Milti veselīgām maltītēm – kā izmantot citādus miltus gatavošanā

Sieviešuklubs.lv
Sieviešuklubs.lv 14. augusts 2020 14:55
119

Milti ir viens no pamatproduktiem daudzās receptēs, tāpēc ir mājās katra virtuvē, bet ja vēlies paplašināt savu kulināro redzesloku, ir vērts iepazīt dažādas miltu alternatīvas. Milti var būt uzturvērtībām bagāti, vērtīgi, garšīgi un plaši pielietojami, tāpēc Gemoss radītais zīmols ‘’Just Nature’’ sniedz padomus, kā tos pielietot ikdienas maltītēs.

Šo miltu lietošana pirmajās reizēs prasīs pieredzi, jo receptūra varbūt neizdosies tik labi, aizstājot pilnībā kviešu miltus. Taču veiksmīgs rezultāts slēpjas eksperimentos un neatlaidībā. Iesākumā vari mēģināt alternatīvos miltus izmantot tikai daļēji, lai pārliecinātos par garšas patiku un receptūru. Atklāj jaunas garšas un iespējas maltīšu pagatavošanā!

Ķirbju sēklu milti ir smalki samaltas ķirbju sēklas. Ļoti vērtīgs produkts, ar ko daļēji vai pilnībā aizstāt ierastos kviešu miltus. Ķirbju sēklu milti satur daudz minerālvielu, olbaltumvielas un šķiedrvielas. Tiem raksturīga zaļa krāsa, tāpēc šo priekšrocību var izmantot konditorejā, iegūstot zaļu biskvītu. Milti izmantojami cepumu, biskvītu, mafinu, pankūku u.c. gardumu gatavošanā. Ja nevēlas izteiktu ķirbju sēklu garšu, tie jājauc kopā ar kādu citu miltu veidu.

Kokosriekstu milti ir pulverī samalts kokosrieksta mīkstums veido zīdainus, maigus miltus, ko izmantot dažādos desertos. Tā kā milti satur daudz olbaltumvielu un šķiedrvielu, tas ir ieteicams produkts veselīga uztura piekritējiem, lai iegūtu sāta sajūtu ar pievienoto vērtību. Kokosriekstu miltus izmanto pankūku, maizes, cepumu, vafeļu, brauniju u.c. gardumu gatavošanā. Šiem miltiem ir salda garša, tāpēc receptē būtu jāmaina pievienotā cukura vai saldinātāja daudzums.

Turku zirņu milti tiek izgatavoti no daudzu iecienītajiem turku zirņiem. Augstvērtīgo pākšaugu miltiem piemīt maiga riekstu garša, turklāt tie veiksmīgi pilda saistvielas funkciju, tāpēc var izmantot plācenīšu, pīrāgu, maizes, tortillu, cepumu, mīklas gatavošanai un dažādu ēdienu panēšanai.

Kukurūzas milti ir slaveni ar plašo izmantojumu – sākot no panēšanas, beidzot ar maizes cepšanu, piešķirot dzeltenu krāsu. Vērtīgs A vitamīna, kālija un magnija avots, kas satur vērtīgās taukskābes. Ļoti laba alternatīva ikdienas maltītēm, piemēram, maizes cepšanai, tāpat tie piešķir patīkamu kraukšķīgumu panētiem produktiem. Neitrāla garša, tāpēc tos bieži izmanto konditorejā, piemēram, cepumu, pankūku cepšanā.

Linsēklu miltus uzturvērtības dēļ ieteicams iekļaut ikviena ēdienkartē, un tieši miltu veidolā to izdarīt ir vēl vieglāk. Šie milti piešķir zeltainu nokrāsu, turklāt tie var aizstāt olas kā saistvielu. Šie milti ļoti labi uzbriest, tāpēc maizes gatavošanai tie ir īpaši pateicīgi. Var pievienot kokteiļiem, mīklai, pankūkām, daļēji vai pilnībā aizstājot kviešu miltus. Interesanti, ka šie milti piešķir kakao garšu, tāpēc ļoti labi noderēs, piemēram, cepumu cepšanā.

Speltas milti – barības vielām, vitamīniem, minerālvielām, šķiedrvielām bagāti milti, kas ļoti vērtīgi bagātina uzturu. Riekstainās garšas milti izmantojami ļoti plaši – aizstājot jebkurā receptē minētos kviešu miltus, sākot no saldiem, beidzot ar sāļiem ēdieniem. Jāņem vērā, ka speltas milti labi uzsūc mitrumu, tāpēc receptūrā ūdens vienmēr jāizmanto nedaudz mazāk un jāuzmanās ar pārmīcīšanu.

Rīsu milti ir universāls produkts gan konditorejas, gan dažādu ēdienu gatavošanā. Rīsu milti ir lielisks produkts proteīna, šķiedrvielu un olbaltumvielu uzņemšanai. Šiem miltiem piemīt izteikts gaisīgums, tāpēc tos bieži izmanto maizes izstrādājumu cepšanai. Rīsu miltus var izmantot arī ēdienu iebiezināšanai, konditorejā kviešu miltu vietā, piemēram, cepot biskvītus, cepumus, kēksiņus, maizi, pankūkas, u.c. Rīsu milti palīdz aizkavēt šķidruma izdalīšanos, tādēļ ir izcili piemēroti arī dažādu krēmu un saldo ēdienu pagatavošanai.

Mandeļu milti satur daudz olbaltumvielu, šķiedrvielu un vērtīgos vitamīnus. Lieliska alternatīva kviešu miltiem un tiem, kas vēlas produktiem piešķirt jaunas garšas nianses. Krēmīgās mandeles samaltā veidā izmantojamas biskvītu, cepumu, kēksu, maizes, smilšu cepšanā, arī pankūkām tā būs lieliska piedeva. Slavenie franču macarons tiek gatavoti no mandeļu miltiem, vēl tie ļoti labi attaisnos savu garšu olbaltuma ruletes gatavošanā. Kur vien nepieciešami milti, var izmantot mandeļu miltus, lai iegūtu patīkami riekstainu garšu un tekstūru.

Lai komentētu, nepieciešams autorizēties Reģistrējies