Manas latviešu virtuves receptes :)

Ardena
Ardena 20. novembris 2016 20:29
1632

Svētku laikā rodas īpaša iedvesma nedaudz vairāk laika pavadīt virtuvē un paburties, radot īpašos svētku gardumus, bez kuriem nu nekādi neiztikt. Noskaņai fonā parasti uzlieku latviešu spēka dziesmas, kas rada īpašas sajūtas, kas, cerams, nonāk arī manis gatavotajos gardumos.

Gada nogales svētki, protams, nav iedomājami bez tradicionālajām piparkūkām un speķa pīrādziņiem. Šeit katrai saimniecei sava recepte. Kas attiecas uz piparkūkām, tad jāatzīstas, ka kādu gadu esmu arī noslinkojusi, iegādājoties vai nu jau gatavas piparkūkas vai arī gatavu piparkūku mīklu, no kuras izcepusi piparkūkas. Nesen tomēr apņēmos, ka piparkūku mīklu vajag pagatavot pašai – šeit neliels izaicinājums bija atrast piparkūku mīklu, kurā nav izmantots medus, jo diemžēl no tā alerģija.

Piparkūkas

Sastāvdaļas: 300g iesala ekstrakta, 150g sviesta, 200g tumši brūnā muskovado cukura, 2 olas, 2 tējk. sodas, 600 g kviešu miltu, sakulta ola pārsmērēšanai, piparkūku garšvielas vai arī garšvielas var sajaukt pats (1 tējk. maltas krustnagliņas, 1 tējk. kanēlis, 1,5 tējk. kardamona, 1 tējk. muskatrieksta, 0,5 tējk. ingvera, 1 tējk. koriandra, 1 tējk. smaržīgo piparu)

Katliņā liek karsēties iesalu kopā ar cukuru un sviestu līdz viss uzvārās. Tad pievieno pusi miltu un visas garšvielas un maisa līdz masa atdalās no katliņa malām. Tad liek visu nedaudz atdzist. Kad masa nedaudz atdzisusi, tad tai pievieno sakultas olas, ūdenī izšķīdinātu sodu un atlikušos miltus. Visu kārtīgi samīca un liek ledusskapī uz pāris stundām savilkties.

Pēc noteiktā laika ņem mīklu, rullē plāni un veido vēlamās formiņas. Piparkūkas apsmērē ar sakultu olu un liek cepties cepeškrāsnī uz ~10 minūtēm 180C.

 20161120202642-86448.jpg

 Speķa pīrādziņi

Kas šajā laikā var būt labāks par tiem. :)

Sastāvdaļas. Mīklai – 1500 g miltu un nedaudz papildus pārkaisīšanai, 500 ml kefīra, 300 g sviesta, 8 ēd.k. cukura, 50 g svaiga rauga, šķipsna sāls, 1 tējk. kardamona, ola pārsmērēšanai. Pildījumam – 500 g žāvētas cauraugušas cūkgaļas, 2 vidēji lieli sīpoli un malti melnie pipari.

Vispirms gatavo mīklu, jo tai ir nepieciešams laiks, lai uzrūgtu. Vispirms raugam pievieno 2 ēd.k. cukura, 2 ēd.k. miltu un siltu ūdeni. Maisa līdz iegūst vienmērīgu konsistenci. Tad parasti ņemu lielu māla bļodu – tajā beru miltus, cukuru, sāli, saberztu kardamonu, pievienoju kausētu sviestu un istabas temperatūras kefīru. Kad izveidotās rauga masas apjoms ir dubultojies, to pievieno lielās bļodas saturam. Mīklu mīca līdz tā nelīp pie rokām. Tad mīklas bļodu pārklāj ar dvielīti un noliek siltā vietā rūgt uz aptuveni 1 stundu.

Kamēr mīkla rūgst, sagatavo pildījumu. Gaļiņu sagriež mazos kubiciņos, sasmalcina sīpolus. Abas sastāvdaļas samaisa, pievienojot melnos piparus pēc garšas.

