Mazogļhidrātu, bezglutēna burgeri

Linduchy
Linduchy 25. janvāris 2018 12:32
2114

Kad dzirdi vārdu "burgers", tu noteikti iedomājies par trakoti neveselīgu apjomīgu gaļmaizīti, kuras ēšana veicina lieko svaru. Vēl traģiskāk ir tad, ja tev garšo burgeri, taču organisms nepanes glutēnu. 

Manam vīram ļoti garšo burgeri. Protams, iecienītākais kārums ir iegādājams McDonalds ātrās ēdināšanas restorānā. Lai palutinātu vīru ar viņa iecienītāko maltīti, nolēmu mājās pagatavot nedaudz veselīgāku alternatīvu - mazogļhidrātu burgeri, kas nesatur glutēnu un veselu Mendeļejeva tabulu.

Mūsu mājās maize ir ikdienas uzturā. Nekad iepriekš nebiju mēģinājusi cept maizi, taču nolēmu izmēģināt Norvēģijā ražotu pilngraudu maizes maisījumu ar čia un kaņepju sēklām. Sukrin maizes maisījumā nav glutēna, piena un rauga, tas nesatur cukuru. Šajā maizes maisījumā ir tikai 2.5% ogļhidrātu un dažādas sēklas. Respektīvi - šī varētu kļūt par lielisku maizes alternatīvu tiem cilvēkiem, kuri domā par veselīgu uzturu vai nepanes glutēnu, pienu, raugu u.t.t., bet labprāt brīvdienu rītā palutinātu sevi ar gardu un aromātisku maizīti.

Mazogļhidrātu, bezglutēna burgeri

Sastāvdaļas (4 burgeriem):

  • Sukrin pilngraudu maizes maisījums (250 g)
  • Sauja spinātu
  • 1 avokado
  • 1 tomāts
  • 1/2 sīpols
  • Mozzarella siers
  • sinepes
  • 300 g liellopu maltās gaļa
  • 1 ola
  • sāls, pipari, kurkuma, paprikas pulveris
  • 1 ēd.k. eļļas (cepšanai)

Pagatavošana:

Uzkarsē cepsķrāsni līdz 200 C grādu temperatūrai.

Bļodā ieber maizes maisījumu. Pievieno 300 ml ūdens. Kārtīgi samaisa un atstāj uzbriest (5 minūtes).

Uz pannas izklāj cepampapīru. No mīklas veido apaļus, plakanus plācenīšus (aptuveni 1 ēd.k. vienam plācenim). Liek sakarsētā cepeškrāsnī cepties - 25 minūtes.

Tikmēr bļodā samaisa kopā malto gaļu, olu, sāli, piparus, šķipsnu kurkumas un šķipsnu paprikas pulvera. No gatavās masas izveido 4 kotletes.

Uz pannas sakarsē eļļu un liek cepties kotletes. Kad kotletes abas puses ir apceptas brūnas, uzliec pannai vāku, lai kotletes vēl nedaudz pasautējas. 

*Ja nevēlies cept kotletes eļļā, vari uzcept tās cepeškrāsnī, vienlaicīgi cepot gan maizītes, gan maltās gaļas plācenīšus. 

Izņem paplāti ar maizītēm no cepeškrāsns. Uz katras maizītes uzsmērē nedaudz sinepju un uzliec virsū plānu šķēlīti mocarellas siera, lai tas pakūst. Virsū kārto dažas spinātu lapiņas, šķēli sīpola un pāris šķēles avokado. Tad burgeri papildini ar kotleti, uz kuras uzliec vēl vienu šķēlīti mocarellas siera, lai tā sāk kust. Virsū uzliec tomāta šķēli. Burgera torni pabeidz ar vēl vienu pilngraudu maizes šķēli. 

Lai labi garšo!

