Mans vegānisma eksperimenta sākums

Autors: hiperkeri, 2014. gada 18. augusts, 11:54:41
Mans vegānisma eksperimenta sākums

Pastāstīšu,kā man sokas ar manu mēģinājumu staigāt citu kurpēs. Šoreiz- vegāna.

šodien ir mana 4 diena vegānismā pilnīgi-6.diena,kad gaļa,piena,olu produkti ir patērēta tikai 1x dienā.

Tā kā šis eksperiments ir nolikts tā,ka katru mēnesi man būs vegānu nedēļa (uz to aicinu arī jūs!),tad sākums liekas pavisam pozitīvs. Protams,pirmajā dienā bija šoks,jo burtiski VISUR jāliek klāt vai nu piena,siera produkti,olas-ja tikai bez gaļas būtu jāiztiek,tad domāju,būtu daudz vieglāk. Tiklīdz tiku galā ar receptēm (tas bija ilgi. Kamēr sakopoju visas receptes iz sava izpratnes loka un radiniekiem,draugiem),tad bija vieglāk,jo vairs nelikās bezceris tiem tumšajiem atvasaras rītiem,kad nezini,ko likt galdā,vai svētdien- pankūkrītā..

Kāpēc vismaz uz šomēnes,šonedēļ atsakos nogaļas un olām- jo tur ir dzīvnieku tauki. Nu labi,es neuztraucos par aptaukošanos-tā man vēl tāla (lai gan viens čalis pierādīja,ka gada laikā var noēst lielu kuņģi un tad atkal uztrenēt muskuļainu un tievu augumu- https://www.youtube.com/watch?v=kdwSR9RhkM0),taču to,kas notiek asinsritē,es nevienam nenovēlu. Vairāk info-https://www.youtube.com/watch?v=KNCGkprGW_o&list=PL2FeDhbqPjB_iCZBVlS8EUSW6Ch9oClHu

Viss sākās ar to,ka šo noskatījos un uzsāku diskusiju ar savu dzīvesbiedru. Viņš,protams,ir strikti pret to,lai viņam atņemtu GAĻU. Tā kā es neesmu ne zinātnieks,ne kas tamlīdzīgs,tad es aicināju vakara filmas vietā kopīgi noskatīties augstāk ielikto klipu,lai man izskaidrotu,nu kas tur ir nepareizs,lai man atvērtu acis pret vegānu kustību. Pēc noskatīšanās viņam bija tikai viens jautājums- kad sākam?

Nu ir tā,ka es vienīgā esmu par 100% iekšā uz šo nedēļu iekš mēneša,viņš darbā ēd to,ko tur piedāvā(diemžēl,apmeklējot Rīgas svētkus,secināju,ka kafejnīcu piedāvājums vegāniem ir nožēlojams. Labi,ja tie ir nesabojāti salātiņi kā piedeva pie galvenās maltītes. Bet bieži vien tiem virsū ir kāds skābpiena izstrādājums.Tātad,jāsecina,ka viņam darbā nesokas vieglāk),un mājās ēdam vegāniski. Un labi ēdam!  te būs pāris iedvesmas tiešām gardām maltītēm,ja vajag receptes- kādu reizi sagatavošu!

pirmās dienas galvenā maltīte- no pilngraudu Dobeles durum Premium gatavotā pasta ar avokado- bazilika mērci.

20140818112946-41251.jpg

Abiem garšoja un jutāmies sātīgi paēduši. Labs sākums.

Pa dienas vidu cenšos ēst daudz svaigu augļu neapstrādātā veidā,kā arī smūtijus. No laukiem dabūju svaigas bietītes,tad nu tās iekombinēju (tās tomēr vispirms izvārīju) melleņu-banānu-ananāsu smūtijā,to visu vienkārši sablenderējot.

Krāsa ir fantastiska!20140818113201-29970.jpg

Un pills vitamīniem.

Atslēga- uzņemt pietiekoši daudz kalorijas,lai nejustos izsalcis un apātisks. tātad-atslēga- ēd,cik lien iekšā.

Visu man palīdzēja uzskaitīt cronometer.com, kur es reģistrētu ēdienu dienasgrāmatā apēsto,un tad man izmet, cik daudz vitamīnu,minerālvielu,tauku un tam ta ram tur ir iekšā.To iesaku arī uzsākt ne-vegāniem,lai uzzinātu,vai viss ir pietiekoši uzņemts.

