Meža laumiņu kūka

Nymph
Nymph 7. marts 2016 23:11
2380

Ilgi loloju ideju pagatavot šo kūku, jo pēc vienas ļoti interesantas kūkas receptes notestēšanas, radās vēlme (un neslēpšu – arī izaicinājums) mēģināt to recepti mazliet uzlabot, pielāgot savai gaumei, jo kaut kas īsti līdz galam man nepatika rezultātā. Teikšu uzreiz – šī kūka ir pilnīga manis improvizācija, lavierējot starp vairākām receptēm, kombinējot garšas un tekstūras. Kūkas pagatavošana sanāk diezgan laikietilpīga, tomēr pēc tam katrs tās kumosiņš ir ieguldītā laika vērts – man ļoti, ļoti grūti nācās “nosargāt” vienu gabaliņu, kuru nofotografēt, lai būtu ko ielikt šai receptei titulbildes vietā :)

Kā var redzēt, kūkas pamatu veido divi dažādi biskvīti un papildus sanāk pagatavot arī divus krēmus, tomēr man nekas no tā visa nepalika pāri gatavošanas procesā – kaut kā veiksmīgi izdevās sakombinēt recepšu proporcijas ar pannas (un rezultātā arī gatavās kūkas) izmēru.

Pagatavošanas procesu, protams, ietekmē arī pagatavošanas secība, tādēļ centīšos rakstīt tādā kārtībā un secībā, kā man šķiet visērtāk šo kūku gatavot.

BISKVĪTS Nr.1

Izvēlējos šo biskvītu gatavot pirmo divu iemeslu dēļ: 1) Tā cepšanai nepieciešama mazāka temperatūra un 2) nepaliks pāri ne kripatiņa mīklas :)

Sastāvdaļas:

4* lielas olas;

4* ēd.k. cukura;

4* ēd.k. miltu;

1 tējk. Vaniļas cukura (var izmantot arī vaniļas ekstraktu vai sēkliņas no vaniļas pāksts);

1 – 2 tējk. Matcha tējas pulvera (jo kvalitatīvāks pulveris, jo mazāk vajadzēs garšai un krāsai);

1-2 ēd.k. istabas temperatūras ūdens

Šķipsniņa sāls

Pagatavošana:

Atdali olu baltumus no dzeltenumiem. Dzeltenumus saputo ar cukuru, vaniļas cukuru. Pievieno (iesijā) miltus kopā ar Matcha tējas pulveri un turpini putot. Ja jūti, ka masa ir pārāk bieza, pievieno pakāpeniski ūdeni – vispirms vienu ēdamkaroti, ja šķiet, ka joprojām blīva – pievieno vēl vienu, bet pārcensties nevajadzētu. Tējas pulveris padara masu biezāku un ķepīgāku, līdz ar to, ja cep vienkārši klasisko kūkas biskvītu, var gadīties, ka ūdens nav jāpievieno vispār (tas atkarīgs no olām – lauku olas ir treknākas, tām lielāka iespēja, ka būs nepieciešams pievienot ūdeni, “sprostu” olas ir ūdeņainākas un ūdeni var nevajadzēt vispār). Atsevišķi stingrās putās saputo olu baltumus ar šķipsniņu sāls. Tad lēnām un uzmanīgi iecilā olu baltumus olu dzeltenumu masā. Noteikti pēc tam NEdauzīt karoti pret bļodas malām!

Ieklāj pannā cepamo papīru un lej mīklu. Cep 160-170 grādu temperatūrā ap 15 minūtēm. Gatavību var pārbaudīt ar kociņu, bet nevajag gaidīt, līdz virsma apbrūnē – biskvīts ir ļoti maigs un tam ātri var parādīties piedeguma piegarša.

Kad gatavs, izņem no krāsns un noņem no pannas ar visu cepampapīru. Liek istabas temperatūrā uz gludas virsmas pilnībā atdzist. Tikai tad atdali no cepampapīra (ideālā variantā – tieši kūkas smērēšanas momentā),

*ar olu, cukura un miltu daudzumu var variēt atkarībā no pannas izmēra. Standarta 26 cm apaļajai formai vajadzētu ideāli pietikt ar šo attiecību, taču es gatavoju milzu torti, formas izmērs bija 43*33 cm, tādēļ man šī attiecība bija 7:7:7.

