Latviešu tradicionālākie salāti – RASOLS

Autors: Sieviešuklubs.lv, 2015. gada 9. jūnijs, 12:03:14
Latviešu tradicionālākie salāti – RASOLS

Jā gan, virsrakstā nav kļūda – šos tradicionālos salātus ir pareizi saukt par rasolu, nevis rosolu (salātu nosaukums cēlies no krievu vārda рассол).

Lai arī daudzi uzskata rasolu par kārtīgu padomju palieku, ko derētu iznīdēt no latviešu virtuves, tomēr būsim godīgas – rasols ir kļuvis par tradicionālākajiem latviešu svētku salātiem.

Sastāvdaļas:

5 vidēja lieluma kartupeļi

3 nelieli burkāni

1 vidēji liels sīpols

5 vārītas olas

Konservēti zaļie zirnīši (0.5l burkā vai bundžā)

0.5kg labas Doktordesas, vārītas vai žāvētas gaļas

3-5 skābēti vai marinēti gurķi (var papildus pielikt klāt arī svaigu gurķi)

0.5kg skābā krējuma (vai 250g krējuma un 250g majonēzes)

1 ēdamkarote sinepju

1 tējkarote mārrutku

sāls, pipari, dilles pēc garšas

Pagatavošana:

Kartupeļus un burkānus kārtīgi nomazgā un novāra ar visu mizu.

Ja salātiem paredzēts pievienot vārītu gaļu desas vietā, tad liek vārīties atsevišķā katliņā arī to.

Kad kartupeļi, burkāni un gaļa gatavi, liek atdzesēties.

Smalki sagriež sīpolu, olas, gurķus. Kad atdzisuši dārzeņi un gaļa, arī tos smalki sagriež.

Sagrieztās salātu sastāvdaļas un konservētos zirnīšus sajauc kopā lielā bļodā.

Pagatavo mērci – krējumu sajauc ar sinepēm, mārrutkiem, sāli, pipariem, dillēm.

Mērci pievieno salātiem un kārtīgi visu samaisa. Liek ledusskapī savilkties.

Lai labi garšo!

Vai Tu mājās mēdz gatavot rasolu?