Lai komentētu, nepieciešams autorizēties Reģistrējies
Nymph 29. janvāris 2018 12:26 -Scarlett-

Tas jau skaidrs, ka objektīvi iemesli var būt un tādēļ jau patiesībā sākotnēji šādi produkti ir radīti un info tiek izplatīta. Kaut kādā mērā vienkārsi kaitina, ka cilvēki info pārprot, sāk kultivēt nepareizus priekšstatus u.t.t. Ir jau lietas un vietas, ko tas neietekmē, bet gan jau nav labumiņa bez sliktumiņa. :) Bet tā jau filosofija :)

Linduchy 26. janvāris 2018 18:06 -Scarlett-

Protams, visādi dzīvē var gadīties (hug)

Linduchy 26. janvāris 2018 18:05 Nymph

Es zinu, ka tu par mani visu ko zini :D (hug)

Ciao 26. janvāris 2018 17:08

Man arī agrāk smīnu izraisīja laktoze, gluten free, pat veģetārieši un vegāni bla bla... bet dzīve visu saliek pa plauktiņiem ;)

Nymph 26. janvāris 2018 16:12 Linduchy

PI, es tak ne par Tevi! :D Par Tevi es visu ko zinu! :D :D :D (hug)

Linduchy 26. janvāris 2018 15:01 Nymph

Es nepanikoju par glutēnu utt. Es esmu visēdājs, mans organisms neprotestē pret glutēnu, laktozi utt. :D Bet nu, protams, neatsakos no jaunu produktu izmēģināšanas :) Es esmu par dažādību, par uztura dažādošanu. :)

Shalako 26. janvāris 2018 14:46 Nymph

tieši tā (Y)

Nymph 26. janvāris 2018 14:36

Es pati arī sevi nevaru pieskaitīt pie tiem, kuri sajūsminās par veggāno gaļu u.c. izstrādājumiem, tomēr man patīk reizi pa reizei izvēlēties veģetāras, vegānas vai pat raw maltītes tieši, lai iepazītu jaunas garšas, to kombinācijas un - galu galā - vienkārši pamainītu izkdienas uzturu.

Nymph 26. janvāris 2018 14:35 Shalako

Protams, ka nekas slikts jau nebūs, ja ēdienkartes dažādošanai to praktizē. Mani vairāk mulsina tā panikošana par to, ka nu tagad visiem jāatsakās no glutēna/laktozes, jo no tiem uzreiz viss ir slikti, nemaz nezinot, kas šim visam "lācītim vēderā" - lūk, tas ir, ja tā var izteikties, kaitinoši (jo bieži vien seko arī tie vīzdegunīgie aizrādījumi tiem, kuri šos produktus lieto, cik nu viņi tagad nepareizi dzīvo) :D

Shalako 26. janvāris 2018 13:36

Es domāju, ka ēdiena dažādošanai droši var izmantot gan bezglutēnu/bezlaktozes produktus un sastāvdaļas, un arī daudz ko citu, kas domāts piemēram, vegāniem/veģetāriešiem. Ļoti daudzos restorānos, starpcitu, tie ēdieni ir pagatavoti ne sliktāk par parastiem, atvērt jaunas garšas kārpiņas vienmēr ir apsveicami.
Veģeterārā gaļa man gan izteikti negaršoja - sajūta, ka ēd samaltu papīru, arī falafeļi nevisai. Nu... lai piedod, bet gaļu neaizvietos :D Tās garšas ir pavisam savādākas.

Mēs arī vasarā gatavojam paši savus burgerus uz grila. Bet ikdienā gatavojam arī karstos sendvičus, karstmaizes, tostermaizes, cieņā ir svaigas bagetes... no baltmaizes nebaidāmies, nav tur nekā neveselīga, neapēd taču veselu kukuli uzreiz. Bet apēst dienā 1-2 kvadrātšķēles vai 4-6 rimbulīšus no bagetes pieder pie normāla ikdienas uztura.

Ikdienā taisu arī pildītās tortiljas, pašu tortilju patīk apgrauzdēt krāsnī/uz pannas/sendvičmeikerī un kā pildījumu lieku šķiņķi, sieru, papriku, tomātiņus, kāda mērce, karstā veidā - ņamma! (Y)

pece 26. janvāris 2018 09:52

Jā tortiļas arī ir riktīga ņamma uz grila!

