselīgie cepumi:

 4 gatavi banāni

2 āboli 

pusotra vai 2 glāzes auzu pārslu

kanēlis, vaniļas vai cita esence 

Pagatavošana elementāra. Sablendē vai saspiež banānus vienmērīgā masā, pielej klāt nomizptu un sablendētu ābolu, iemaisa auzu pārslas un kanēli, un pielej esenci pāris pilienu. Masai jābūt tādai, ka turās kopā, bet, protams, šķitīs ķēpīga. Tikmēr ir sasildīta krāsns uz 190 grādiem. Ar karoti liek masu uz cepamā papīra un cep aptuveni 20 minūtes. Sanāk veselīgi, sātīgi cepumi. Cepumiņus atdzesēju, ieliku burciņā, kuru mazliet padarīju skaistāku un - dots pret dotu. Pēc tam zvanīja un jautāja recepti, esot dikti gardi!

20160925223518-85779.jpg

20160925223605-13070.jpg

Un trešā uzkoda ir pavisam jancīga. Kā jau minēju, ābolu daudz, daudz arī tos lietojam-cepu kūkas, vāru ievārījumus un uzpūteņus, bet tas arī nozīmē, ka mizas tiek nomizotas. Tad nu domāju, ko darīt ar tām, lai nav vienkārši jāaizmet. Un, re, ko var darīt. Izkausē sviestu (kādus 20 g varbūt), iemaisa pāris karotes cukura, var arī vaniļas cukuru, kanēli un drusku sāls. Masu pārlej traukā ieliktajām ābolu mizām. Samaisa un ļauj ievilkties, kamēr sildās krāsns uz 200-220 grādiem. Tad mizas smuki izkārto uz plāts un liek iekšā krāsnī uz minūtēm 10-12. Jāskatās līdzi, lai neapdeg. Tad ņem laukā, vēl var pārbērt ar kanēli. Ļauj atdzist. Super kraukšķīgs un garšīgs našķis. Pamēģiniet!

20160925224433-80028.jpg

20160925224516-96805.jpg

20160925224552-27978.jpg

Našķošanās blogu konkurss


Lai komentētu, nepieciešams autorizēties Reģistrējies