Lēni, latviski, sātīgi - grūbu biezputra

VesmaSk
VesmaSk 23. oktobris 2020 19:35
123

Dienas paliek drēgnas, un pusdienās gribas kaut ko sildošu un sātīgu. Kartupeļi jau apnikuši, makaroni vēl jo vairāk, griķi nav nopirkti, bet virtuves skapīša tālākajā stūrī atrodu grūbas. Jā, gatavošu grūbu biezputru. Ātri tas nebūs, toties gardi un sātīgi gan. 

Mazgāt, mazgāt un mazgāt - tā vajag rīkoties ar grūbām. Vispirms tās skaloju un mazgāju vairākos ūdeņos, kamēr šķiet, ka nu jau būs labi, tad pārleju ar tīru ūdeni un atstāju uz vismaz divām stundām mērcēties. Pēc tam atkal grūbas mazgāju, kamēr ūdens vairs nav duļķains. Beru nomazgātās, nomērcētās grūbas katliņā un pārleju ar tīru ūdeni, lieku vārīties uz vidējas uguns. Tikko parādās vārīšanās pazīmes, ņemu grūbas no uguns nost un ūdeni noleju. Jā, jā, atkal tas ūdens ir duļķains, bet duļķes ir tās, kas putru iekrāso neglīti pelēku, man to nevajag. Pēc netīrā ūdens noliešanas beidzot grūbas ir gatavas vārīšanai pa nopietno, atkal lieku tās katlā un nu pārleju ar ūdens un piena maisījumu, to taisu pēc savas patikas - pusi uz pusi vai vairāk pienu, kā nu kuro reizi patīk. Pārleju ūdens-piena maisījumu tā, lai tas nedaudz nosegtu grūbas, visu vāru uz lēnas uguns, ik pa laikam apmaisot. Ja šķiet, ka grūbām ir par maz šķidruma, pieleju nedaudz piena vai ūdens, vai abus. Man patīk uguni ik pēc laiciņa nogriezt un atstāt grūbas katliņā zem vāka sautēties, tad atkal pēc brīža palikt uguni zem katla un tā turpināt sautēt putru tālāk, kamēr tā gatava (grūbas mīkstas). Pasniedzu putru ar aizdaru - saceptu žāvētu gaļu un sīpoliem vai vienkārši ar sviestu. Veģetāriešiem gaļas vietā aizdarā var likt sēnes. 

Un kad tu pēdējo reizi vārīji grūbu putru?

Just Nature rudens recepšu konkurss


20201016145101-25678.jpg

Lai komentētu, nepieciešams autorizēties Reģistrējies