Izrādās, arī paku sula ir "īsta sula"!

11. marts 2010 00:00
1331
Tikai 9% iedzīvotāju zina, ka veikalā nopērkamās sulas ir dabīgas un nesatur konservantus
{smallpic:1}


Tikai 9% Latvijas iedzīvotāju zina, ka saskaņā ar likumdošanu veikalā nopērkamās sulas pakās ir dabīgas un nesatur konservantus. Viens no iemesliem - neizskaidrojošs iepakojuma marķējums, kas tiešā veidā nepaskaidro, ka sulas ir dabīgas.

Likumdošanas prasības nosaka, ka sulām ir jābūt dabīgām!

 

Saskaņā ar likumdošanu, uzraksts uz iepakojuma "sula" norāda, ka tā ir dabīga un tās sastāvā nav konservantu vai citas pārtikas piedevas. Tāpēc pārsteidzoši, ka tik daudz iedzīvotāju nezina, ka veikalā nopērkamās sulas ir dabīgas.

{smallpic:2}

Inga Šmate, Veselības ministrijas, Sabiedrības veselības departamenta direktore: "Patērētājam vispirms ir jāiepazīstas ar iepakojuma marķējumu. Ja uz tā nav rakstīts, ka produktam ir pievienotas E vielas, tai skaitā konservanti, vai cukurs, tad šajā produktā to nav. Sulas var salīdzināt ar jebkuru citu dzērienu, piemēram, ja produkta marķējumā norādīts "Dabīgais minerālūdens", tad tas norāda, ka ūdens ir iegūts no pazemes ūdens atradnes, tas nav apstrādāts un ir dabīgs ūdens. Līdzīgi ir ar sulu produktiem pakās - uzraksts "100%sula" norāda, ka produkts ir pilnībā dabīgs un tam nav atļauts pievienot ne konservantus, ne citas pārtikas piedevas, aromatizētājus, kas uzlabotu tā garšu."

 

Eiropas Savienības un vietējās likumdošanas prasības par jebkura produkta, tostarp sulu pakās, kvalitāti un nekaitīgumu ir ļoti stingras. Izsekojamam un caurskatāmam ir jābūt ne tikai ražošanas procesam, bet arī produkta izejvielām - pat augļiem, no kā tiek gatavots sulu koncentrāts. Latvijā prasību izpildi stingri uzrauga Pārtikas un veterinārais dienests, tāpēc nav iespējams, ka ražotājs ar uzrakstu uz iepakojuma maldinātu patērētājus.

 

70% iedzīvotājiem ir labas zināšanas par uzturvielām sulās


70% respondentu zina, ka veikalā nopērkamajās paku sulās ir minerālvielas, kas spēcina mūsu organismu. Turklāt 44% sniedza atbildi, ka sulās uzturvielas ir līdzvērtīgi kā citos ēdienos.

{smallpic:3}

Inga Pūce, uztura speciāliste, "Figūras draugi" konsultante: "Sula nav tikai dzēriens, bet tas ir arī ēdiens, jo bez A,B,C vitamīniem satur ogļhidrātus un dažādas minerālvielas - kalciju, kāliju, magniju, dzelzi, fosforu. Sulas satur arī organiskās skābes, kas aktīvi piedalās barības vielu pārstrādes procesos, un tām piemīt pretiekaisuma un antibakteriāla iedarbība. Tāpēc par veikalā nopērkamajām sulām var teikt, ka tās ir ne tikai dabīgas, bet arī veselīgas!"

 

Par sulu kampaņu "Īsta sula"


Lai stiprinātu sulu dzeršanas tradīcijas Latvijā, Sulu ekspertu padome rīko informatīvu kampaņu "Īsta sula!", kuras uzdevums ir veicināt sabiedrības izpratni par sulu dabīgumu. Kampaņas mērķis ir izglītot sabiedrību par veikalos nopērkamo sulu dabīgumu, informējot, kā pēc iepakojuma marķējuma var izvēlēties īstu sulu, kā arī kā tiek sulas ražotas.

 

Vairāk informācijas www.istasula.lv .

