Latviešu tradicionālākie salāti – RASOLS
Jā gan, virsrakstā nav kļūda – šos tradicionālos salātus ir pareizi saukt par rasolu, nevis rosolu (salātu nosaukums cēlies no krievu vārda рассол).
Lai arī daudzi uzskata rasolu par kārtīgu padomju palieku, ko derētu iznīdēt no latviešu virtuves, tomēr būsim godīgas – rasols ir kļuvis par tradicionālākajiem latviešu svētku salātiem.
Sastāvdaļas:
5 vidēja lieluma kartupeļi
3 nelieli burkāni
1 vidēji liels sīpols
5 vārītas olas
Konservēti zaļie zirnīši (0.5l burkā vai bundžā)
0.5kg labas Doktordesas, vārītas vai žāvētas gaļas
3-5 skābēti vai marinēti gurķi (var papildus pielikt klāt arī svaigu gurķi)
0.5kg skābā krējuma (vai 250g krējuma un 250g majonēzes)
1 ēdamkarote sinepju
1 tējkarote mārrutku
sāls, pipari, dilles pēc garšas
Pagatavošana:
Kartupeļus un burkānus kārtīgi nomazgā un novāra ar visu mizu.
Ja salātiem paredzēts pievienot vārītu gaļu desas vietā, tad liek vārīties atsevišķā katliņā arī to.
Kad kartupeļi, burkāni un gaļa gatavi, liek atdzesēties.
Smalki sagriež sīpolu, olas, gurķus. Kad atdzisuši dārzeņi un gaļa, arī tos smalki sagriež.
Sagrieztās salātu sastāvdaļas un konservētos zirnīšus sajauc kopā lielā bļodā.
Pagatavo mērci – krējumu sajauc ar sinepēm, mārrutkiem, sāli, pipariem, dillēm.
Mērci pievieno salātiem un kārtīgi visu samaisa. Liek ledusskapī savilkties.
Lai labi garšo!
Vai Tu mājās mēdz gatavot rasolu?
O jà, més tāpat daram, lai ilgāk var ēst
Kārtējo reizi redzams, ka katrai saimniecei ir sava PAREIZĀ rasola recepte




Manās mājās rasolā parasti liek vārītu gaļu, bet desa tiek izmantota tikai absolūta slinkuma stadijā
Mērci negatavo no krējuma, sinepēm&co, bet gan izmanto Provansas majonēzi
Un lai salāti nebūtu skābi jau nākamajā dienā, parasti visu lielo salātbļodu nesajauc ar majonēzi - no lielās bļodas ieliek nedaudz salātu mazākā bļodā un pieliek majonēzi. Pārējie salāti var veiksmīgi nostāvēt ledusskapī pat 3-4 dienas -un tad katru dienu pa bikiņam paņem
Pašai man negaršo, jo negaršo zirnīši, svaigi sīpoli un vēl, manuprāt, salātos neder skābie gurķi
Bet nu tas tīri manas individuālās īpatnības. Vecāki svētkos taisa
Bet tā man no tādiem tradicionāliem salātiem visvairāk garšo krabju salāti (zem krabjiem slēpjas gan dabīgas garneles vai krabja gaļa, gan arī tās feikās nūjiņas)
Pati bieži taisu vēl siera salātus, vēl visādus ar visu ko iekšā.
Nu katram jau tā recepte rosolam sava - es, piemēram, lieku tikai vienu maziņu burkānu un tikai 3 zirņus nevis 0.5kg. Mārrutki vispār neiet klāt un dilles arī ne! Sīpolu arī nelieku, ja kad paliek pāri, tad nākamā dienā tas sīpols velk jau uz skābumu. Gurķus vienmēr sagriežu pirmos un tad nostāvās un noleju lieko sulu.
Kādi burkāni rosolā?
Mūsmājās rosols uz urāaa iet bērniem, reizi pāris mēnešos pagatavoju, lai pieēdas uz nebēdu un miers!
Tā kā Rasols ir cēlies no Krievijas kura tur cara, un receptūra neesot bijusi iedomājama bez vēža astēm un siļķi un, protams, bez desas, tad šitos salātus var mierīgi dēvēt par Rosolu!
ManasĢimenes rasols cauri laikiem ir bez burkāniem, bet ar āboliem un ķilavām. Un mērce tikai no krējuma, sinepēm, sāls un melnajiem pipariem.
... tagad nozīmē to pašu 
Rasola griešana bija ar visādiem rituāliem saistīta. Tas vienmēr nozīmēja - būs svētki
Nē, negatavoju viss...Latvijā protams šad un tad pa reizei svētkos parādās uz galda šīs ēdiens.