Kad jābaro iekšējais veģetārietis

Linduchy
Linduchy 25. februāris 2016 09:32
2313

Šogad gavēņa laikā mūsmājas ir brīvas no gaļas un gaļas produktiem. Godīgi sakot, es neesmu pārāk reliģioza, tāpēc neesmu interesējusies, kādi vēl produkti nav atļauti reliģiskā gavēņa laikā. Mūsu gavēnis aprobežojas ar gaļas un gaļas produktu izslēgšanu no ēdienkartes - pirmie soļi uz veģetārismu :)

Vai es jūtu kādas pārmaiņas pēc atteikšanās no gaļas? Varu droši apgalvot, ka sajūta ir vieglāka - gan fiziski, gan garīgi. Pirmajās dienās organisms īpaši nekā nereaģēja uz gaļas neesamību, jo arī pirms tam nebija tā, ka gaļu ēstu katru dienu 3x dienā. Nepārtraukta bada sajūta arī mani nepiemeklēja. Vārdu sakot, jūtu tikai pozitīvas pārmaiņas  :)

Tad nu padalīšos ar dažām receptēm>>>

Maizītes ar biešu-valriekstu-siera salātiem un šprotēm.

Ļoooti sātīgs ēdiens. Ja paredzēts tusiņš - šo droši vari celt galdā :)

Nepieciešams: 

  • 2 bietes
  • sauja valriekstu
  • Fetas siers
  • Santa Maria Vidusjūras garšaugu maisījums
  • maize
  • šprotes eļļā
  • olīveļļa cepšanai
  • 1ēd.k.etiķa

Nomizo bietes, sagriež mazos kubiņos, liek apcepties eļļā, ik pa laikam apmaisot. Kad bietes viegli apcepušās pusmīkstas, pievieno Vidusjūras garšaugus, 1ēd.k.etiķa un ūdeni, uzliec vāku un izsautē līdz tādai pakāpei, lai bietes būtu viegli kraukšķīgas.

Atsevišķi apgrauzdē valriekstus.

Kad bietes un valrieksti nedaudz atdzisuši, sajauc tos kopā ar sadrupinātu sieru un masu sablenderē.

Biešu-valriekstu-siera masu var ēst atsevišķi kā salātus, bet var pasniegt kā uzkodu - uz maizes šķēlēm, pa virsu uzliekot pa šprotītei.

20160225090640-34706.jpg

Pilngraudu tarte ar sēnēm

Mīklai - 250g pilngraudu miltu, 125g sviesta, 2 olas, šķipsna sāls

Pildījumam - 150g sēņu, sauja ķirštomātu (vai attiecīgs daudzums sagrieztu parasto tomātu), 2 paciņas Mozzarella siera, 1 sīpols, 4 ķiploka daiviņas, buntīte pētersīļu (vai pāris saujas spinātu), 2 olas, nedaudz piena, Santa Maria Vidusjūras garšaugu maisījuma.

Izkausē sviestu, sajauc ar miltiem, olām un sāli. Kārtīgi izmīca mīklu. Ieliek mīklu traukā, apklāj ar pārtikas plēvi un liek ledusskapī uz 30min.

Tikmēr apcep sēnes ar sīpolu un ķiplokiem, beigās pievienojot Vidusjūras garšaugus un sakapātus pētersīļus (vai spinātus, ja ir pieejami).

Izvelk mīklu no ledusskapja, izrullē un ieklāj formā. Sadursta mīklu ar dakšiņu. Liek cepties krāsnī 200 grādu temperatūrā 10min.

Kad mīkla apcepusies, to izņem no krāsns. Liek sēņu pildījumu. Pa virsu izkārto tomātus un Mozzarella sieru. Pārlej pāri sakultu olu ar pienu. Liek atpakaļ krāsnī cepties 180grādu temperatūrā 25-30min.

Tarti ēd siltu!

20160225091643-19685.jpg

Veģetārās "kotletes"

Gavēņa laikā kotletes var cept no visdažādākajiem dārzeņiem - šoreiz bildē puķkāpostu-cukīni kotletes ar sieru.

Kā tādas pagatavot? Ļoooti vienkārši! Ņem jebkurus dārzeņus pēc saviem ieskatiem (puķkāpostus, brokoļus, ķirbi, burkānus, bietes utt.), sablenderē, pievieno sakultu olu un garšaugus pēc ieskatiem. Uz cepampannas izklāj cepampapīru. Veido dārzeņu kotletītes sev vēlamajā izmērā, liec uz cepampapīra. Beigās pārkaisi pāri sarīvētu sieru. Un liec cepties cepeškrāsnī 180 grādu temperatūrā aptuveni 20 minūtes.

Dārzeņu kotletītes labāk garšo siltas. Pasniedz ar skābo krējumu.

20160225092256-57045.jpg

Kartupeļu-mencu salāti

Nepieciešmas:

  • 3 olas
  • 2-3 vidēji lieli kartupeļi
  • 1 mencas fileja
  • lociņi
  • garšvielas pēc ieskatiem
  • 2ēd.k. skābā krējuma
  • 1tējk. sinepju

Nomizo un novāra kartupeļus. Novāra olas (vidēji cietas vai cietas). Apcep mencas filejas gabaliņus.

Kad kartupeļi un olas gatavas un atdzisušas, sagriež gabaliņos. Sakapā lociņus. Sajauc visas sastāvdaļas kopā, pievienojot krējumu, sinepes un garšvielas pēc ieskatiem. Visu kārtīgi samaisa un pasniedz.

Lai veselīgs un garšīgs gavēņa laiks! ;)

Lai komentētu, nepieciešams autorizēties Reģistrējies
Kerstyna 25. februāris 2016 20:23

Interesantīgi, katrā ziņā :)

Aggie 25. februāris 2016 10:37

bietes, yummy :P

VesmaSk 25. februāris 2016 10:31

Mani ieinteresēja tie biešu salātiņi uz maizes ar šprotēm. Būs kādu dienu jāpamēģina.

Linduchy 25. februāris 2016 09:54 LosOjosVerdes

Šampinjonus :)

LosOjosVerdes 25. februāris 2016 09:52

Tarte izskatās ņammīga. Kādas sēnes liki?