Līgo svētku gardumi

LosOjosVerdes
LosOjosVerdes 4. jūlijs 2016 01:39
1356

"'Īsa, īsa Jāņu nakts,
Par visām naksniņām:
Vienā malā saule gāja,
Otrā saule uzlīgoja"'

Līgo svētki pavisam noteikti ir mani vismīļākie gadskārtu svētki. Tajos visskaidrāk jūtu sevī latvietību, -tieši to pagānisko, dabai piesaistīto, dziļi harmonisko stīgu. Bet tā kā šogad nebija iespējams doties ārpus pilsētas, nesanāca piedalīties ne ugunskura kuršanā, ne rīta gaismas sagaidīšanā, ne rīta pelde rasā tika. Toties šogad savā pilsētas mājas dārzā uz galda liku īsteni latviskus ēdienus. 

Pirmo gadu pati cepu pīrādziņus. Allaž tas licies, pirmkārt, darbietilpīgs process, un, otrkārt, nekad patiesībā neviens pīrāgs man tā īsti nebija garšojis. Bet! Sacepu tādus, kas burtiski kusa uz mēles. Slavēja bērni, vēlāk ciemiņi, pat kaimiņiene, kam aiznesu mazu trauciņu ar cienastu, lai viņai būtu priecīgāks noskaņojums Līgo vakarā, izteicās, ka tik garšīgus pīrādziņus viņa nav ēdusi, kopš mammas vairs nav. Un tas, ziniet, ir jau ilgi. Un tā, super recepte maniem pīrāgiem jeb to mīklai:

200 g mīksts sviests

Glāze piena

25 g raugs

1-2 ēdamkarotes cukurs

Sāls

400 g milti

Sviestu saputo ar cukuru un sāli. Uzsilda pienu tā, lai mierīgi var pirkstu ielikt (ap 35 grādiem). Mazā trauciņā ielej pāris ēdamkarotes no siltā piena, kur iedrupina raugu un samaisa, līdz tas izšķīst. Pārējo pienu lej klāt sviestam, samaisa, pievieno arī raugu. Un tad palēnām sijā klāt miltus un tik maisa, maisa, maisa. Mazliet mīklu izmīca, kad visi milti iemaisīti, apklāj ar pārtikas plēvi un liek ledusskapī uz apmēram pusstundu (var, protams, arī ilgāk). Tkmēr gatavo pildījumu. Vienai pusei man bija žāvēts cauraudzītis ar sīpolu un melnajiem pipariem, otrajai-žāvētais cauraudzītis ar Trikata Emental Light. 

Kad mīkla uzrūgusi, ņem pa daļām laukā no ledusskapja, izrullē plānu (ļoti viegli, jo mīkla ir vijīga, neplīst, neveido krunkas), liek iekšā pildījumu un aizloka. Es pīrādziņus veidoju mēness formā, nokniebjot ar glāzes malu. Liek uz pannas, apsmērē ar sakultu olu un pārber ar ķimenēm. Cep 200 grādos apmēram 20 minūtes. Kad sāk jau palikt brūni, māja smaržo pēc svētkiem.

Man no uzrādītā mīklas daudzuma sanāca 105 mazi pīrādziņi. Abi pildījumi bija izcili. Mīkla izcila-pīrāgi nepalika cieti ne nākamajā dienā, ne arī aiznākamajā.

20160704001439-13719.jpg

"Par gadiņu Jānits nāca,
Kà mēs Jāni mielosim?
Sildam pienu, cepam raušus,
Tà mēs Jāni mielosim."

Uz mana Līgo svētku galda vēl atradās ķimeņu siers, kuru gan šogad nez kāpēc pati nesēju (nākamgad noteikti!), bet mazsālītie gurķīši gan bija manu roku darbs. Kaut gan cik nu tur tā darba-ņem apmēram kilogramu mazos gurķīšus, nomazgā, liek traukā. Tiem pa starpu krāmē diļļu kātus, ķiploku daiviņas, melnos piparu graudus. Ja ir, ieliek upeņu lapas un zariņu. Uzsilda ūdeni. Litrā ūdens izšķīdina ēdamkaroti cukura un divas ēdamakarotes rupjā sāls, iemaisa ēdamkaroti mārrutku (ja nav, var iztikt bez). Marinādi lej pāri gurķiem, traukam pārliek kādu vāku, lai netiek gaiss un-viss, gaida. Var ēst jau pat pēc pāris stundām. Jocīgi, ka šādi pagatavotus gurķus var apēst ļoti daudz, bet vienkārši svaigus no dārza-garlaicīgi:)20160704002443-24441.jpg

