Mūsu 2016 gada Ziemassvētku receptes

-Scarlett-
-Scarlett- 26. decembris 2016 16:46
1574

Mīļās Sieviešu Kluba dāmas, novēlu jums Priecīgus Svētkus, lai katrai no mums šie svētki ir īstens brīnumu laiks! Mīlestību, saticību, pārticību un mieru mums visām. Ziemassvētki izvērtās neparedzami, taču ļoti skaisti! Pēc gardām pusdienām nelielā ģimenes lokās, kas no 2 cilvēkiem pārvērtās 6 cilvēkos, devāmies burvīgā pastaigā uz pilsēta centru, skaisti izgaismotu, baudīt krāsas un satikot radus.

20161226163643-39713.jpg

Turpinājums norisinājās mūsmājās nu jau 10 cilvēku sastāvā un baudot latviešu medus kūku. Albāņi ir sajūsmā, latviešu medus kūka vismaz manā kvartālā ir pats populārākais deserts , visi mēļo par tās gardumu, bet retais tai ir ticis klāt. Latvijas vārds skan, skan tālu!!! :) bet bez kūkas bija arī vēl šis tas....

Svaigie salāti

Sastāvdaļas : zaļie salāti, melnās olīves, ķiršu tomātiņi, gurķis, sarkanais sīpols, avokado, vārīta ola.

Mērcei : Olīveļļa sajaukta ar svaigi spiestu apelsīna sulu, sāli un pipariem.

Piezīme, salātus var sagatavot samērā agri, taču jāielāgo, ka ar mērci sajaucat tikai pirms pasniegšanas.

20161226163857-47507.jpg

Pirmais ēdiens – Risotto klasika

Sastāvdaļas: 350 g rīsi, 50 sviests, 100 gr parmezāna siers sarīvēts, sīpols, glāze sausā baltvīna, 1l pagatavots gaļas buljons, sāls, maltie pipari, safrāns.

Pagatavošana: Katliņā olīveļļā apcep sakapātu sīpolu un pievieno rīsus. Patstāvīgi maisot rīsus, līdz tie sasūkušies ar olīveļļu, pievieno safrānu, sāli, piparus. Pievieno baltvīnu ļauj tam iztvaikot.Turpina procesu ar karstu buljonu, pievieno pa diviem kausiņiem (ne visu uzreiz). Kad gatavs, pievieno sviestu un sauju parmezāna siera. Ļauj ievilkties 3 minūtes. Servē ar pārkaisītu parmezānu.

20161226163953-41178.jpg

Pamata ēdiens – Sarkanvīnā sutināts liellops ar vīna mērci un ratatū metodē kraukšķīgiem kartupelīšiem

pēc iespējas īsāk: Liellopa kājas daļu (lielu veselu cepeša gabalu) bez kaula, apslaka ar olīveļļu, sāli un pipariem. Uz karstas pannas strauji apcep no visām pusēm līdz brūns. Karstuma izturīgā traukā liek sagrieztu rupjos gabalos sīpolu, ķiploku, seleriju, burkānus, fenheļa lakstus, lauru lapas, veselus piparus, kanēļa standziņu. Pa virsu uzsēdina liellopu. Aplej ar puspudeli sausa sarkanvīna un 1 l liellopa buljona. Cep krāsnī 4-6h 150grādos. Liellopam esot gatavam, tas pirms pasniegšanas ir jāatpūtina (arī lai labāk varētu sagriezt), tamdēļ esot gatavam, tas ir jāpārliek traukā.

Mērce - Traukā esošā gaļas un vīna sula ir jānokāš un jāturpina vārīt katliņā līdz sabiezē. Beigās pievieno pili olīveļļas.

Kartupeļu ratatū metode. Karstumizturīgā traukā, kārto smalkās šķēlēs sagrieztus kartupeļus, kuri pirms tam traukā ir apslacīti ar olīveļļu, sāli un pipariem. Pa virsu uzmet sviesta pikas un rozmarīna zariņus. Cep 180 grādos tieši vienu stundu.