Foto: istasula.lv

Autors neiebilst, ja viņa publicētais materiāls portālā Sieviešu Klubs, bez iepriekšējas saskaņošanas ,tiek ievietots citos informācijas avotos ar hipersaiti uz viņa oriģinālo materiālu.
Lai komentētu, nepieciešams autorizēties Reģistrējies
krisanta 12. marts 2010 16:20

nu es varu ieteikt labu veikalu Rīgas centrā, kurā visu gadu un arī patlaban nopērkami vitamīniem bagāti pašmāju dārzeņi, augļi, arī sulas, tostarp no bioloģiski audzētiem produktiem :)
+rūpnieciski ražoto pienu tiešām gatavo no pulvera, kas savukārt gatavots no īsta piena, gluži tāpat kā sulu koncentrātiņš tiek gatavots no īstiem augļiem - jā, piekrītu. princips ir līdzīgs un kvalitāte arī.

12. marts 2010 14:57

Sulas tiek ražotas no koncentrāta, bet tas nav pulveris :) Koncentrāts ir drīzāk līdzīgs biezenim. 100% sula ir dabīga tādēļ, ka ražošanas procesā pilnīgi nekas papildus netiek pievienot klāt tāds, kas jau pirms tam nav bijis auglī. Nevar likt papildu cukuru, lai saldāks, krāsvielu, lai smukāks u.tml. Bet te ir runa tieši par 100% sulām! Tikko svaigi spiesat sula, ja spiežam to no saviem āboliem, protams, būs vitamīniem bagātāka, BET ja to izdzeram dažu stundu laikā, pēc tam vitamīni tāpat pazūd. Ar apelsīniem gan ir divdomīgāk. vai nu dzeram paku sulas, kuras gatavojot izmantoti tikko novākit, pilnībā gatavo augļi, kad tajos ir visvairāk vitamīnu, vai nu nopērkam pie mums zaļus novāktus apelsīnus un spiežam no tiem. Ne vienā no variantiem neiegūsim bisu to, ko no tikko no koka noplūkta svaiga augļa. BET neaizmirsīsim, ka pie mums aug ne viss un lielu gada daļu aizņem ziema -vai tāpēc visu ziemu ēdīsim tikai sniegu un sūkāsim lāstekas? :D :D :D

krisanta 12. marts 2010 11:05

pamatā jau jebkas kaut kad ticis radīts no dabīgām vielām (piemēram piens, kas ražots no pulvera) :D jautājums - kāda jēga dzert kaut ko, kas kaut kad pirms nenormālākās apstrādes bijis dabīgs produkts, ja no tā lielākā daļa vērtīgo vielu/vitamīnu u.c. sen jau pazudušas? šis raksts tomēr ir klajš PR paņēmiens - it kā jau patiesi fakti+ neviens it kā tieši netiek aicināts pirkt konkrētus produktus, bet diezgan vienpusēja informācija, lai radītu iespaidu it kā šīs te "paku sulas" būtu līdzvērtīgas patiesi dabīgajām (kur nu vēl bioloģiskajām) sulām un tā aicinātu izvēlēties tieši tās.

ievukitis 12. marts 2010 07:07

Ļoti atvainojos par tiem pulveriem :).

Ir jau sulas mājās kuras dzer arī 100 %.

12. marts 2010 01:40

Komentārs tiem lasītājiem, kuriem patiešām interesē:

Šīs "tetrapaku" sulas ražo no koncentrātiem, kas no attiecīgo augļu izcelsmes valstīm nāk lielās mucās - tādi kā biezeņi, ja sulas ir ar visu mīkstumu (piemēram, persiku un tomātu) un dzidrākas, ja tādas sulas kā ābolu vai vīnogu. Tie nav pulveri. Un, protams, ka šīs sulas ir dabīgas - tajās nav nekādi mākslīgi aromatizētāji vai konservanti. Lai panāktu patīkamāku garšu var saldināt un/vai pievienot, piemēram citronskābi. Pastāv 3 vispārpieņemtas sulu "atšķaidījuma" kategorijas - sulas, nektāri, un sulu dzērieni. Atšķaidīts tiek tādēļ, lai panāktu "gatavs lietošanai" produktu, jo taču mājās spiestās sulas arī nedzeram 100% koncentrātu, vai ne?!