Kad mīkla uzrūgusi, galda virsmu apkaisa ar miltiem, un sāk veidot pīrādziņus. Mīklu var izrullēt un ar krūzītes palīdzību veidot formiņas no mīklas, kurās pilda pildījumu un gatavo pīrādziņus, vai arī var pakāpeniski mīklu pastiept ar roku, ielikt pildījumu un ar krūzītes palīdzību nodalīt mīklu un izveidot pīrādziņu. Sagatavotos pīrādziņus apziež ar sakultu olu un liek cepties cepeškrāsnī 180 C līdz tie zeltaini brūni.

P.S. Veidojot pīrādziņus, svarīgi pārbaudīt, lai aizspieduma vieta labi turas kopā!

 20161120202717-29964.jpg

Kanēļmaizītes

Nu šīs maizītes ir manas bērnības kārums, ko bieži gada nogalē gatavoju kopā ar mammu. Šeit var izmantot to pašu rauga mīklu, ko speķa pīrādziņiem. Šad tad mīkla paliek pāri no speķa pīrādziņiem, tad to var lieti izmantot pagatavojot gardās kanēļmaizītes.

Sastāvdaļas: rauga mīkla, kanēlis, cukurs, 1 ola pārsmērēšanai, sviests

Mīklu izrullē taisnstūrveida formā. Mīklu pārsmērē ar izkausētu sviestiņu, un dāsni apber ar cukuru un kanēli. Mīklu sarullē ar pildījumu iekšpusē, veidojot iegarenu desu. To savukārt sagriež ripiņās. Ripiņas plakaniski  izvieto uz cepampannas, nedaudz piespiež un, protams, apsmērē ar olu. Maizītes liek cepeškrāsnī  cepties 180C līdz tās zeltaini brūnas.  

20161120202742-23146.jpg 

Vecrīgas

Savukārt uz kārā zoba – debešķīgās Vecrīgas.

Sastāvdaļas. Plaucētajai mīklai – 200 g ūdens, 100 g sviesta, 200 g miltu, sāls, 3 – 5 olas. Biezpiena krēmam - 600 g vājpiena biezpiena, 200 g pūdercukura, 200 g mīksta sviesta, vanilīns.

Vispirms gatavo mīklu – katliņā uzvāra ūdeni, sviestu un sāli, noņem nost no uguns un pievieno miltus. Masu maisa un karsē līdz tā saveļas lodē. Tad mīklu nedaudz atdzesē un maisot pa vienai pievieno olas. Jo mīkla sausāka – jo vairāk olu vajadzēs pievienot. Mīklu saputo ar mikseri, lai tā būtu gaisīgāka. Mīkla gatava, kad tā vienmērīgi, neplīstot tek lejā no karotes. Gatavo mīklu liek konditorejas maisā un veido kūkas. Tad tās liek cepties 230 C uz 10-15 min, līdz kūkas uzpūšas un kļūst zeltaini brūnas, tad temperatūru samazina līdz 110 C un turpina cept / kaltēt (piepaverot nedaudz krāsns durtiņas) 20 – 25 min. Kad izceptas – atdzesē.

Paralēli gatavo jau biezpiena krēmu – cukuru saputo ar sviestu, tam pievienojot samaltu vai caur sietiņu izberztu biezpienu. Masu kārtīgi samaisa.

Kad kūkas atdzisušas tajās caur pamatnē veidotu caurumu iespiež biezpiena krēmu. Tā kā mūsu ģimenē garšo Vecrīgas ar bagātīgu pildījumu, tad pārgriežu kūkas uz pusēm un bagātīgi tajās iepildu biezpiena krēmu. Ņammm... :)

 20161120202811-70911.jpg

 

Konkurss: Supergardā latviešu virtuve

20151008140647-14371.jpg

Zvaigzne ABC moto ir: “Labas grāmatas – gudrāki lasītāji!”.

Lai komentētu, nepieciešams autorizēties Reģistrējies
pece 21. novembris 2016 09:00

Klasika :) forši!

Es mēģinu saņemties piparkūku mīklai, bet vēl neesmu to izdarījusi. Vienu reizi sen, sen mēģināju, rezultāts nebija izcils.