Mans viesību uzkodu tops

VesmaSk
VesmaSk 15. jūlijs 2014 11:32
28039

Ilgi domāju – rakstīt kaut ko, vai nerakstīt. Jo tie viesību ēdieni tik dažādi, arī atkarībā no paša saviesīgā pasākuma – vai tā dzimšanas dienas ballīte ziemā, vai pikniks ar grilu vasarā.

Padalīšos savā pieredzē. Mums darbā kolektīvs liels un atzīmējamo dienu līdz ar to pietiekami, nogaršots ir viss, kas vien bijis uz galdiem. Tad nu apzināju populārāko.

Populārākais visās viesībās uz galda ir – uzkodas. Vienmēr un visur. Jo tad no visa var paņemt pa drusciņai un saēsties pa mazumiņam vien.

Topa augšgalā – ar siera salātiņiem pildīti sāļie groziņi.

20140715112232-97384.jpg

Recepte apbrīnojami vienkārša. Ņem lielveikalā nopērkamos sāļos groziņus un tajos pilda siera salātiņus.

Siera salātiņu recepte:

Siers (Holandes vai Krievijas), burkāni (parasti vārīti, bet esmu ēdusi arī ar svaigiem, un nekāda vaina), vārītas olas (var iztikt arī bez olām, bet tad salātiņi nebūs tik maigi un gaisīgi), ķiploks, majonēze. Cietās sastāvdaļas sarīvē uz skaidiņu vai smalkās skaidiņu rīves, piespiež ķiploku, sajauc ar majonēzi.

Mazs knifiņš: Šādi salātiņi ir ārkārtīgi garšīgi karstmaizēm – uzsmērē uz baltmaizes un ieliek cepeškrāsnī, lai sakūst.

Nākamā populārā uzkoda – lašmaizītes.

20140715112343-15221.jpg

Kurš gan nezin lašmaizītes. Bet ne visi zina, kā lasi pašam sagatavot. Pērkot gatavu sālītu lasi veikalā, bieži nākas vilties – tad par sāļu, tad nostāvējies un ne tā garšo. Tādēļ labāk lasi sagatavot pašai, jo tad būs pārliecība, ka tas ir svaigs.

Tātad – mazsālīts lasis (forele):

Svaiga laša fileja (ja pērkam veselu zivi, tad atgriežam mīksto daļu pašas), sāls, cukurs, malti melnie (baltie, rozā, vai maisījums) pipari. Sāli ņemam sauju, cukuru apmēram 1/3 daļu no sāls daudzuma. Piparus daudzi pie sālīšanas neliek, bet man patīk, tādēļ lieku, bet reizēm izmantoju baltos piparus, kas ir estētiskāki izskata ziņā. Sāli, cukuru un piparus bļodiņā vai tasītē sajaucam, ņemam bļodiņu vai kastīti, kurā liksim lasi, iekaisām apakšā sāls maisījumu, apviļājam/apbārstām laša gabalus ar maisījumu un liekam kastītē – ja būs divas kārtas, tad vienu lieku ar ādu uz apakšu, otru – ar ādu augšā, pa virsu vēl uzkaisu nedaudz maisījuma, uzlieku vāku vai kādu slogu un lieku ledusskapī. Vakarā taisu, no rīta jau ēdams. Ar maisījumu nevajag aizrauties – lasim tajā nav jāslīkst, bet jābūt vien nedaudz vienmērīgi apkaisītam.

Lašmaizītes dekorēju ar ļoooti plānām citrona šķēlītēm vai uzkaisu citronpiparus vai uzlieku kādu marinēta sīpola gredzenu

Tālāk – universālā uzkoda – dārzeņi ar ķiploku mērcīti.

20140715112415-77707.jpg

Ņem dārzeņus – papriku, gurķus, cukīni, burkānus, puķukāpostus, visus sagriež rupjās strēmelēs-salmiņos, puķukāpostu sadala rozetītēs. Visus sagrieztos dārzeņus kārto uz liela šķīvja, vidū ieliekot nelielu trauciņu ar ķiploku mērci, kurā pamērcēt dārzeņus.

Ķiploku mērce:

Krējumam (var ņemt daļu majonēzes vai arī tikai majonēzi) pievieno saspiestu ķiploku, dilles un sāli pēc garšas. Šo mērcīti var variēt – var pievienot citus zaļumus, var likt klāt tomātu mērci.

Vēl viena uzkoda, kuru visi labprāt ēd – parastās ķilavu maizītes. Ķilavas garšo visiem, bet ne visi mājās grib ar tām ķēpāties, tādēļ reizēm viesībās ķilavu maizītes pazūd ātrāk par visu citu.

20140715112453-54041.jpg

Gatavo tradicionāli – rupjmaize ar sviestiņu, pa virsu iztīrīta ķilaviņa, tad vārītas olas ripiņa. Dekorēt var ar zaļumiem – lociņiem, dillēm.

Patiesību sakot, esmu novērojusi vienu – viesībās un tusiņos cieņā ir klasiskas un pārbaudītas vērtības – rosols jeb kartupeļu salātiņi, siera plates, gaļas plates, tie paši sāļie groziņi pildīti, mazas maizītes, dārzeņi ar mērcīti, augļi. Viss, ko var uzkost pa starpai sarunām, viss, ko var viegli paņemt un ērti ielikt mutē.

P.S. Visas bildes ņemtas no neta, jo uz šo brīdi visiem ģimenē jau dzimšanas dienas ir aizgājušas, bet darbā atvaļinājums un līdz ar to arī tur neko nesvinam.

 

Recepšu konkurss: Mans svētku galds

Autors neiebilst, ja viņa publicētais materiāls portālā Sieviešu Klubs, bez iepriekšējas saskaņošanas ,tiek ievietots citos informācijas avotos ar hipersaiti uz viņa oriģinālo materiālu.
Lai komentētu, nepieciešams autorizēties Reģistrējies