Nymph 26. janvāris 2018 09:36

Bet, jā - mēs arī vasarā sagriežam dažādus dārzenīšus un piedevas, pagatavojam labu gaļu un uz grila cepam pasi savus burgerīšus. Vēl dažkārt arī taisām tortiljas ar pildījumiem - jāuzgrillē tik pašas tortiljas un kāda gaļiņa un pārējo visu - pēc vēlmēm un gaumes. Ņamma!

Nymph 26. janvāris 2018 09:35 Linduchy

Baigi interesanti... :D Nē, nopietni! :D

pece 25. janvāris 2018 19:08

Burgerā jau nekā slikta konceptuāli nav. Arī maizītē ar burgeru ne.

Ja vien, ja vien.... to visu nenoslīcina majonēzes mērcēs, un gaļa ir gaļa, nevis 100 gadu glabājams gaļas izstrādājums. Vēl bonusā neuzkož vecā eļļa vārītus kartupeļus.....

Mēs mēdzam burgerus gatavot vasarā kā ēdienreizi un uz grila.

Ciao 25. janvāris 2018 17:52

bet esot Latvijā noteikti aiziešu uz Steet Burger 100 punkt :)

Ciao 25. janvāris 2018 17:49 Emmy

nu burgerus tikai mājās taisu.. un tavas minētās colas un mērces nelietoju... tā kā priekš manis tas ir normāls veselīgs ēdiens.. frī kartupeļi arī ir mega retums..

Linduchy 25. janvāris 2018 17:14 Nymph

Bijām arī StreetBurgerī :D Viņam maķītis ir kaut kas svēts :D

Emmy 25. janvāris 2018 17:05 Kerstyna

Paldies par skaidrojumu, nebiju baigi iedziļinājusies tajā.:) man tad neko free nevajag :D negāzeju un nepūstu no iekšas :D

Emmy 25. janvāris 2018 17:04 -Scarlett-

Tiesi tā, ar mēru, bet ja ta ir ikdiena
Burgera komplekts frii un vēl kola pa virsu, nekā laba vairs tur nav.
Es reizi mēnesī tādas maizītes uztaisu, gaļu pati taisu, nepērku jau saldētu gatavu. Nepārpūlos ar visādām mērcēm- pa vienkāršo, bet gardi tā pat.:) īpaši ja mājās gatavots. :)

Ciao 25. janvāris 2018 16:43 Kerstyna

pareizi jebkurš ēdiens ir jāēd ar mēru ;)

Kerstyna 25. janvāris 2018 16:41 -Scarlett-

Nekā slikta tur nav, bet viss ar mēru.

Ciao 25. janvāris 2018 16:39

vispār ja daudzi cilvēki šo fast food neuztvertu kā uzkodu starp ēdienreizēm , bet vienu veselu ēdienreizi, problēm nebūtu.. jo kas gan var būt slikts maizes bulciņā ar gaļas, zivs vai cita proteīna avotu kopā ar dārzeņiem un salātiem? Es ar saku nekas slikts tur nav..

Ciao 25. janvāris 2018 16:37

mūsmājās maizes daļu burgeriem taisam no kami miltiem un par cik sarkano gaļu nelietojam, tad man favorīte ir fish mac un mašrūm mac :D Ā vēl ap reizei vistas mac

Nymph 25. janvāris 2018 15:35 Linduchy

Tu nākamreiz, kad Tavam vīram sakārojas burgerīti, saki, ka jābrauc uz StreetBurger - pēc tam viņš vairs neatļausies līdzīgu frāzi kā šī: "Nebija, protams, kā McDonaldā, bet garšīgs" :D Nu, vismaz man pēc SB, Maķītis šķiet kā salmi ar papīru...

Kerstyna 25. janvāris 2018 15:11 Nymph

Tāpat ir ar Glikozes indeksa diētu, tā ir tikai cukura diabēta slimniekiem, nevis cilvēkiem ar normālu aizkuņģa dziedzera funkciju.

1 2