Kafija – vai zinājāt?

Autors: pece, 2010. gada 30. jūlijs, 00:00:00
Kafija – vai zinājāt?

Komentāros diskutējam par dabīgo kafiju un garšām, tāpēc nolēmu padalīties ar savu pieredzi. Vispirms jau kafijas atšķiras ar šķirnēm, no kurām iegūst kafijas pupiņas, tomēr tas nav vienīgais, kas ietekmē kafijas garšu. To ietekmē ne tikai šķirne, bet arī audzēšanas apstākļi!

 

{smallpic:1}

 

 

Visdārgākā kafija tiek iegūta, kafijas pupiņas lasot civetkaķa izkārnījumos, jo šis kaķis iet medībās un dzīvo vietās, kur civilizācija nepiekļūst, tur saēdas kafijas pupiņas, kuras īsti nepārstrādājas, un tad pastaigu laikā cilvēkiem tuvāk, ar izkārnījumiem tās iznāk laukā.

 

 

Tālāk kafijas garšu ietekmē grauzdēšana – papētot kafijas paciņas varam uzzināt kāda ir grauzdējuma pakāpe – mazliet, vidēji, vai stipra. Reizēm mēdz būs skābais grauzdējums, bet kā to iegūst nezinu, vien cenšos no tādām kafijām izvairīties, jo skābās kafijas man negaršo. Visvieglāk mūsu lielveikalos grauzdējumu var atšķirt Lofbergs lila kafijām, tur šie uzraksti neslēpjas maziem burtiņiem, bet ir viegli pamanāmi.

 

 

Pēc grauzdēšanas kafija tiek malta. Nav tak noslēpums, ka vislabāk garšo kafija, gatavota no svaigi maltām pupiņām. Un kafiju pupiņu maluma rupjums arī mēdz būt atšķirīgs – reizēm kafija ir gluži kā putekļi, bet reizēm biezumos varam ieraudzīt kārtīgus graudus.

 

 

Bet tas vēl nav viss! Kafijas garšu būtiski iespaido kafijas gatavošanas procesā izmantotais ūdens. Diemžēl kafijai nepatīk nedz ciets ūdens, nedz ūdens ar augstu dzelzs saturu – abas šīs lietas mūsu zemē ir plaši izplatītas problēmas. Ja neticiet, ka kafijas garša būtiski atšķiras, atkarībā no ūdens, tad iesaku pašām paeksperimentēt – man ir tā, ka kafijas šķirnes, kuras lietoju Rīgā, neizmantoju laukos un otrādi, jo no vienas kafijas paciņas gatavotā kafija laukos un Rīgā pēc garšas būtiski atšķiras, to jūtu pat es!

 

 

 

Ja ir problēmas ar holesterīna līmeni asinīs, tad vislabāk ir lietot filtrētu, nevis uzlietu kafiju. No pirmā acu skatiena šķiet – kāda gan tur var būt starpība? Bet ir – uzlietā kafija satur taukus, bet filtrētā taukus tikpat kā nesatur, jo tie paliek filtrā.

 

 

 

Dzerot kafiju atcerēsimies, ka kafijai piemīt urīndzenošas īpašības, tāpēc ārsti un dietologi iesaka lietot papildus šķidrumu, vidējais aprēķins ir uz katru tasi kafijas, divas tases tīra ūdens. Nedarīsim pāri savam organismam!

 

 

Interesanti, ka lai pagatavotu vienu standarta tasīti kafijas (125 ml) ir nepieciešams 140 litri ūdens, ko izmanto izaudzējot un apstrādājot kafijas pupiņas.

 

 

Manas iecienītākās kafijas šobrīd ir Lofbergs Lila, Dallmayr un President. Un Tava?

 

Foto: Flickr.com