Kafija – vai zinājāt?

pece
pece 30. jūlijs 2010 00:00
827

Komentāros diskutējam par dabīgo kafiju un garšām, tāpēc nolēmu padalīties ar savu pieredzi. Vispirms jau kafijas atšķiras ar šķirnēm, no kurām iegūst kafijas pupiņas, tomēr tas nav vienīgais, kas ietekmē kafijas garšu. To ietekmē ne tikai šķirne, bet arī audzēšanas apstākļi!

 

{smallpic:1}

 

 

Visdārgākā kafija tiek iegūta, kafijas pupiņas lasot civetkaķa izkārnījumos, jo šis kaķis iet medībās un dzīvo vietās, kur civilizācija nepiekļūst, tur saēdas kafijas pupiņas, kuras īsti nepārstrādājas, un tad pastaigu laikā cilvēkiem tuvāk, ar izkārnījumiem tās iznāk laukā.

 

 

Tālāk kafijas garšu ietekmē grauzdēšana – papētot kafijas paciņas varam uzzināt kāda ir grauzdējuma pakāpe – mazliet, vidēji, vai stipra. Reizēm mēdz būs skābais grauzdējums, bet kā to iegūst nezinu, vien cenšos no tādām kafijām izvairīties, jo skābās kafijas man negaršo. Visvieglāk mūsu lielveikalos grauzdējumu var atšķirt Lofbergs lila kafijām, tur šie uzraksti neslēpjas maziem burtiņiem, bet ir viegli pamanāmi.

 

 

Pēc grauzdēšanas kafija tiek malta. Nav tak noslēpums, ka vislabāk garšo kafija, gatavota no svaigi maltām pupiņām. Un kafiju pupiņu maluma rupjums arī mēdz būt atšķirīgs – reizēm kafija ir gluži kā putekļi, bet reizēm biezumos varam ieraudzīt kārtīgus graudus.

 

 

Bet tas vēl nav viss! Kafijas garšu būtiski iespaido kafijas gatavošanas procesā izmantotais ūdens. Diemžēl kafijai nepatīk nedz ciets ūdens, nedz ūdens ar augstu dzelzs saturu – abas šīs lietas mūsu zemē ir plaši izplatītas problēmas. Ja neticiet, ka kafijas garša būtiski atšķiras, atkarībā no ūdens, tad iesaku pašām paeksperimentēt – man ir tā, ka kafijas šķirnes, kuras lietoju Rīgā, neizmantoju laukos un otrādi, jo no vienas kafijas paciņas gatavotā kafija laukos un Rīgā pēc garšas būtiski atšķiras, to jūtu pat es!

 

 

 

Ja ir problēmas ar holesterīna līmeni asinīs, tad vislabāk ir lietot filtrētu, nevis uzlietu kafiju. No pirmā acu skatiena šķiet – kāda gan tur var būt starpība? Bet ir – uzlietā kafija satur taukus, bet filtrētā taukus tikpat kā nesatur, jo tie paliek filtrā.

 

 

 

Dzerot kafiju atcerēsimies, ka kafijai piemīt urīndzenošas īpašības, tāpēc ārsti un dietologi iesaka lietot papildus šķidrumu, vidējais aprēķins ir uz katru tasi kafijas, divas tases tīra ūdens. Nedarīsim pāri savam organismam!

 

 

Interesanti, ka lai pagatavotu vienu standarta tasīti kafijas (125 ml) ir nepieciešams 140 litri ūdens, ko izmanto izaudzējot un apstrādājot kafijas pupiņas.

 

 

Manas iecienītākās kafijas šobrīd ir Lofbergs Lila, Dallmayr un President. Un Tava?

 

Foto: Flickr.com 

Autors neiebilst, ja viņa publicētais materiāls portālā Sieviešu Klubs, bez iepriekšējas saskaņošanas ,tiek ievietots citos informācijas avotos ar hipersaiti uz viņa oriģinālo materiālu.
Lai komentētu, nepieciešams autorizēties Reģistrējies
rukitepukite 11. augusts 2010 22:21

Jacobs un Īru krēma kafija :))

taix 6. augusts 2010 11:11

Ne jau visas kafijas ir vāktas izkārnījumos,tā ir tikai īpaša šķirne un diez vai retais Latvijā šādu kafiju vispār ir garšojis.
Tā kā dzeram kafiju un izbaudam to!!!

sandrulish 30. jūlijs 2010 17:57

Mums tagad ģimenei topā ir Dallmayr- katru rītu ar vīriņu pa krūzei izdzeram!!!!
Ļoti garda!!!!:P:P:P

lenii 30. jūlijs 2010 17:26

Man garšo Jacobs un Tchibo kafija :)
Kādreiz mēdzu kafijai pievienot arī saldējumu- tas tik ir baudījums!

30. jūlijs 2010 16:48

no sakuma pangasija, tagad kafija, tik pat labi var teikt ari par kartupeliem ari tie tiek audzeti meslojot ar lopu pekalijam. bet mes visi edam un esam dzivi un veseli.

30. jūlijs 2010 16:18

..kafijas dzeršanu es vienmēr nosaucu kā vienīgo savu atkarību..bet negribu no tās atbrīvoties-kā teica kāds kafijas izplatītājs,ja darba dienas vidū nav laika iedzert kafiju,tad netiek pareizi organizēts darbs-pilnīgi piekrītu..

pece 30. jūlijs 2010 14:38

Viesi:
Nelasi ;)

30. jūlijs 2010 14:20

riebjas lasit tas jelibas

laaciite 30. jūlijs 2010 12:44

Nu, meitenes sakārdinājāt:)
Es reti kad dzeru kafiju, tikai kompānijas pēc.Manā skapītī ir Tchibo exclusive, nav ne vainas.Es vienkārši no viņām neko nesaprotu, gadījies kafeinīcās dzert nu gan muti savelk:)
Lai Jums jauka diena!

30. jūlijs 2010 11:16

es kafiju izderu dien 7 kruzes!!!dazreiz pat vairak!!!varbut tas tapec,ka nedzeru,nesmekeju un mani nerv i ari neizstur dienas slodzi un kafiju dzeru ka mans tetis--big kruzes!!!:)

pece 30. jūlijs 2010 09:52

Merild man īsti neiet pie sirds, tāpat kā Jakobs. Paulig labprāt lietoju šad un tad laukos, bet savienojumā ar Rīgas krāna ūdeni man tā neder. Bet katram jau savs :)

30. jūlijs 2010 09:43

Esmu kafijas fane...litoju Merrild, Lofbergs Lila, Paulig...mmmm

Rebeka 30. jūlijs 2010 09:27

Es tagad dzeru to Dellmayr ko šeit SK vinnēju mlaiciņu atpakaļ, man pat ļoti garšo, darbā ir Merild kafija, tā man ir par skābu vai rūgtu, vēl īsti neesmu sapratusi kas īsti viņai pa vainu.

rozhuks 30. jūlijs 2010 00:27

Viennozīmīgi tā ir Merild un Dallmayr!
Jap šos visus faktus un patiesību,kas no šī visa ir 50-50% ,es zināju,un mani tas ne uztrauc neko-es dzeru kafiju u dzeršu,kaut vai viņa ir vākta,tā teikt "izkārnījumos"!!!