Tālāk. Visšokējošāk bija ar svētdienas rītu,jo sapratu- kā,un šorīt man pankūkas nebūs??? 

Tad gandrīz biju gatava padoties,līdz atcerējos kāda ģeniāla cilvēka teikto- kartupelis ir fantastisks dārzenis,sūtīts no augšas:D:)  tā tapa svētdienas rīta kartupeļu pankūkas ar dārzeņu lečo un baziliku. Vienkārši burvīgi!

20140818113652-60098.jpg

Un vēl. Jauks veids,kā `pielādēties`, ir pupiņu-rīsu Fajitas pilngraudu-kukurūzas tortiljas maizītē.Meksikāņu gaumē,protams,ar normālu čili pipariņa devu. Un pietiekoši daudz svaigiem un sautētiem dārzenīšiem iekšā un apkārt.

20140818113922-39649.jpg

Nu re.

No rītiem vārām 4graudu putru,ēdam musli un klāt pielejam riekstu pienus. Mandeļu piens ir burvīgs,bet Rimi veikalos piedāvātais Lazdu riekstu piens ir mans mīļākais. Tā kā piens man principā īsti nav garšojis,tad arī neilgojos šos nomainīt atpakaļ.

Sarežģīti bija izdomāt,ko likt maizītēm virsū.

Un arī tas izrādījās vienkārši-

sāļajām maizītēm tie ir humusi (veikalos tie ir jau ar 4 dažādām garšām- oriģinālais(kas būtībā ir zirņu pasta ar augu eļļu),šampinjonu, asais ar čili un ar zaļumiem), bet saldajām- zemesriekstu sviests. Žēl,ka neredzu vairāk riekstu sviestu piedāvājumus. Un vēl jāizdomā,kā aizstāt biezpienu,jo tas man pietrūkst gan,bet,tā kā tajā esošais piena proteīns izskalo kalciju no organisma , tad labāk turēties pa gabalu no piena produktiem. Tas izskaidro to,kāpēc man lēni auga bērnībā kauli un vienmēr bijuši ne tie skaistākie un baltākie zobi.Tā kā riekstu pienos ir pievienots gan kalcijs,gan vitamīns B12,tad uz vitamīnu deficīta nedzīvoju.

Nu re.

Ir tā,ka es noteikti pati centīšos pēc šīs nedēļas ikdienā pēc iespējas ilgāk palikt pie šī uztura,protams,nevienam citam es to uzspiest nevaru. Ja aiziešu uz kādu ballīti-namamātei sejā nespļaušu par pūlēm un baudīšu to,ko dos. Vēl jo vairāk,pēc 2 nedēļām gaidāmas draugu kāzas. Tur būs grūti palikt prom no gaļām,jo,kā jau teicu,tur,kur baro- no visa piedāvājuma labi ja ir salāti,kas nāk visam klāt,taču ar tādu uztura plānu,kur ir pēc iespējas vairāk sevi jāpiepako ar dārzeņiem un augļiem-tikai ar piedevu nepietiks.

No savām ādas jakas,somām un apaviem es atvadīties netaisos, jo,kā jau teicu-šis nav izaicinājums dēļ ētiskiem apsvērumiem. Zinu,kā laukos izskatās cūciņas un gotiņas,vistas un tītari(pret tiem man vispār ir mūžsens naids,ja godīgi!),un kā tas cikls notiek.zinu arī visu makšķerēšanas procesu,un vēl arvien siekalojos ap svaigi iesālīta laša burciņām,ar kādām  kādreiz mūsu kaimiņš mūsmājas cienāja pēc veiksmīgas naktscopes,un zivis ir un būs viena no manām mīļākajām barībām. Taču tagad esmu pozīcijām,kur šīs lietas man būs atsevišķi gardumi laiku pa laikam,lai pilnībā spēju novērtēt to garšas nianses,un ēst ar sātu un baudu,nevis ikdienas uzturā kā savu mūžīgo degvielu,pret kuru tā arī izturētos- ka tie domāti,lai es dzīvotu. Nē.tagad esmu atvērusi acis ļoti jaukām alternatīvām.

Pašlaik meklēju iedvesmas vegānu zupām un saldajiem ēdieniem,būšu atvērta idejām!:)