Savukārt ilgo glabāšanas termiņu panāk pateicoties tetrapaku aseptiskajam iepakojumam - pildīšana attiecīgā sterilā un pareizā augstas temperatūras vidē. (To savukārt nespēj nodrošināt mazie ražotāji, kuru ražošanas procesi ir līdzīgi mājas apstākļiem.) Jo kādēļ gan produkti bojājas? - tādēļ, ka gaisā tajos sāk vairoties nevēlamās baktērijas, savukārt aseptiskā iepakojumā tas tiek maksimāli izskausts.

Tiešām interesanti palasīt tādus komentārus kā krisantai, kas faktus sauc par muļķībām, bet savu viedokli...

Rebeka 11. marts 2010 22:53

Sulas cik zinu ražo no koncentrāta kurš itkā ir dabīgs, un cukurs jau nav nekas nedabīgs ja runā par saldumu! Lai nu kā, ražošanas un apstrādes process nav gluži kā mājās spiestai sulai, bet vai tādēļ nedabīgs?? Tad jau sanķa ak piens mums kas pakās arī ir nedabīgs jo negaršo tāpatk kā tas kas tikko no govs izslaukts, Vaine??

muuna 11. marts 2010 22:30

nu par nosacīti dabīgu varbūt var saukt to pulverīti, kas iegūts no dabīgiem augļiem. Bet vai tad pulverītis ir dabīga sula??? :D:D:D:D

ievukitis 11. marts 2010 21:20

Nu vispār es esmu dzirdējusi, ka tās sulas tīri teorētiski ir dabīgas, jo nav tur klāt nekā tāda nedabīga, bet gatavotas citādi. Tā sula, kas tiek izspiesta no sākuma tiek pārvērsta pulverī un tad to sulu pulveri (gan jau tam ir kāds gudrs nosaukums) šķaida ar ūdeni, bet nu varbūt ir kāds kas labāk to izskaidrot. PVD pārstāvji vienreiz baigi forši stāstīja, bet nu tā precīzi vairs neatceros, bet nu tās sulas tiešām nav tā, ka svaigi spiestas tiek sapildītas tetra pakās, cik zinu, tad dabīgās sulas tādās nemaz neuzglabājās.

happy2012 11. marts 2010 20:22

man arii neticaas,ka veikalaa pirktaas sulas ir 100%dabiigas....es labaak dzeru passtaisiitu pluumju kompotu,vai arii vasaraa spiezzu svaigaas sulas;)

sandija 11. marts 2010 18:37

es svaam bērnam (1.8 gadi) dodu plūmju sulu no pakas, jo viņam ir aizcietējumi

ilzel 11. marts 2010 18:19

Pašu spiesta ābolu sula patiesi nestāv blakus veikalā nopērkamajai ābolu sulai. Šī tik manāmā garšas atšķirība, arī ir par iemeslu tam, kāpēc liekas, ka paku sula tomēr nav īsti 100% dabīga sula.

olchen 11. marts 2010 17:56

sorry, bet palikšu pie sava viedokļa- šīs sulas nav tas pats kas tikko izspiestās. Es sulas vienmēr šķaidu ar ūdeni, jo tās ir bezgala saldas. Paši dzeram tikai rūdenī pašu spiestu ābolu sulu. Sulasspiede rullē!

krisanta 11. marts 2010 17:44

nu šīs gan ir muļķības :D šo to zinu par pārtiku/dabīgu pārtiku/bioloģisku pārtiku utt. - izskatās vairāk pēc mārketinga trika, nevis objektīvas informācijas. veikalā, protams, iespējams nopirkt arī "īstu" jeb dabīgo sulu un pat bioloģiskās lauksaimniecības augļu/dārzeņu/ogu sulu, taču ne jau pakās (vismaz ne tajās, kas te un norādītajā mājaslapā tiek reklamētas) un ne jau ar tāāādu derīguma termiņu. to jau nekļūdīgi var pateikt kaut vai jebkurš "parastais"cilvēks, kam ar garšas kārpiņām viss kārtībā, pagaršojot paku sulu un dabīgu sulu :D - es tā tiešām tikko pamēģināju :)

11. marts 2010 17:21

Paldies par informāciju, es tiktiešām biju no tiem cilvēkiem, kam šķita, ka veikalā nopērkamās sulas ir tīrākā ķīmija, kaut arī lasīt lasīju, kas uz iepakojuma rakstīts, bet nekad līdz galam nenoticēju - tagad zināšu! :)