BISKVĪTS Nr.2

Šo biskvītu (kas būs stingrāks un blīvāks par pirmo) izmantoju par kūkas pamatni. Šis biskvīts faktiski nemaz nav kūkas biskvīts, bet gan tiek pagatavots no mafinu mīklas.

Sastāvdaļas:

250 g plūmju jogurta;

60 ml vīnogu kauliņu eļļas;

2 gab. vidējas olas;

 

200 g miltu;

1 tējk. sodas;

1 tējk. cepamā pulvera;

šķipsniņa jūras sāls;

100 g  brūnā cukura;

60 g nolobītu un sasmalcinātu pistāciju;

Pagatavošana:

Bļodā sajauc sausās sastāvdaļas - miltus, cukuru, sāli, cepamo pulveri, sodu un sasmalcinātās pistācijas. Miltus vislabāk izsijāt kopā ar sodu un cepampulveri, lai neveidojas kunkulīši. Citā traukā sajauc jogurtu, olas un eļļu, tikai nedaudz apmaisot ar dakšiņu, nesajaucot to visu viendabīgā masā. Atsevišķi sajauktās šķidrās sastāvdaļas pievieno bļodā pie sausajām sastāvdaļām. Oriģinālreceptē ir norāde stipri mīklu nemaisīt, pēc kuras arī vadījos - apmaisīšana ir tiešām simboliska, mīkla šķiet it kā līdz galam nesamaisīta, nav patiešām viendabīga Pannā, kurā ieklāts cepampapīrs, lej mīklu. Lejot mīklu pannā, nevajadzētu pārspīlēt ar biezumu – pirksta tiesa (ap 1.5cm) būs pilnībā pietiekami un atbilstoši, lai mīkla labi paceltos un neizveidotos blīva, nesaprotama biskvīta tekstūra. Cep 180-190 grādu temperatūrā ap 15 minūtēm, bet labāk gatavību pārbaudīt ar kociņu.

Kad gatavs, izņem no krāsns un noņem no pannas ar visu cepampapīru. Liek istabas temperatūrā uz gludas virsmas pilnībā atdzist. Tikai tad atdali no cepampapīra (ideālā variantā – tieši kūkas smērēšanas momentā).

Ļoti iespējams, ka no šī mīklas daudzuma varētu nedaudz palikt pāri, tādēļ, ja žēl “mest mantu laukā”, no atlikušās var uzcept mafinus, cik nu sanāk – manis gatavotajai milzu torti (formas izmērs - 43*33 cm), bija jāgatavo dubultporcija šīs mīklas un mīkla palika pāri vēl 6 vidēji lieliem mafiniem, kurus var uzreiz ielikt cepties, kamēr krāsns karsta. :)

Biskvītus cepu vakarā, uz nakti atstāju atdzesēties, bet kūku smērēju no rīta. Pēc aptuveni 5 stundām tā bija izcili savilkusies.

KRĒMS

Sastāvdaļas:

500 ml saldā krējuma

200 g Ricotta siera

4 ēd.k. cukura

šķipsniņa sāls

1 pac. (15 g) želatīna

Pagatavošana:

Saputo krējumu ar cukuru un sāli, pievieno ricotta sieru un pašās beigās – sagatavoto želatīnu (želatīna pagatavošana atkarīga no tā, kādu veidu izvēlies. Manā gadījumā klasiskais variants ar uzbriedināšanu aukstā ūdenī + šķīdināšanu silta ūdens peldē). Krēms gatavs!

GLAZŪRA

Sastāvdaļas:

100 g baltās šokolādes

100 g sviesta

80 g cukura

200 g svaigā siera (Philadelfia vai tamlīdzīgs)

Sēkliņas no 1 vaniļas pāksts vai nedaudz vaniļas cukura.

Pagatavošana:

Šoreiz improvizēju ar pagatavošanas metodi, jo iepriekš krēms sanāca kunkuļains. Karsta ūdens peldē bļodiņā izkausēju šokolādi un sviestu, bet labāk šo nepārkarsēt/nepārkausēt – var droši ņemt laukā no peldes, kad vēl redzami nelieli sviesta kunkulīši un tos izkausēt turpinot maisīt bez karsēšanas. Tad pievieno cukuru un vaniļas sēkliņas (vai cukuru), maisa, līdz tas izšķīdis. Pašās beigās iemaisa svaigo sieru. Man šeit gadījās nelieli sarežģījumi – likās, ka cukurs nešķīst pietiekami labi, tādēļ ieliku vēl uz neilgu brīdi ūdens peldē un laikam mazliet pārkausēju – vienā brīdī daļa sviesta + šokolāde + cukurs savēlās taukainā pikucī, kas “peldēja” izkusušā sviestā. Ļoti iespējams, ka vaina šokolādē (ļoti grūti atrast kvalitatīvu), bet to var atrisināt vienkārši lieko sviestu nolejot nost un svaigo sieru pievienojot atlikušajai masai. Samaisās ideāli un konsistence (kā arī garša) ir lieliska!