Protams, galdu rotāja arī svaigas zemenes un pavisam tikko noņemts medus rāmītī, ko iegādājos no pazīstama bitenieka. Saldajā uzcepu rabarberu zemeņu rausi, kam par pamatu smilšu mīkla (150 g sviests, 400 g milti, 70 g cukurs, sāls, drusciņ auksts ūdens). Sajauc sausās sastāvdaļas, kam palēnām pievieno aukstu sviestu un ūdeni. Saveļ bumbu un liek ledusskapī. Pēc stundas ņem laukā, klāj cepamformā, apakšu sadursta ar dakšiņu. Tad mīklā iekšā ber smalki sagrieztus 200 g rabarberu un 200 g zemeņu. Pāri lej 2 olu, 1 sarīvētas apelsīna miziņas un 200 g bezpiedevu jogurta maisījumu (var likt vēl cukuru, bet man netīk pārāk salds). Liek krāsnī 200 grādos apmēram pusstundu. Mmmm, ņamma.20160704004453-65601.jpg

Nekādas pārēšanās mums nebija, bet tā kā arī Jāņu dienā bija pamatīgs karstums, ēst kaut ko vēderam smagu negribējās, tāpēc mūsmājās tapa aukstā zupa un ļoti gardi vasarīgi salāti (gan ne latviski:))

 Salātu sastāvdaļas:

Romiešu salātgalviņa (var variēt ar dažādiem salātiem)

Liela sauja ķiršu

2 gatavi persiki

Glāze pikanto valriekstu

Valriekstus pagatavo šādi: mazā traukā ber pāris ēdamakarotes cukura, liek uz lēnas uguns un karsē, kamēr tas pilnībā izkusis un kļuvis brūns. Liek klāt 2 tējkarotes sviesta un garšvielu maisījumu, kas sastāv no tējkarotes saldās paprikas, 1/4 kajēnas piparu, pustējkarotes malta koriandra, sāls, melno piparu. Nogriež uguni un masā ieber riekstus. Maisa, kamēr visi apklāti ar garšvielu sviesta maisījumu. Ar dakšiņu vai ko citu atdala riekstus vienu no otra. Tad ber uz cepampapīra, lai atdziest.

Lielā traukā kārto salātus, ber klāt ķiršus, kas pārgriezti uz pusēm un kam izņemti kauliņi, liek klāt šķēlītēs sagrieztus persikus un pikantos valriekstus. Viegli samaisa. Pa virsu liek pāris Trikāta sniega bumbas ar amoliņu. Visam pāri lej mērci: 5 sniega bumbas sakuļ kopā ar 3 ēdamkarotēm paniņām, 1 tējkaroti medus, 2 ēdamkarotes olīveļļas, 1 tējkarote baltvīna etiķa, garšvielām.

Super vasarīgi, viegli, bet sātīgi un krāšņi salāti, kas pārpilni interesantām garšām.

20160704011426-69385.jpg

'Ej ar Dievu, Jāņa diena, 
Mēs tev' skaisti palaižam;
Nāc atkal citu gadu, 
Mēs tev skaisti saņemsim."

(Noformējumam izmantotas latviešu tautasdziesmas no www.dainuskapis.lv)

Līgošanas konkurss ar TRIKATA Light

 20160323224136-57484.jpg

Māksla izgaršot!


Lai komentētu, nepieciešams autorizēties Reģistrējies
LosOjosVerdes 4. jūlijs 2016 09:57

pece un Kaķmeitene

Bija jau arī garšīgi!:)

LosOjosVerdes 4. jūlijs 2016 09:56 VIT@

No Tevis ko tādu dzirdēt ir kā medusmaize ausīm:)
Paldies! Valriekstu pagatavošana ir aprakstīta.

Linduchy 4. jūlijs 2016 09:41

Ņam, ņam :) (Y)

Ciao 4. jūlijs 2016 08:58

Man patīk kā esi noformējusi visu(Y) P.S. kas ir pikantie valrieksti?

pece 4. jūlijs 2016 08:28

Kārdinoši!