Mandeļu kūka ar ogām

Nymph
Nymph 7. oktobris 2016 11:07
1572

Sveiciens rudenī!

Dažas dienas iepriekš FB Vit@ par kūkas receptes publicēšanu rakstīju: “Nesolu, bet pacentīšos.” Tad nu es tagad cenšos! :)

Uzreiz jāsaka, ka neesmu šīs kūkas autore un tās recepte ir viena no pirmajām, kuras beidzot sāku izmēģināt no sagādātajām “Četras Sezonas” pavārgrāmatām, bet ceru, ka autore neiebildīs, ka ar šo recepti padalos :)

Varbūt sākumā izklausās sarežģīti (lai gan man īsti tā nešķiet), bet otro reizi gatavojot jau viss iet no rokas un var sākt improvizēt. Katrā ziņā, viena lieta, kas šajā receptē ir nudien izcila, tas ir krēms. Man nekad īsti nav sanācis labas konsistences putukrējums, bet šis ir kas simtkārt labāks. Turklāt vēl tā garša - mmm! Var ēst karotēm! Nopietni - tāpat vien! :)

BISKVĪTS

5 olas, dzeltenumi atdalīti no baltumiem

200g Demeraras cukura

125g madeļu miltu

1 tējk cepamā pulvera

1 vaniļas pāksts (sēkliņas)

Šķipsniņa jūras sāls

Bļodā liec olu dzeltenumus ar cukuru un puto, līdz cukurs izkusis un masa ir gaiša un gaisīga. Tad pievieno mandeļu miltus, cepamo pulveri, vaniļu, samaisi un noliec malā.

Citā bļodā liec olu baltumus ar šķipsniņu sāls un puto, līdz izveidojas stingras, bet ne sausas putas. Trīs piegājienos iecilā olu baltumu masu dzeltenajā masā, līdz mīkla ir viendabīga. Lej mīklu uz pannas (kura izklāta ar cepamo papīru), izlīdzini un liec cepties krāsns vidējā nodalījumā 200° uz 15 minūtēm, vai, kamēr iedurot bīskvītā kociņu, tas iznāk ārā sauss.

Kad biskvīts gatavs, izņem to no krāsns un atdzesē līdz istabas temperatūrai. Tad apgriez otrādi un lēnām noplēs cepamo papīru.

KRĒMS

500g Mascarpone

100g gaiši brūnā cukura

20ml ķiršu liķiera

200ml saldā krējuma

Šķipsniņa vaniļas pulvera (vai nedaudz vaniļas ekstrakta; ja nav ne viena, ne otra, var likt arī vaniļas cukuru vai nedaudz sēkliņas no vaniļas pāksts)

Bļodā liec Mascarpone ar cukuru un saputo tikai tik daudz, lai tie sajaucas viendabīgā masā un parādās vijīgas putas. Ieputo liķieri, vaniļu un, mikserim darbojoties, lēnām pievieno saldo krējumu. Kad viss pievienots, puto, līdz izveidojas stingrs, bet vijīgs krēms, tāds, ko var izspiest uz kūkas un kas neizplūst.

KŪKAS KĀRTOŠANA

30g riekstu, sadrupināti

400g ogu pēc izvēles

Sagriez biskvītu 4 garenās daļās, nogriežot (un apēdot) ārējās maliņas.

Liec kopā kūku. Uz katras daļas uzspied krēmu, gar malām veidojot skaistas puķītes, bet pa vidu uzspiežot plānāku krēma kārtu un uzberot ogas. Tā sakārto visas kārtas. Dekorē virskārtu ar krēma puķītēm, uzspiežot tās gan gar malām, gan vidū; uzber ogas, riekstus un liec ledusskapī uz 3-4 h. Kad kūka savilkusies, izņem no ledusskapja un pasniedz. :)

P.S.

Ar šo sastāvdaļu daudzumu pietiek apmēram 6 nelieliem (be mazām svinībām pilnīgi pietiekamiem) gabaliņiem.

Lai labi garšo!

Nymph

Rudens recepšu konkurss

20151008140647-14371.jpg

Zvaigzne ABC moto ir: “Labas grāmatas – gudrāki lasītāji!”.

Lai komentētu, nepieciešams autorizēties Reģistrējies
Nymph 7. oktobris 2016 16:02 LosOjosVerdes

:D Jā, abas ar meitiņu pa virtuvi vien dzīvojam :D

LosOjosVerdes 7. oktobris 2016 15:23

Nu Tu esi riktīga kūku meitene:)

pece 7. oktobris 2016 14:20

Šito kūku var ēst reizi pusgadā :D kalorijas....

Nymph 7. oktobris 2016 13:55 Kaķmeitene

Paldies! :)

Linduchy 7. oktobris 2016 13:07

:P(Y)

rasas 7. oktobris 2016 12:07 Nymph

Oki, gaidu arī otru ;) varbūt brīvdienās ko izmēģināšu.

Ciao 7. oktobris 2016 11:45

:$ spriežot pēc visa, garšai jābūt ļoooti labai :) Paldies.

Nymph 7. oktobris 2016 11:43 rasas

Nu, beeidz, šī jau nu tiešām ir vienkārša :) Bet vispār, tagad, kamēr ir brītiņš, uzrakstīšu otru savu tagadējo top recepti - tā ir vēl vienkāršāka un sastāvdaļas arī sanāk lētākas :)

rasas 7. oktobris 2016 11:40

Paldies! :) Receptei pavārs nenāk līdzi? ;) :D

Nymph 7. oktobris 2016 11:36 Shalako

:D Tā jau visiem šķiet, ka tas ir tiek vienkārši, ka varētu tirgot, bet, godīgi sakot, ar visu to, cik man patīk gatavot, kūku cepšanai man tomēr vienmēr ir jāsaņemas. :) Bet, kad saņemos - neesmu apturama :D

Shalako 7. oktobris 2016 11:29

Aaa, Tev jāsāk tirgot... :P

Nymph 7. oktobris 2016 11:14

Ak, jau biju aizmirsusi, ka titulbilde ieliekas teksta sākumā pati :) Kaķsieviete, izņemsi, lūdzu, ja Tev tas nav dikti apgrūtinoši, to mazāko bildi, kas ir tekstā - lai nedublējas? :)