KŪKAS KĀRTOŠANA

Papildus sastāvdaļas:

~500 ml brūkleņu ievārījuma;

Bezē cepumi (skaits/daudzums pēc izvēles)

½ tējk. Matcha tējas pulvera;

1 tējk brūkleņu pulvera

Svaigas vai saldētas meža ogas – mellenes, brūklenes, dzērvenes u.t.t.

Pirmo ņem biskvītu Nr.2 (mafinu). Tam virsū prāvā kārtiņā smērē brūkleņu ievārījumu. Ievārījumam pa virsu – Ricottas krēmu. Nākamo liec gaisīgo zaļās tējas biskvītu. Tam virsū nedaudz plānākā kārtiņā smērē brūkleņu ievārījumu un kārtu Ricottas krēma. Kā pēdējo uzlej glazūru. Tās konsistencei vajadzētu būt tādai viskozai, nedaudz plūstošai (mazliet līdzīga iebiezinātajam pienam, nedaudz biezāka).

Dekorēju ar veseliem un sadrupinātiem bezē cepumiem, ogām, pa virsu viegli pārkaisot Matcha tējas pulveri un brūkleņu pulveri.

Uhh, izskatās gari un sarežģīti, bet, ja ar gatavošanu esi uz “Tu”, beigās nav nemaz tik traki – mierīgi tiku galā gan ar šo kūku, gan 4 dažādu salātu sagriešanu, gan visādu uzkodu pagatavošanu :D Ballīte bija izdevusies un lielākais izaicinājums bija kūku nosargāt, lai pašiem paliktu divi kūkas gabaliņi brokastīm. :)

Lai komentētu, nepieciešams autorizēties Reģistrējies
hiperkeri 9. marts 2016 11:59

jēēēēziņ,es te siekalojos...

Kerstyna 8. marts 2016 18:12

Konditorejas lauva! :)

Nymph 8. marts 2016 11:14 LosOjosVerdes

Tici man, no manis konditors nekāds :D Es tikai šad un tad kaut kādus sev jau sen pierastus un komforta zonā esošus konditorejas izstrādājumus gatavoju, šis bija reāls izaicinājums, bet man bija visas čakras vaļā, bija azarts mēģināt un riskēt /sacūkot produktus/ :D

Aggie 8. marts 2016 11:08

oi ku garšīga kūciņa... :P

Linduchy 8. marts 2016 10:21

Garšīgi :P (Y)

nosiguldas 8. marts 2016 10:05

tikai meža laumiņām :D

LosOjosVerdes 8. marts 2016 09:25 Nymph

Wow, kāda recepte! Izklausās konditoram "panesama":D Izskatās jau dikti garda!

Nymph 8. marts 2016 09:08 Shalako

Paldies! :$ Nudien, kad uzrakstīju un nopublicēju, domāju - ārprāts, kurš vispār jelkad varētu uzņemties kaut ko tādu gatavot, jo apraksts šķiet bezgalīgi garš :D Tomēr, pats process kaut kā tik traks nelikās, arī sastāvdaļas nav īpaši neparastas (ja neskaita tējas pulveri, kuru nu galējā variantā var jau arī neizmantot, un dekorēšanas elementus). :)

Ir lietas, kuras es laikam ilgi nesaņemšos darīt, viena no tām ir, piemēram, kruasānu mīklas gatavošana, tādēļ es Tevi pilnīgi saprotu :)

Shalako 8. marts 2016 00:42

Izlasīju visu, ideāls apraksts, fantastiska kūka, ticu, ka ļoti garda (Y):P Pievienoju favorītiem, kad sākšu praktizēties vairāk kulinārijā, noteikti izmēģināšu. Rītdien man paredzēta kruasānu cepšana, tiesa, ar jau pusgatavo mīklu (angel)