20161226164231-29871.jpg

Medus kūka ar zemenēm

Receptes pamats ir aizgūts no četrām sezonām! Sastāvdaļas: 250 ml medus , 250 ml cukurs, 3 olas, 500 g augstākā labuma kviešu miltu, 2 tējk. sodas krēmam: paciņa filadelfijas siera, 300 ml saldais krējums, puse citrona svaigi spiestas sulas, puse apelsīna svaigi spiestas sulas, 3 ēdamkarotes pūdercukura, 1 tējkarote vaniļas ekstrakta + svaigas zemenes un sakapāti valrieksti. Pagatavošana: Sakarsē krāsni 180 grādus karstu. Bļodā jauc medus mīklas sastāvdaļas. Uz vairākiem cepamajiem papīriem zīmē 25 cm lielu apli. Tas ir kūkas izmērs. Uz aci sadala mīklu sešās daļās. Ņem 2 lielas ēdamkarotes mīklas un liek uz apļa vidus. Iemērc karoti aukstā ūdenī un ar apakšu smērē mīklu uz visām pusēm, ļaujot mīklai izsmērēties ārpus robežām. Kad mīkla izsmērēta, liek to krāsns vidū un cep kādas 10–13 minūtes, līdz biskvīts ir zeltains. Nem ārā un tikai ar cepamo papīru – bez pannas – atdzesē. Tā atkārto ar 6 apļiem. Cep katru riņķi 10 minūtes. Atdzesē visus mīklas apļus, līdz tie pilnībā atdzisuši. Aplīdzina maliņas. Gatavo krēmu. Ar miksera palīdzību saputo krējumu un cukuru, pievieno vaniļas ekstraktu, krēmsieru, beigās arī svaigās sulas. Uz trauka, kurā pasniegsi kūku, liec pirmo biskvīta kārtu un smērē virsū krēmu pārkaisi ar svaigi sgarieztām zemenēm. Uzliec otru kārtu un smērē atkal, pārkaisi ar sasmalcinātiem riekstiem. Tā turpini, līdz piecas kārtas ir saliktas. Uz pēdējās arī uzsmērē krējumu un bagātīgi pārkaisi ar zemenēm un riesktiem. Ar krēmu nosmērē kūkas malas. Samal sesto kūkas kārtu un visus atgriezumus. Ar tiem pārber virsu un sānus, lai pilnībā viss ir pārklāts. Kūku ledusskapī atdzesē vismaz 12 h. Pasniedz vēsu.

20161226164324-83736.jpg

Un te nu lielais sagurums arī klāt. Tā mēs tagad izskatamies un jūtamies.

Priecīgus svētkus dāmas, lai visām veiksmīgi!

VIT@

20161226164512-82716.jpg

 

Decembra recepšu konkurss  

20161206085139-11592.jpg


Lai komentētu, nepieciešams autorizēties Reģistrējies
Cerīte 27. decembris 2016 11:40

Vīna mērces recepte vienkārša un ideāla.(Y)

-Scarlett- 26. decembris 2016 20:36 ofelija

Pallldies, šogad bija tiešām vienkārša ēdienkarte :) Taču tieši tas ir tas, kas garšo vislabāk... un vīna mērce ir pasakaina.. iesaku!!!! :)

-Scarlett- 26. decembris 2016 20:35 Emmy

Paldies :)

ofelija 26. decembris 2016 18:40

Pilniigi manaa stilinaa!Viss taa loti smuki,piezemeeti!Siekalas saskreeja mutee,skatoties uz kartupeliisiem un galinu!!

Emmy 26. decembris 2016 17:32

Bilde pie eglītes, ļoti jauka :)

-Scarlett- 26. decembris 2016 17:01

vienīgā bilde, kur kūka redzama vesela (ledusskapī) :DROFL